Da ægteparret Peter Aalbæk Jensen og Lise Palm bankede på hos Køge Byråd i 2017 med en idé om at skabe en ny bydel ved Herfølge, var der ikke mange, der forestillede sig, at der fem år senere ville eksistere en helt ny helhedsplan for området.
Men parret overbeviste først byrådet og senere daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om, at der skulle ske noget særligt med Herfølge Syd.
Det er alt sammen nu ganske vist. Helhedsplanen for den nye bydel, som er døbt Herfølge Bjergby, blev vedtaget i byrådet denne vinter.
Sådan blev ideen til Herfølge Bjergby til
Idéen til en ny bydel blev grundlagt, da de to husmandssteder, som Lise og Peter havde kunnet skimte fra deres bolig, siden deres børn var små, blev sat til salg samtidig. Pludselig blev parrets drøm om at tilbringe deres alderdom i landlige omgivelser med deres børn og børnebørn omkring sig på de nyerhvervede matrikler transformeret til en idé om at bygge en bæredygtig landsby for langt flere end deres egne børn.
Parret nåede at plante et par hundrede æbletræer, ligesom svigersønnen fik lavet en agilitybane på den ene matrikel. Derfra gled alt fra den tænkte løsning om egen families boligbehov over til at tænke i et helt samfunds.
Tænk, hvis man med et stort sammenhængende areal kunne skabe et selvforsynende samfund? Tænk, hvis boomer-generationen i de store byer, som Peter og Lise selv er en del af, ville sælge ud af deres mange dyre kvadratmeter og investere friværdien i den nye bydel på færre, men ’klogere’ kvadratmeter, så de fik tid til at være noget mere for den yngre generation. Og tænk, hvis de tillige kunne se glæden ved at investere lidt i de unge iværksættere og hjælpe byen med at blive selvforsynende?
Køge Kommune bakker op om Herfølge Bjergby
Køge Kommune var med på idéen. Det samme var Vallø Stift og et par andre private grundejere i området.
I kommunen er man i den grad tilfreds med forløbet og resultatet.
– Vi står midt i en klima- og energikrise, og der er pres på arealerne. Vi kan ikke blive ved med at udvikle flade byer med lav, social interaktion mellem beboerne. Samtidig ved vi, at både transport og byggebranchen mærkbart belaster klimaet. Vi er nødt til at arbejde for at ændre den udvikling, og der er helhedsplanen for Herfølge Bjergby et godt forbillede, siger borgmester Marie Stærke (S) og uddyber:
– Når vi i Køge Kommune planlægger nye boligområder, lægger vi stor vægt på at se på helheden i det og at balancere både natur, fællesskab, plads til det private og bæredygtighed. Derfor er helhedsplaner så vigtige for os.
Både borgmesteren og kommunens byplanlæggere oplever et sjældent stort borgerengagement i arbejdet med den nye bydel.
– Vi har oplevet stærkt engagerede borgere, der med en velkoordineret borgerforening brændende har ønsket at påvirke deres bydel. Ved at initiere og etablere forsamlingshus, skole og dermed en fortælling om området, længe før bydelens første huse skyder op, giver det et fokus på stedskvaliteten – både fysisk og socialt, siger byplanlægger Malene Wilhjelm.