Hvad er ingefær?
Ingefær, Zingiber officinale, er en rod, der oprindeligt vokser i skove, hvor den holder af at udvikle sig i skyggen fra andre træer.
Ingefær er ikke hjemmehørende i den danske natur, men stammer fra Asien, hvor den har været dyrket i mere end 3.000 år. Ingefær må ikke forveksles med dansk eller plettet ingefær, der trods navnene ikke har noget at gøre med den ingefærrod, vi spiser. De er tværtimod begge giftige.
Det er blevet populært at indtage ingefær – fx i juice, smoothie, som ingefærshot, ingrediens i madretter eller som pille som kosttilskud.
Hvad er ingefær godt for?
Ingefær har ikke kun været anerkendt for sin smag, men har i Asien i lige så høj grad været dyrket på grund af sine medicinske og sundhedsmæssige fordele.
Ingefær bruges bl.a. mod transportsyge og luft i maven og til bedring af gigt og betændelsestilstande. Ifølge Hjerteforeningen findes der ikke nogen dokumenteret effekt af behandling med ingefær, men der er dog også kun lavet få studier. Ingefær har dog muligvis en effekt mod kvalme og opkastninger.
Du kan roligt spise alt den ingefær, du vil, for roden er sund. Men hvis du er gravid, bør du holde lidt igen, for der er en risiko for, at et meget højt indtag af ingefær kan skade det ufødte barn.
Dyrkning af ingefær
Ingefær er nem at dyrke. Den sunde rod skal ikke stå i direkte sollys, for den tåler ikke de stærke stråler. Om vinteren eller i de tidlige forårsmåneder, hvor lyset ikke er så hårdt, kan den klare en smule, men i de varme måneder må planten beskyttes.
Til gengæld trives ingefær ved høje temperaturer, så den skal plantes på steder, hvor der er mere end 18-20 grader varmt, og planten tåler temperaturer op til 30 grader. Derfor skal den heller ikke plantes i drivhus, før vejret er varmt nok, og når dyrkningen begynder i januar, er der endnu for koldt i glashuset. Vindueskarmen er et ideelt sted at starte, og først når det bliver helt frostfrit i drivhuset, kan du flytte planten udenfor. Det er typisk i løbet af maj.
De knudrede knolde ligger på rad og række i supermarkedet, og faktisk begynder din dyrkning lige her. Du kan nemlig sagtens få ingefær fra købmanden til at spire derhjemme.
Kan du finde en rod, der har vækstknopper, rhizomer, er det sådan en, du skal tage med retur. Vækstknopperne er små gevækster, som stikker frem på roden, og det er dem, der bliver til planter. Knopperne er lette at kende, men kan du ikke se nogle, når du roder kassen i supermarkedet igennem, kan du lade en rod ligge fremme i vindueskarmen, når du kommer hjem. I løbet af en uges tid vil den udvikle knopper. Danner den mange, kan du dele ingefæren i flere bidder og lægge hvert stykke i en potte, du dækker med jord og kompost.
Hvordan planter man ingefær og får den til at spire?
Fra januar til marts kan du forspire og plante ingefær i vindueskarmen. På dette tidspunkt af året er solens stråler ikke så kraftige, og netop derfor er det et godt tidspunkt at starte opformeringen på.
- Læg en ingefærknold uden vækstknopper i vindueskarmen, så den begynder at spire. Det kan tage mellem 14 dage og 8 uger, før knopperne kommer frem.
- Når knolden har udviklet vækstknopper, lægges den med spiren opad i en urtepotte (med hul i bunden) på ca. 20 cm. i højden og bredden.
- Placér ingefæren i en dybde på 2 cm. og dæk med god plantejord.
- Stil urtepotten i vindueskarmen, så den får sol og varme, for der skal være mindst 18 grader i det rum, du forspirer i.
- Vand 2-3 gange i ugen, så jorden ikke tørrer ud, men pas på ikke at overvande. Jorden må ikke blive sjask våd, men skal hele tiden være let fugtig.
I takt med, at forårssolen får magt, kan du i løbet af maj flytte urtepotten ud i drivhuset. Det er en fordel at gøre det gradvist, så planten ikke får et kuldechok. Start med at sætte den udenfor i et par timer, hvorefter du langsomt øger tiden væk fra vindueskarmens lune rammer. Efter 1-2 uger kan planten blive permanent i drivhuset.
Ingefær trives bedst i varme omgivelser, men ikke i direkte sollys. Beskyt den mod solens stråler ved at dække med fiberdug, så de grønne bladet ikke svides. Hvis bladenes spidser bliver hvide af for meget sollys, skal du straks flytte planten eller dække med fiberdug.
Kan man kun dyrke ingefær i drivhus?
Ingefær er en varmekrævende plante, og netop derfor kan det give udfordringer at dyrke den på friland under danske himmelstrøg. Husk på, at den foretrækker temperaturer helt op til 30 grader, og det er kun sjældent, at det kan opfyldes i Danmark.
I drivhuset kan de betingelser bedre imødekommes, men dyrker du roden i en krukke, kan du sagtens flytte den ud på de varmeste dage. Sæt krukken i en varm krog med læ, og flyt den tilbage i drivhuset, når temperaturen daler.
En anden udfordring ved at dyrke på friland er, at planten er en sart sjæl, som ikke tåler direkte sol. Derfor skal den placeres et skyggefuldt sted, hvilket så kan gøre det svært at opfylde dens behov for varme.
Kan man spise bladene fra ingefær?
Du kan godt spise bladene fra ingefær. De skal høstes, mens planten stadig vokser, og har en sød, mild smag, der langt fra er så skarp som rodens. Brug bladene i salater eller hak dem over til supper for at få et frisk strejf af ingefær i maden.
Vanding og gødning af ingefær
I løbet af sæsonen sniger rødderne sig ud af pottens bund. Når det sker, er det tid til at omplante ingefæren til en større potte. Hold derfor hele tiden øje med, om der er nok jord i krukken, så planten har de bedste betingelser for at udvikle sig.
Planten skal omplantes flere gange i løbet af sommeren – det sikrer en optimal vækst og en udbytterig høst.
Dyrker du ikke ingefær i krukke, men direkte i drivhusbedet, er det naturligvis ikke nødvendigt at plante om.
Ingefær må ikke tørre ud, og i sommermånederne skal du forbi med vandkanden hver anden eller tredje dag. Fra oktober skal du vande 1-2 gange i ugen, da bladvæksten stopper, og planten derfor ikke har brug for nær så meget væske.
Dyrker du i krukke, er det vigtigt, du vælger en beholder med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk i stedet for at samle sig omkring roden. Vokser den i våd jord, vil det hæmme væksten, og i sidste ende kan det resultere i, at roden rådner.
Det er ikke nødvendigt at give ingefær gødning, men den kan med fordel plantes i kompost, da roden har brug for en næringsrig jord. Dyrker du i krukke, skal du tilføre kompostjord i forbindelse med omplantningen.
Hvordan og hvornår høster man ingefær?
Høst af ingefær sker normalt i efteråret, og det er lige så simpelt at høste ingefær, som det er at dyrke den. Når de grønne blade visner, graver du roden op, renser den under rindende vand, skræller og spiser.
Du kan nøjes med at høste det, du skal bruge, for roden holder sig fint under jorden, og på den måde kan du have ingefær til rådighed næsten hele året. Spiser du ikke alle knoldene, men lader dem overvintre frostfrit, vil de vokse videre til foråret.
Får du gravet mere op, end du kan nå at spise, opnår du den længste holdbarhed ved at opbevare roden i køleskabet. Her holder den sig frisk i flere uger.