I et længere stykke tid har A+++ været det mest energirigtige energimærke, når du har skullet købe fx et nyt tv, køleskab eller vaskemaskine. Men fra 1. marts 2021 blev det et farvel til de mange plusser og goddag til et mere enkelt energimærke.
Hvorfor blev energimærkningen for hårde hvidevarer ændret?
Oprindeligt var der en A-G-skala for hårde hvidevarer, men den er siden blevet ændret, så der er kommet plusser efter ”A”-erne, fordi køleskabe, frysere, vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tv bruger mindre energi.
Det har gjort det sværere at gennemskue, hvilket energimærke der er det bedste, og derfor har EU ændret skalaen tilbage til A-G. EU vil fremover jævnligt stramme kriterierne for energimærkerne, så skalaen forbliver den samme i fremtiden. I fremtiden bliver kriterierne jævnligt strammet, så skalaen bliver ved med at være den samme.
Det er ikke muligt helt at sammenligne det gamle energimærke med det nye. Fx kan man ikke altid sige, at et A+++-energimærke svarer til A- eller B-mærke i den nye skala.
Hvordan ser den nye energimærkning ud?
Fra 1. marts 2021 hedder skalaen igen A-G for disse produkter:
- Køleskabe
- Frysere
- Vaskemaskiner
- Opvaskemaskiner
- Tv.
Energimærket viser, hvor energirigtigt et produkt er – altså, hvor lidt eller hvor meget strøm det bruger.
A er det bedste energimærke og G det dårligste, og bogstavet angiver produktets elforbrug. Så køber du fx et køleskab, der er A-mærket, bruger det altså ikke meget strøm, mens du får en betydeligt større elregning med et G-mærket køleskab.
Hvilket energimærke skal du gå efter?
De nye krav til mærkerne er dog så stramme, at det ikke endnu ikke er muligt at købe et A-mærket produkt i alle kategorier. Derfor anbefaler Energistyrelsen for nu, at du går efter følgende energimærkning, når du køber:
- Køleskabe, fryseskabe: D eller bedre
- Køle-/fryseskabe: C eller bedre.
- Kummefryser: E eller bedre.
- Vinkøleskabe: F eller bedre og støj under 40 dB.
- Vaskemaskiner: A eller B.
- Kombinerede vaske/tørremaskiner: B eller C for cyklus med både vask og tørring.
- Tørretumblere: A+++
- Opvaskemaskiner: B eller C.
- El- og gasovne: A eller A+.
- Emhætter: A eller A+.
- Tv: F eller bedre.
- Skærme: E eller bedre.
Hvad viser energimærket ellers?
Energimærket viser også, hvor stort det årlige energiforbrug er i kWh/år. Med det kan du så regne ud, hvor meget det vil koste om året.
I januar 2023 var den gennemsnitlige elpris inkl. afgifter 2,03 kr. pr. kWh (Nordpool), så bruger dit køleskab fx 250 kWh om året, vil det altså koste 508 kr. om året i strøm med den gennemsnitlige pris. I august 2022 var den gennemsnitlige elpris inkl. afgifter oppe på 5,68 kr. pr. kWh, og med den pris koster køleskabet 1.420 kr. om året i strøm.
Energimærket kan endvidere vise flere detaljer om et produkt – fx hvor stort et vandforbrug vaskemaskinen har, eller hvor meget opvaskemaskinen støjer.
Er det stadig muligt at købe hvidevarer og elektronik med +-mærker?
Forhandlere har skullet skifte til de nye energimærker senest 15. marts 2021 for følgende produkter: køleskabe, frysere, vaskemaskiner, vaske-/tørremaskiner, opvaskemaskiner, tv, elektroniske skærme og lyskilder.
Der er dog en længere frist for modeller, der er ved at udgå. Her har forhandlerne 9 måneder til at sælge dem, således at der kun findes A-G-mærker fra 1. december 2021.
Ved andre energimærkede produktgrupper som fx tørretumblere, opvarmningsanlæg og aircondition, bliver det nye energimærke introduceret hurtigst muligt.