Man skulle ikke tro, at det var attraktivt at bo i en marsk, for det flade landskab risikerer altid at blive oversvømmet. Men det unikke landskab omkring Tøndermarsken har i århundreder tiltrukket mennesker, for de mange enge er næringsrige, og vandløb giver god adgang til havet. 

En del bosatte sig i nærheden af marsken, men der var også dem, der byggede huse ude i selve marsken på naturlige sandbanker. Men når sandbankerne blev oversvømmet af stormfloder, var løsningen at anlægge værfter. Ikke den slags, hvor man bygger skibe, men kunstigt anlagte forhøjninger i landskabet, hvor man byggede  gårde. Som værftgården Nørre Sødam. 

– Her er en fantastisk ro, og når det er nat, er det virkelig mørkt, siger Morten Riis, der sammen med hustruen Ann lejer værftgården Nørre Sødam, og ser ud over det flade landskab. 

Nørre Sødam er privat bolig og bed and breakfast

Som lejer af Nørre Sødam er gården både parrets private bolig, og de driver den bed and breakfast, der også er en del af den store, firelængede gård. 

Morten Riis ville nok ikke stå her på den lille, kunstige bakke, hvor værftgården Nørre Sødam ligger, hvis det ikke var, fordi Realdania By & Byg i 2019 havde købt gården og påbegyndte en restaurering, der stod færdig i 2023. 

Anne Mette Rahbæk er udviklingsdirektør i Realdania By & Byg, og hun fortæller, at det er vigtigt for dem at have et bredt udsnit af forskellige typer af huse og bygninger, der repræsenterer Danmarks bygningshistorie. 

– Vi havde i Realdania By & Byg i flere år kigget efter en værftgård, som er en vigtig og sjælden bygningstype, der tilmed er egnsspecifik for marsk­landskabet. De tidligere ejere af Nørre Sødam rakte selv ud til os, og vi blev på den måde opmærksomme på værftgården, siger Anne Mette Rahbæk. 

Tøndermarsk Initiativet

Tøndermarsken er unik, og der er enestående kulturarv og en så særegen natur, at den er på UNESCOs liste over verdensarv. 

Realdania gik derfor i 2016 sammen med A.P. Møller Fonden, Nordea-fonden og Tønder Kommune om at investere knap 250 millioner kroner i området. Formålet er ved en flerstrenget indsats at gøre området omkring Tøndermarsken mere attraktivt at bosætte sig i samt at besøge som turist. 

Som en del af indsatsen er adgangen til Tøndermarsken forbedret med nye stier og ruter, og formidlingen af marskens plante- og dyreliv er løftet for de besøgende. I Højer By er historiske huse blevet restaureret, så byen bedre repræsenterer den unikke bygningskultur i området, og indsatsen dækker flere andre områder.

Læs mere om Tøndermarsk Initiativet hos Realdania

Vigtigt at bevare historiske bygninger

Det store arbejde med at restaurere, renovere og transformere historiske huse og bygninger i Danmark er ifølge Anne Mette Rahbæk vigtigt, fordi bygningerne er med til at vise udviklingen i Danmark.

Og så har vi den fantastiske lade med højremskonstruktionen.
Morten Riis, lejer af Nørre Sødam

– Historiske bygninger er et meget konkret fysisk aftryk af både den enkelte danskers historie og vores fælles historie. Og hver dag tilføjes nye lag – mens andre forsvinder. Bogstavelig talt, siger hun.

Ved at købe ejendomme, restaurere dem og give dem en fremtid er Realdania By & Byg med til at bevare noget af den historie, som ellers risikerer at forsvinde.

Realdania By & Byg har købt 70 historiske ejendomme

– I dag rummer Realdania By & Bygs samling knap 70 historiske ejendomme spredt over hele Danmark. Den ældste bygning er fra 1504, og den yngste fra 1971. Tilsammen viser de, hvordan dansk bygningskultur har udviklet sig gennem 500 år – og derfor er det også vigtigt, at bygningerne hver især er gode repræsentanter for den periode, de er opført i, og den funktion, de har haft, siger Anne Mette Rahbæk og fortsætter: 

– Det lyder måske lidt højtravende og abstrakt, men bare tænk på, hvordan ruminddelingerne i lejligheder og huse har ændret sig gennem tiden, og hvilken historie det fortæller om levevilkår: pigeværelser, karlekamre, herreværelser, spisekamre, anretterværelser, grovkøkkener, spisestuer. Før 1900 kunne man se på en bygning, om den var fra en skovrig egn, på mængden af tømmer, der er brugt i bindingsværket.

– Farver, tapeter og udsmykninger ­gennem tiden er en anden fortælling om skiftende mode i boligindretningen. For slet ikke at tale om, hvilke materialer man har brugt gennem tiden, kvaliteten af materialerne, hvad har der været råd til, og hvad håndværkere gennem tiden har formået, siger hun. 

Og så bidrager de historiske bygninger også til variation og skaber attraktive og afvekslende miljøer i vores byer og i landskabet, når de også rummer vores historiske bygninger. 

Nørre Sødam før og nu

Nørre Sødam er privat bolig og B&B

Værftgården Nørre Sødam fungerer både som privat bolig for Morten Riis og hans familie, samt som bed and break­fast, der også har mulighed for at fungere som lokation for mindre erhvervsmøder og lignende. 

Morten Riis er selv tømrer og industriel designer, men har i en årrække også været kommerciel direktør for oplevelsesparken Universe, der ligger på Als, så det er ikke nyt for ham at være i centrum for en del af oplevelsesindustrien.  

