Fakta om boligen

  • Huset: Murstenshus med tegltag fra 1952 i to etager med kælder.
  • Størrelse: 168 m2 med kælder på 47 m2.
  • Opvarmning: Tidligere gasfyr nu erstattet med en luft til vand-varmepumpe. Derudover solceller på taget.

I begyndelsen af efteråret 2022, kort efter, at gaspriserne havde nået et rekordhøjt niveau, begyndte Jeanette Standly Mikkelsens og Lars Duus Mikkelsens gasfyr at skrante. De blev nødt til at hælde vand på fyret oftere og oftere, og til sidst vidste de, at det ikke ville holde lang tid mere.

Spørgsmålet var, hvad de så skulle gøre? Med de høje gaspriser, der var på det tidspunkt, var et nyt gasfyr i hvert fald ikke interessant. 

– Vi fik at vide, at områder i vores kommune skulle udlægges til fjernvarme, og at vores var det, der ville komme først. Men det ville stadig tage nogle år, og det kunne vi jo ikke vente på, fortæller Jeanette Standly Mikkelsen.  

Varmepumpe og solceller giver god mening

Derfor var parret ikke i tvivl om, at de ville have en varmepumpe. Både fordi det er en grøn energiform, som udnytter energien godt, men også fordi den er billig i drift. Samtidig havde de solceller på taget, og det er en god kombination sammen med en varmepumpe, da solcelleanlægget producerer noget af den strøm, som varmepumpen bruger.

Jeg er ikke fanatiker i forhold til at være grøn, men det giver bare sindssygt god mening med solceller, elbil og varmepumpe.
Jeanette Standly Mikkelsen

Faktisk havde parret allerede tænkt fremad, da de gik i gang med at bygge til den gamle murermestervilla fra 1952, som de købte og flyttede ind i sammen med deres to børn i 2011. De havde dog også lidt bedre forudsætninger end andre – Jeanette er tidligere Bolius-rådgiver og har i dag sit eget byggerådsgivningfirma, PETRA ApS, mens Lars er teknisk direktør.

Radiatorer blev skiftet, så de var klar til lavere fremløbstemperatur

Deres villa ligger på en stille villavej i Hørsholm i Nordsjælland, tæt på skov og et par kilometer fra Rungsted Havn, Karen Blixen museet og den centrale del af Hørsholm.

– Da vi byggede til, skiftede vi også radiatorerne i huset, så de var klar til en anden varmeform med lavere fremløbstemperatur, for vi vidste godt, at gasfyret, der er fra 2005, ikke ville holde evigt, siger Jeanette Standly Mikkelsen.

Jordvarme eller luft til vand-varmepumpe – det er spørgsmålet

Med fjernvarme ude af billedet var der reelt to muligheder:

  • Jordvarme
  • En luft til vand-varmepumpe

Med den store baghave på den 803 m2 store grund var der plads til jordvarme. Her er en stor træterrasse placeret op ad huset, og på græsplænen, hvor schæferhunden Molly spurter rundt og stopper op for at give sit yndlingslegetøj, en vandkande, endnu et bidemærke, står et stort badebassin omkranset af laubærbuske, et skur og et arvet drivhus, mens et stort kirsebær- og hjertetræ kaster deres skygger ud.

– Vi overvejede jordvarme. Men vi kunne ikke lige overskue, at alt skulle graves op, fortæller Jeanette Standly Mikkelsen.

Så var der kun en luft til vand-varmepumpe tilbage, og vinteren nærmede sig. Jeanette Standly Mikkelsens og Lars Duus Mikkelsen var ikke i tvivl om, hvad der var vigtigst. 

– Vi gik efter den mest støjsvage model, der var på markedet.

Støjsvag varmepumpe tæt på naboen og lige udenfor soveværelset

Fordi varmepumpen ikke giver meget lyd af sig, kunne de placere den stort set, hvor de ville. Sammen med en installatør fandt de ud af, at den skulle stå næsten i skel op ad naboens garage og tæt på deres eget soveværelse. Det har de ikke fortrudt. 

– Vi kan have vores soveværelsesvindue åbent uden at høre noget, og vores søde naboer spørger flere gange om vinteren, om den overhovedet kører, for de kan ikke høre den, smiler Jeanette Standly Mikkelsen.

Varmepumpe installeret på 8-9 dage

Da beslutningen var taget, gik det hurtigt. Varmepumpen blev installeret på 8-9 dage i november – og det var inklusive afinstallation af gasfyret, nedgravning af rør, boring af hul gennem ydermuren ned til kælderen og selve tilslutningen af varmepumpen. 

– Vi havde 3 dage uden varme og varmt vand i huset, hvor vi badede i træningscentret, men ellers var det forholdsvist nemt. Det var ikke engang, fordi det rodede, det rodede kun, fordi vi samtidig fik ny belægning på grunden. Så var der lige en indkøringsfase, hvor man skulle lære det nye anlæg at kende, men det gik hurtigt.

– Det giver bare sindssygt god mening

Siden har parret ikke mærket noget til, at de har skiftet til en ny opvarmningsform. Heller ikke i frostvejr, hvor varmepumpen snildt har kunnet varme murermestervillaen op. 

Til gengæld er varmeregningen blevet betydeligt mindre. Parret skønner, at deres varmeudgifter er blevet mere end halveret. Men da de købte en af de dyre varmepumper på markedet, løb den samlede pris op i 200.000 kr. inklusive installation, og derfor tager det nogle år, inden investeringen er tjent hjem.

– Der er ingen tvivl om, at vi har sparet penge på det. Hvis man gerne vil konvertere til en varmepumpe, skal man tænke over, hvor meget den støjer og også lidt på udseendet. Man skal helt sikkert også overveje solceller, specielt, hvis man også har en elbil. Jeg er ikke fanatiker i forhold til at være grøn, men det giver bare sindssygt god mening med solceller, elbil og varmepumpe, siger Jeanette Standly Mikkelsen.