Egon er berømt i hele Fjelsted. Børnene kommer dagligt forbi på besøg, og en ældre dame kommer jævnligt for at se til ham. Sådan var det i 2011, da Videncentret Bolius lagde vejen forbi.
Egon er den ene af familien Clausens to kælegrise. Han er en minigris på 20 kilo, som er bedste venner med familiens anden gris, Werner. Werner er halv minigris, halvt hængebugsvin, og han kan være skrap ind i mellem.
Egon trynet af Werner
Da Egon blev en del af familien, blev han grundigt trynet af Werner.
Vi måtte flytte ham indenfor, så han boede i stuen. Og i modsætning til, hvad folk går og tror, så lugter sådan en enkelt gris faktisk ikke, fortæller Ann Clausen om de to drenge, som hun kærligt omtaler som "De små svin".
Gå tur med kælegrisen
Egon blev hurtigt renlig og lærte også at gå tur med sele på. Han ser måske lidt farlig ud med sine skarpe hjørnetænder, men Ann Clausen er ikke bekymret for at lade ham være alene med familiens 8-årige.
-Egon ville aldrig gøre nogen fortræd. Du kan lægge en stykke brød i munden på ham uden problemer, fortæller Ann Clausen.
Èn kælegris er bedre end to
I dag går begge grise ude i indhegningen, hvor de roder og snasker i jorden dagen lang. Det gælder om at huske at lukke lågen, for ellers er Egon og Werner hurtigt ude på skovtur. I efteråret spiste de en stor del af havens nødder efter et uheld med en åben låge.
Selv om grise er flokdyr, ville Ann Clausen i dag nøjes med kun at have én gris, fordi de er nemmere at holde tamme. Efter, at Egon atter blev lukket ud i indhegningen hos Werner, er han igen blevet sin egen herre.
Se kælegrisene øffe rundt
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Kælegrise vil kæles med
Men de kommer stadig løbende begge to, så snart de hører døren åbne, i håb om at tigge sig til lidt mad. De er nemlig nogle værre tiggere, ler Ann Clausen.
-Og så kan vi slet ikke gå i fred ude i haven. De står og kigger ud gennem hegnet, især Werner, for at blive kælet og kløet og få lidt guf. Og kommer vi ikke med noget, så bliver han vist lidt sur og fornærmet.
Grisen efter hunden
Hele familien er ude hos Egon og Werner mange gange dagligt. De snakker og kæler med grisene, som er optaget i familien på lige fod med hunden Scott.
Scott og grisene er de bedste venner. Når Scott er med ude hos Egon og Werner, bliver der leget fangeleg til den store guldmedalje. Egon elsker nemlig at løbe efter Scott, som bestemt ikke har noget imod at blive jagtet af den lille grisebasse.
Fakta om minigrise/kælegrise
- Minigrise er opstået via mange generationers avl, og findes i groft opdelt, i tre forskellige vægtklasser. Der er den store minigris, som vejer fra 35 til 50 kg. Så er der en mellemklasse, eller det man kalder for en alm størrelse minigris, som vejer fra 25 til 35 kg. Så er der den helt lille, fra 25 kg og nedefter, de helt små vægtklasser kalder man også for miniaturegrise.
- Grisene er billige i drift. De lever af almindeligt husholdningsaffald som frugt og grønt, mælkeprodukter, græs og ukrudt, alt andet end kød, men de kan dog godt lide torskerogn og tun. Derudover skal de have særligt grisefoder for 500-1.000 kr. om året.
- Overvejer du en minigris som kæledyr, kræver det: En god indhegning, et læskur med hø/halm, en mudderpøl eller vandbad. - Grise, som har det godt, bliver sjældent syge, så længe de får ordentlig mad og har adgang til motion, holder dyrlægen sig væk. Grisene kræver ingen vaccinationer.
- Klovene skal ikke klippes, hvis minigrisen ofte går på fliser, så slides klovene naturligt ned. Ellers kan dyrlægen klippe klovene.
- Køber du din gris hos en af de to opdrættere, som findes i Danmark, er du sikker på, at de er lovpligtigt registreret hos CHR og har fået blodprøvekontrol for evt. sygdomme. Samtidig er de importeret fra både Tyskland og Sverige, så du er sikret mod indavl. - Kælegrise kan tåles af visse allergikere, som ellers ikke kan tåle husdyr.
- Prisen ligger på ca 2.500-3.000 kroner plus moms
Kilder: kælegrise.dk og Lisbeth Laugesen/opdrætter