Selvom Julie Müller flyttede ind i et 120 år gammelt hus i Thy, syntes hun ikke, at det var passende med en gammel opvarmningsform. Derfor valgte hun at skrotte oliefyret for at spare på CO2-udledningen.
– Jeg overtog huset for to et halvt år siden og vidste allerede der, at oliefyret skulle udskiftes. Det var faktisk ikke særlig gammelt, men det primære for mig var at tage hensyn til miljøet. Derfor skulle det ud.
– Jeg undersøgte mulighederne, og mit valg stod mellem pillefyr, jordvarme og luft-til-vand-varmepumpe. Pillefyr er ikke længere så bæredygtigt på grund af den store efterspørgsel efter træ, og da mit hus ikke er så stort, kan det opvarmes med en luft-til-vand-varmepumpe i stedet for den dyrere løsning med jordvarme. Jeg har samtidig fået efterisoleret huset, som indtil da var helt nede på energimærke F.
Energi og energikilder
Vores boliger skal energirenoveres, og vi skal væk fra fossile brændstoffer og over på vedvarende energi, ligesom det generelle forbrug i Danmark skal sænkes. Det er noget af det, der kan være med til at skabe en mere bæredygtig bolig.
Det betyder, at der allerede nu og frem mod 2030 vil blive investeret stort i at gøre energisektoren grøn og at få de danske hjem over på fossilfrie varmeløsninger som fjernvarme eller varmepumper.
– Der er ingen tvivl om, at det er bedre for klimaet at varme boligen op med fjernvarme eller varmepumpe fremfor det gamle oliefyr eller gasfyr. Men hvis du inden for de senere år har fået nyt gasfyr, skal det så også skiftes? Det kan være svært at vurdere, og det er en balancegang. For selvom både fjernvarmen og varmepumpen som varmekilde er mindre klimabelastende, skal vi også huske de ressourcer og den energi, der er brugt på at producere gasfyret og den nye varmekilde. Så der skal du måske vente nogle år, før det nye gasfyr skal skiftes, siger Henrik Bisp, fagekspert i bæredygtighed hos Videncentret Bolius.
Hvad kan du gøre
… der gør en stor forskel:
Skift olie- eller naturgasfyret ud med en varmepumpe, eller bliv tilkoblet fjernvarmen.
... der gør en lille forskel:
Skru gerne en grad ned på termostaten. Det gavner både din pengepung og klimaregnskabet.
Skift fra oliefyr til varmepumpe gav markant besparelse
De grønne tiltag i landboligen har ikke været helt billige for Julie Müller. Alene varmepumpen har kostet omkring 70.000 kr. inklusive de tilskud, hun kunne få fra staten for varmepumpen.
– Men hvor jeg med oliefyret skulle betale omkring 40.000 kr. i varmeudgift om året, så kan jeg nu nøjes med det halve i strøm. Der går dog nok omkring fem år, før jeg har tjent det hele ind.
Julie Müller synes ikke, at hun har måttet undvære noget til gengæld for at prioritere et bedre og grønnere energiregnskab i huset. Jo, måske trænger huset til et nyt tag, men det projekt har hun indtil videre måttet udskyde.
Til gengæld kan hun glæde sig over, at hun også fint kan holde varmen i huset med den nye varmepumpe og gulvvarme i stedet for de gamle radiatorer.
Julie Müller, 40 år, uddannet miljøgeograf, har i dag sin egen virksomhed, Strandet, som indsamler og genanvender havplast.
Hun bor i et 120 år gammelt hus ude på landet i Thy.