Spørg Bolius

Hjælp! Min jord er for god til vilde blomster

Alle artikler om den vilde have henviser til næringsfattig jord, som findes i bl.a. Jylland.

Når jeg - som bor i Vanløse - forsøger, ender det med... mælkebøtter. Det virker ikke særligt bæredygtigt at erstatte de øverste jordlag med mager, sandholdig jord. Hvad gør jeg?

Mvh Jan

Hej Jan

Du har helt ret i at det ikke er bæredygtigt at udskifte og tilføje nyt vækstmedie for at få en mindre næringsrig jord. Desværre er vi mange, der må sande, at den nærringsrige jord, vi har været med til at bygge op gennem mange år i vores trimmede haver, er svær at kombinere med ønsket om en blomstereng med nøjsomme planter. Konkurrencen fra de stærkeste planter bliver simpelthen for stor, som du oplever det med mælkebøtterne.

Men der er mange andre muligheder end blomsterblandinger, der kan øge biodiversiteten i haven. En stor variation af frugttræer, -buske, lidt vand og gemmesteder, er alle med til at give gode forhold for insekter og smådyr.

Og når det kommer til blomsterne, så kan du forsøge dig med at plante stauder i stedet for at så et- eller to-årige urter. Jeg har erfaring med, at stauder, der kommer igen år efter år, har noget lettere ved at klare konkurrencen indbyrdes. Og hvis der er en enkelt staude, der tager overhånd, kan man være lidt hård og grave noget af den op for at gøre plads til de lidt mindre eller knap så stærke stauder. Det er selvfølgelig vigtigt at vælge stauder, der egner sig til lige netop din jord, men der findes flere hjemmehørende stauder til næsten alle jordtyper.

I et mindre område kan du så, hvis der er nogle særlige et- eller to-årige blomstrende urter, du ønsker i haven, gøre en lidt større indsats og så frøene ud. Det kræver dog vedligehold, hvis de skal klare sig i den næringsrige jord, men det er bestemt forsøget værd. Lug godt ud i de uønskede planter, og de af urterne, der tager overhånd.

Vi har lavet en hel tema-side om biodiversitet i haven, hvor du kan finde mange flere gode råd til, hvordan du kan øge biodiversiteten i haven: Biodiversitet i haven - sådan får du et bedre dyreliv og planteliv i haven

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden