Spørg Bolius
Hvordan forbedrer vi indeklimaet i kælderen?
Hej Bolius
Jeg vil gerne forbedre indeklimaet i vores kælder i vores parcelhus fra 1964.
Kælderen er en høj kælder på 138 m2, svarende til husets grundflade. Der er flere rum i kælderen, herunder et vaskerum. Der er vinduer over niveau, mens ca. 1,5 meter er under jorden, og grunden ligger generelt højt i forhold til omgivelserne. Kælderen er opvarmet. Den er generelt tør - fugtigheden i væggene er under 35%.
Af samme grund benytter vi kælderen til tv-stue og ophold, ligesom der er åben forbindelse mellem kælderen og stueetagen. Vi oplever dog at væggen bag ved sofa eller andre møbler kan få sorte pletter, hvilket jeg tror skyldes kondens. Især i efteråret (inden vi sætter varme på) oplever vi at luften i kælderen føles fugtig og indelukket.
For at forbedre indeklimaet i kælderen overvejer jeg derfor:
1) udvendig isolering af væggene i kælder, så temperaturen af væggene hæves.
2) installation af et ventilationsanlæg med balanceret aftræk, så der blæses frisk opvarmet luft ind i opholdsrummene i kælderen, mens der suges luft ud i vaskerummet.
Kan et centralt ventilationsanlæg installeres i kælderen alene eller vil det være fordelagtigt at kombinere med ventilation af husets stueetage, som også er på 138 m2.
3) decentrale ventilationsløsninger, med luft-til-luft varmepumpe i det centrale opholdsrum (ca. 40 m2), som kan blæse affugtet luft ind om sommeren, samt evt. andre opholdsrum i kælderen.
Hvad vil i anbefale?
Hej med jer
Der findes mange gode løsninger til en ellers tør kælder; og du er inde på flere af de rigtige tiltag. Det er lidt kompleks, og derfor svært at svare kortfattet på.
Den udvendige isolering vil helt klart gøre en stor forskel, og som du siger hæve temperaturen af de indvendige vægge, så der ikke dannes kondens. Men det er en meget dyr løsning, og laves oftest sammen med omfangsdræn mv. Og så fjerne det ikke den opstigende grundfugt, som der også typisk er i disse kældre.
Ofte er det en kombination af hhv. kondensdannelse og den opstigende grundfugt, som kan give anledning til skimmelvækst bagved indbo.
Den bedste måde til at forebygge kondensation, er ved at holde luftfugtigheden nede, og dette kan man så klare med grundige og gode udluftninger, eller som du er inde på, med egentlig ventilation. Et ventilationsanlæg er godt for hele huset, og derfor er det da bedst at få det i hele huset. Men ellers, så kan man sagtens nøjes med at have det i kælderetagen. Mange har lavet det, i det rum med kældertrappen, så der hhv. kan suges ind og blæses ud, ude i kælderskakten – som eksempel.
Problemet med et decideret ventilationsanlæg er det lavpraktiske med at skulle føre ventilationskanaler rundt. Det er knap så kønne, og det kan give problemer med ”loftshøjden”.
En luft til luft varmepumpe leverer kun opvarmet luft, og i den forstand ”affugtet” luft. Men den bidrager ikke med en regulær luftudskiftning, som er så vigtig i en kælder – både pga. fugten, men også pga. radongasser mv.
En varmepumpe kan være fin til større rum, (tv-stuen) primært pga. den billige opvarmning, og det faktum at luften bevæges, hvilket giver en god udtørring af rummene. Men I skal stadigvæk sørge for ventilation og/eller udluftning.
Hertil findes der en masse andre tiltag, som mere går på de indvendige vægge, og behandlingen af disse. Der findes i dag gode løsninger til indvendig isolering af kældervægge, såsom mineralske isoleringsplader, såsom Multiporplader fra Ytong, iPor fra KEIM, eller kalciumsilikatplader såsom Skamolplus pladen, microtherm mv.
Man kan også komme langt med drænpuds systemer, og gerne i kombination med en biorid behandling.
Tag evt. kontakt til en uvildig byggerådgiver, som rådgive jer nærmere, herunder at kontrollere fugt i jeres kældervægge.
Med venlig hilsen