Spørg Bolius

Hvad anbefales i stedet for spagnum?

Ugens tip i jeres nyhedsbrev "Bo bæredygtigt" lyder således: "Drop plantesække og pottemuld
med spagnum. Udvindingen af spagnum er ødelæggende for tørvemoser og frigiver også CO2. "

Men hvad anbefaler I i stedet for købt spagnum?

MVH Rikke

Hej Rikke
 
Har du ikke brug for decideret sur jord med en pH-værdi under 5,5, er der flere alternativer til produkter, der indeholder spagnum. I pottejord og plantesække, er spagnum nemlig, i mange tilfælde, ikke brugt for at gøre jorden sur, men fordi det har en række andre egenskaber. Spagnum er bl.a. god til at holde på fugten i jorden og giver samtidig en god struktur, så jorden er let at arbejde med. I mange tilfælde kan man derfor tilsætte andre medier til jorden, for at opnå samme resultater.

Kompost er en af de ting man med fordel kan erstatte spagnum med, hvis man ønsker en god struktur og en fugtighedsbevarende egenskab. 
 
Med hensyn til købt pottemuld og plantesække, findes der efterhånden flere leverandører der laver spagnumfrie produkter. Det vil ofte fremgå på forsiden om det er spagnumfrit, eller stå i produktinformationen på bagsiden. Produkterne er, efter min mening, lige så anvendelige som dem der indeholder spagnum, så længe man selvfølgelig ikke skal have sur jord, da pottemuld og plantesække ofte har en pH-værdi over 6.
 
Hvis du skal bruge sur jord, til fx rododendron eller blåbær, er det lidt mere vanskeligt at erstatte spagnum, da det er svært at sænke pH-værdien i almindelig jord. Nogle steder kan man købe konstrueret jord, med en lavere pH-værdi end almindelig havejord, men jeg har ikke erfaring med kvaliteten af jorden. Konstrueret jord er en betegnelse for en jord, der er iblandet forskelligt materiale for at opnå en bestemt egenskab. For at gøre jorden mere sur, uden brug af spagnum, har man fx tilsat kompost lavet af fyr- og/eller grannåle samt blade fra bl.a. eg og bøg.
 
Har man selv adgang til fyr- og grannåle samt bøge- og egeblade, kan man også gøre jorden i sin have mere sur, der hvor der er brug for det, ved at blande det i havejorden. Mos fra græsplænen kan også bruges, hvis man ikke har givet plænen kalk.
 
Alternativer til spagnum er noget både forskere og producenter af muld er ved at undersøge og udvikle på. Der vil derfor helt sikkert komme massere af ny viden på området, som vi selvfølgelig vil holde øje med. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden