Der kan være mange årsager til at flytte til et nyt hus. Måske er der ikke længere plads nok, hvor du bor, eller du vil gerne bo i en anden by eller bydel, eller måske har du et 3-planshus og ønsker du dig et et-planshus.
Lige meget hvad årsagen er, er det vigtigt, at du gennemtænker alle sider af projektet. Økonomi spiller en stor rolle, men klimaaftryk, arkitektonisk kvalitet og byggeteknisk håndværk har en lige så afgørende rolle for, om det bedste valg er at renovere eller rive ned og bygge nyt.
Alle vil gerne have mest muligt for deres penge. Hvis du overvejer at flytte til et nyt hus, er et af de helt store spørgsmål derfor også, om det bedst kan betale sig at finde et hus, der er klar til at flytte ind i, at finde et nedslidt hus, som skal renoveres, eller at bygge et nyt hus på en tom byggegrund.
Det belaster klimaet at rive ned og bygge nyt
Byggeriet står i dag for ca. 20 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark, og byggeaffald udgør 35 procent af den samlede affaldsmængde. Det er derfor ikke uden omkostninger, når vi river et hus ned og bygger et nyt op.
I de eksisterende byggerier er der forbrugt ressourcer, materialer og energi, der vil blive nedbrudt og hovedsageligt gå til spilde, hvis huset rives ned. Oveni skal vi medregne de nye ressourcer, materialer og forbrug af energi, der bliver brugt på ny ved opførslen af et nyt hus. Alt sammen noget, der efterlader et markant klimaaftryk.
Ved at renovere frem for at rive ned og bygge nyt udnytter vi de ressourcer og den energi, der allerede er forbrugt på byggeriet, og dermed sparer vi miljøet for et nyt klimaaftryk. Dette gælder også ved større totalrenoveringer, har flere undersøgelser slået fast.
Når du står over for valget mellem at renovere eller rive ned og bygge nyt, bør du derfor overveje, om bygningen eller dele af den med fordel kan bevares. Det vil spare klimaet for en markant mængde CO2-udledning og forbrug af ressourcer.
Hvad koster et nyt hus?
Køber du et eksisterende hus, som er lige til at flytte ind i, er det ofte den billigste løsning. Men skal du gennemrenovere det hus, du køber, kan det rent økonomisk i nogle tilfælde bedre betale sig at købe en tom byggegrund og bygge et nyt hus.
Beregninger viser, at det i Danmark gennemsnit koster godt 2,2 millioner kr. at købe et eksisterende parcelhus på 150 m2. En 800 m2 byggegrund koster ca. 900.000 kr. i gennemsnit, hvorpå du kan bygge et 150 m2 parcelhus for ca. 2,4 millioner kr. Prisen afhænger dog i høj grad af størrelsen på boligen, og hvor i landet du befinder dig.
Den samlede pris for at købe en grund og bygge et nyt hus er dermed i mange tilfælde højere, end hvis du køber et eksisterende hus. Men hvis fx du skal energirenovere eller have nyt tag, vinduer, køkken og bad i et gammelt hus, skal du huske at lægge et stort beløb oven i købssummen. Samtidig skal du huske på, at et nyt hus ofte billigere at bo i, fx fordi udgifterne til opvarmning er mindre i nye og velisolerede huse end i huse af ældre dato.
Renoverede huse kan være billigst
Der er selvfølgelig forskel på, hvad der bedst kan betale sig, afhængig af hvor i landet du vil købe eller bygge nyt hus. Mange steder kan du finde gennemrenoverede huse til salg, som du ikke skal bruge ekstra penge på at sætte i stand, og så er det selvfølgelig den billigste løsning.
Det kan også være billigere at købe et håndværkertilbud, der skal renoveres både udvendigt og indvendigt. Især hvis du kan lave en del af arbejdet selv.
Fordelen ved denne løsning er også, at der ofte opnås et resultat med flere skræddersyede løsninger, og samtidig er den arkitektoniske og håndværksmæssige værdi ofte højere i ældre byggeri end i nybyggede typehuse. Endelig viser studeier, at originale byggerier ofte har en større herlighedsværdi og derfor også en højere salgsværdi.
Prisen for nybyg afhænger af landsdel
I København, hvor et parcelhus på 150 m2 i gennemsnit koster over 5 millioner kr., kan det godt være billigere at bygge et helt nyt hus på en bar grund, men det afhænger af prisen på grunden. Hvis du bor i Nordsjælland, Østsjælland eller i Østjylland, eller vil flytte til et af de områder, vil det ofte være billigst at købe en grund og bygge nyt hus. På grund af huspriserne i de områder skal et eksisterende hus ikke kræve ret meget istandsættelse, før det bliver en dyrere løsning.
Til gengæld kan det steder som Gentofte eller Lyngby være en bedre idé at købe et eksisterende hus og renovere det. I disse områder er tomme byggegrunde nemlig meget dyre.
På Bornholm kan du på grund af de lave huspriser også renovere meget på et eksisterende hus, før det bliver dyrere end at bygge et nyt hus på en ny grund. Det samme gør sig gældende i Vest- og Sydsjælland og i Sønder-, Vest- og Nordjylland.
Forskel på, hvor renovering kan betale sig
Du skal også overveje, om du kan få dine penge igen, hvis du kaster dig ud i et stort renoveringsprojekt.
I Storkøbenhavn kan et hus godt stige 1 million kr. i værdi, hvis du bruger 1 million kr. på at renovere det. Men sådan en værdistigning kan du ikke altid regne med, hvis du gennemrenoverer et hus på fx Lolland, og derefter sælger det. Til gengæld kan du regne med, at bygger du et helt nyt hus, kan du også sælge det til over gennemsnitsprisen for boliger i det område, du bor i.
Nogle huse bør bevares
Selv om nybyggeri i nogle tilfælde måske kan betale sig rent økonomisk nu og her, kan der være andre forhold, der spiller ind.
Det er ting som arkitektur, historie og æstetik, som kan løfte herlighedsværdien og dermed også, hvor eftertragtet huset vil være i et evt. salg. Et gammelt smukt hus med flotte kvaliteter kan være værd at bevare. Der kan være affektionsværdi, minder eller detaljer, som man kan vægte højere end penge.