Spørg Bolius

Renovering af fugtig kælder, hvilken form for ventilation og varmekilde giver bedst indeklima?

Hej Bolius

Vi har en kælder i vores hus fra 1939, som er fugtig. Vi oplever fugt i væggene og er i gang med at udtørre kælderen med en affugter. Pudsen er fjernet.

Vi vil dog gerne sikre en fremtidig ok luftfugtighed. Vi tænker at vi skal opsætte noget ventilation, men hvilken? Vi tænker også vi skal opsætte en form for varmekilde, men hvilken?

Vi ser frem til at høre fra jer.

Mie H

Hej Mie H

At skabe en fuldstændig tør kælder er meget svært. Og uden et større arbejde, så vil fugten komme igen og igen. Hvis gulvet og væggene ikke er drænede og isolerede, vil fugt fra jorden trænge igennem på et tidspunkt. Så den helt store tur ville være at lave et nyt kældergulv med dræn og isolering. Ligeledes ville kældervæggen også kræve en udgravning på ydersiden, hvorefter der kunne lægges drænrør og efterisoleres. SÅ ville I kunne tro på en tør kælder.

Men jeres tiltag i denne omgang er på rette vej. Ventilation og varme er afgørende for at holde en rimelig tør kælder.  Hvilken type som passer til jeres hus tør jeg ikke spå om. Men der findes mange forskellige ventilationssystemer.
Der er et-rums ventilation, hvor der genindvindes omkring 80-90 % af varmen. Den kører i intervaller, så der i en periode trækkes luft ud, og efterfølgende blæses ny frisk – men dog genopvarmet – luft ind. Er det et stort rum eller flere rum kan de sættes til at arbejde sammen, så de skiftevis blæser og suger.

Der er også luftsolfangere, som kører uden energi. Her er der en lille solcelle, som sidder på et panel af solvarmere. Luften bliver varmet op i panelet, og solcellen sørger for at blæse den opvarmede og tørre luft ind. Det kræver at der etableres en udluftning et andet sted i kælderen, så der kan presses luft ud. Ellers vil der opstå et stort overtryk.
Luftsolfangere

Og så er der de mere almindelige ventilationsanlæg, som findes i mange forskellige størrelser.
Mekanisk ventilation

Mht varmen, så kommer det helt an på hvad I har nu. Har I fjernvarme (som 2/3 af alle danskere har), så kan I få ført varmt vand ned i kælderen og monteret et par radiatorer. Ellers kunne det være I skulle se på muligheden for en varmepumpe. Også her er der mange muligheder, men en luft-luft kunne måske gøre det, hvis det bare er til kælderen.
Luft til luft-varmepumper til sommerhus
Varmepumper
Slip for fugt - 3 trin til en tør kælder​​​​​​​

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden