Når vaskemaskinen, komfuret eller andre af dine hvidevarer går i stykker, er det en god idé at få maskinerne repareret. Du sparer nemlig både udgiften og klimabelastningen, som en ny maskine koster.
Du kan vælge at ringe efter professionel hjælp fra en hårde hvidevare-reparatør. Men i flere tilfælde kan du klare ærterne selv.
Det fortæller Thomas Holm, der er direktør i Nettoparts, som vejleder om og sælger reservedele til hvidevarer.
Her giver Thomas Holm sit bud på fem forskellige reparationer, som efter hans vurdering hverken kræver særlig indsigt i hvidevarer eller særlige gør det selv-kundskaber.
Før du reparerer hårde hvidevarer selv
I forbindelse med reparationerne er der dog en del forhold at tage, advarer Jens Højgaard, som er hvidevare-reparatør i firmaet Din Hvidevare Reparatør.
Det anbefales, at du nøje overvejer, om du kan foretage reparationerne selv, før du går i gang. Det koster mere, hvis reparatøren først skal samle tingene igen, før han kan fejlfinde problemet.
Før du går i gang: Husk altid at trække stikket til maskinerne ud af stikkontakten, før du begynder reparationerne.
Forebyg skader: Husk afkalkning af opvaskemaskine og vaskemaskine
Kalk på varmelegemet kan føre til en defekt maskine, både når det gælder opvaskemaskinen og vaskemaskinen. Der kan også opstå tilkalkning andre steder end omkring varmelegemet, fx ved vandindtaget.
Det er derfor en god idé at forebygge skader ved at afkalke opvaskemaskinen eller vaskemaskinen en gang om måneden.
1. Vaskemaskinens rem er knækket
Hvis din vaskemaskine ikke vasker rent, så kan det skyldes, at remmen på vaskemaskinen er knækket. Det medfører nemlig, at tromlen ikke drejer rundt under vask. Hvis remmen er defekt, skal du købe en ny. Men hvis den sidder forkert, skal du sætte den på plads.
Brug en skruemaskine eller en skruetrækker til at skrue bagpladen af vaskemaskinen af. Remmen skal monteres med den rillede side mod motorens aksel. Sæt remmen ned omkring motorakslen samt ”klokken 9” på remskiven. Drej remskiven med uret, så remmen trækkes med rundt. Drej et par gange, indtil remmen sidder, som den skal.
Reparatørens vurdering
Hvidevare-reparatør Jens Højgaard er enig i, at det er en opgave, som de fleste mennesker godt kan løse.
- Det er lidt ligesom kæden på en cykel. Men det er sjældent, at remmen knækker. Som regel falder de af. Når remmen falder af, er årsagen ofte, at lejet i tromlen er slidt. Og det kan bestemt ikke anbefales, at man på egen hånd begynder at skifte lejet selv, siger Jens Højgaard.
2. Opvaskemaskinens afbryder er defekt
Hvis din opvaskemaskine ikke kan tænde, så kan det skyldes, at maskinens afbryder er defekt. Kontrollér derfor denne.
Det kan være en god idé at tage billeder, inden du påbegynder reparationen, så du kan se, hvordan opvaskemaskinen er samlet, og hvordan afbryderen monteres. Afbryderen sidder i kontrolpanelet på toppen af døren på opvaskemaskinen. Døren skilles ad ved at løsne alle skruerne på inderlågen. Træk herefter yderlåge og inderlåge fra hinanden. Dernæst kan kontrolpanelet afmonteres. Det sidder ofte monteret på inderlågen med 3-4 skruer. Afbryderen kan være skruet fast, men kan også være fastgjort ved hjælp af plastmodhager ved knappen. Det kan være nødvendigt at trække knappen af, inden afbryderen kan tages ud af panelet.
Reparatørens vurdering
Hvidevare-reparatør Jens Højgaard påpeger, at det langt fra er alle maskiner, der fungerer på denne måde. Der findes mange maskiner, som har finger-touch, og så er det langt mere besværligt.
- Du skal tage højde for, hvilken maskine du har. Samtidig skal du overveje egne evner. Nogle kan bygge et hus selv. Andre kan ikke slå et søm i en væg uden at ødelægge begge dele. Det her er ikke verdens sværeste reparation, og med lidt teknisk snilde kan du gøre det. Men omvendt skifter jeg ikke reservedele, bare fordi jeg har en mistanke om, at en reservedel er defekt. Jeg lever af at reparere de her maskiner, og en del af arbejdet handler om at stille en diagnose, altså finde ud af, hvad problemet er. Kun de færreste privatpersoner kan gøre netop det, siger Jens Højgaard.
3. Tørretumblerens hængsel er i stykker
Er tørretumblerens hængsel gået i stykker, kan du skifte det selv.
Hængslet til lågen er ofte monteret på kabinettet af tørretumbleren. Det afmonteres nemt ved at løsne de to skruer.
Hængslet er som regel fastgjort på døren med to arme, som er monteret med plast eller metalbeslag på den indvendige side af inderrammen. Lågen skal derfor skilles ad inden hængslet kan af- og påmonteres.
Fremgangsmåden er i øvrigt den samme for vaskemaskiner som for tørretumblere.
Reparatørens vurdering
Hvidevare-reparatør Jens Højgaard er enig i, at der her er tale om en reparation, som de fleste ville magte.
- Men som regel er det lågeremmen, der er gået i stykker. Ikke hængslet, som jo ofte er lavet af metal, forklarer han.
4. Frostbokslåget til køl og frys er i stykker
Er frostbokslågen i køleskabet i stykker, kan du selv skifte den.
Frostbokslågen inde i køleskabet er monteret med en hængseltap øverst og nederst på selve frostbokslågen. Hver hængseltap sidder i en holder, der er støbt ind i køleskabets kabinet. Ved den øverste tap sidder en låseclips som kan trækkes ud, hvorved lågen kan løftes op af den nederste holder og trækkes af.
I enkelte tilfælde er holderne ikke støbt, men skruet fast i kabinettet. Her løsnes den nederste holder ved at skrue skruen ud, og frostbokslågen kan nu trækkes af.
Reparatørens vurdering
Reparationens fremgangsmåde kommer dog meget an på, hvilket køleskab du har, fastslår hvidevare-reparatør Jens Højgaard.
- Hvis du har en dyr model fra eksempelvis Bosch, så er det en nem reparation. Men hvis du har en discount-model fra Harald Nyborg, kan det være en besværlig reparation, hvor du risikerer at ødelægge lågen. Så tænk over, hvilken model du har, siger Jens Højgaard.
5. Skifte håndtag til komfur og ovn
Håndtaget til ovnlågen kan du selv skifte. Håndtaget ligger enten som en liste oven på lågen, ellers er det monteret gennem det yderste ovnglas. Ved sidstnævnte skal ovnlågen skilles ad.
Herefter kan det gamle håndtag skrues af og det nye monteres.
Reparatørens vurdering
Denne reparation skal dog du passe på med, advarer hvidevare-reparatør Jens Højgaard
- Jeg vil ikke anbefale nogen at give sig i kast med denne reparation, med mindre du har helt styr på, hvilken model du har. Ofte er der tre lag glas, gummipakninger og skiver i ovnlågen. Hvis det hele skilles ad som et puslespil, kan det godt være en stor udfordring at samle det igen. Det er ikke så let, som det lyder, siger Jens Højgaard.