Han er tilflytter til det sønderjyske, men har dog boet i Højer, der ligger i Sønderjylland ud til kysten, i 25 år, og hans hustru Ann kommer fra Als. 

Forbindelsen til Realdania kom fra Højergaard, der ligesom Nørre Sødam er købt og restaureret af Realdania By & Byg, og her var Morten Riis med til at arrangere ophold for unge i tiden efter corona. 

Overnat på Nørre Sødam

Nørre Sødam er indrettet med 5 værelser, hvor der til hvert værelse hører et badeværelse. Der er et fælles køkken og stort fælles spiserum, og et ophold inkluderer morgenmad, linned og håndklæder. I laden er det muligt at afholde større selskaber og fester. 

Læs mere om overnatning på Nørre Sødam og book værelse på: Vadehavetsoplevelser.dk

– I den forbindelse inviterede jeg Realdania By & Byg til at komme forbi, så de kunne se, hvordan deres bygning blev brugt aktivt, og det blev til en rigtig god dag sammen. 

– En lettelse ikke at skulle stå for restaurering

Da muligheden for at leje sig ind i Nørre Sødam og drive bed and breakfast bød sig, sprang Morten Riis og hans hustru derfor til. 

– Jeg har selv prøvet at restaurere og derefter at bo i gamle og historiske bygninger før, så det skræmte mig ikke. Og efter selv at have stået for restaurering må jeg indrømme, at det er lidt en lettelse, at Realdania By & Byg har stået for det – og jeg ved, at det er gjort mere end ordentligt. Og det er rart ikke at skulle bekymre sig om den udvendige vedligeholdelse, fortæller Morten Riis, mens han viser rundt på gården.

Firelænget gård med masser af plads

Nørre Sødam er en firelænget gård, og i dag efter restaureringen består den af en privat bolig på 185 m2, bed and breakfast på 253 m2 og en lade på 253 m2. Derudover er der et indre gård­rum, der er helt lukket af de fire længer på 66 m2. 

– Det er noget andet at leje en ejendom, end det er at eje, og især, når man lejer en ejendom restaureret af Realdania By & Byg, følger der nogle forpligtelser med. For eksempel skal vi acceptere de farvevalg, som er foretaget, og vi kan ikke bare male om, hvis vi ville have vores stue i en anden farve. Til gengæld er det en fuldstændig enestående mulighed for at bo i en historisk bygning, siger Morten Riis.

Højremskonstruktion: Tag er båret på stolper

Han påpeger også, at det spændende ved den transformation, som Nørre Sødam har gennemgået, er, at det gamle og historiske kombineres med noget nyt. Det ser man især, når man kommer ind i de længer, som bruges til bed and breakfast. Her er et næsten industrielt udtryk med rå betongulve og rå trævægge, der giver mindelser om stedets oprindelse som kostald, som står i stærk kontrast til de sarte pastelfarver, som er brugt i den gamle stald. 

– Og så har vi den fantastiske lade med højremskonstruktionen, hvor vi kan afholde større selskaber og fester, siger Morten Riis og åbner den nye trædør ind til laden. 

Vi havde i flere år kigget efter en værftgård, som er en vigtig og sjælden bygningstype.
Anne Mette Rahbæk, udviklingsdirektør i Realdania By og Byg

Her kan man se en helt særlig tagkonstruktion kaldet for højremskonstruktion, hvilket betyder, at taget er båret på stolper i stedet for at være båret af væggene. Det betyder, at taget vil blive stående, hvis en stormflod skulle skade ydervæggene, som så derefter ville kunne blive bygget op igen. 

De steder, hvor det har været muligt at bevare det oprindelige træværk i højremskonstruktion, er det bevaret, og ellers er det opbygget fuldstændig, som det oprindeligt har stået. 

Særlige kvaliteter ved en bygning skal forstærkes

Anne Mette Rahbæk fortæller, at der ligger mange overvejelser bag en transformation og ofte også dialoger med kommuner og fredningsmyndighederne, fordi bygningerne er bevaringsværdige eller fredede.

– Og fordi bygningerne er forskellige, er hver sag unik. Balancen er at udvikle bygningerne, samtidig med at de særlige kvaliteter forstærkes, så de fremstår tydelige, som det er tilfældet her på Nørre Sødam, siger hun. 

Nørre Sødam ligger tæt på vandreruter i Tøndermarsken

Når Realdania By & Byg restaurerer en bygning, er det tanken, at den efterfølgende skal lejes ud, og lejen fastsættes ud fra markedsvilkår. Det handler både om at skabe en indtjening, så der er en sund økonomi i at drive bygningerne, når de først er restaureret, og så er det også sundere for et hus, at det bliver brugt, end hvis det står tomt, ud over når det bliver vist frem. 

I forhold til etablering af bed and breakfast i Nørre Sødam, var det aldrig rigtig noget, der var den helt store diskussion om. 

– Etableringen af en B&B i Nørre Sødam var egentlig ret ligetil. Værftgården ligger lige ud til Tøndermarsken, som er et UNESCO Verdensarvsområde på grund af naturværdierne. Gården ligger samtidig meget tæt på et net af vandreruter i marsken. Så vi bevarer en meget sjælden bygningstypologi, der er ved at forsvinde, og samtidig understøtter vi med den valgte funktion den store indsats, som alle aktører omkring Tøndermarsk Initiativet har arbejdet for, siger Anne Mette Rahbæk. 

Unik natur i Tøndermarsken

Netop den unikke natur, som Nørre Sødam ligger midt i, er noget af det, som Morten Riis værdsætter meget ved at bo i Tøndermarsken. 

– Da jeg flyttede til Højer i 1997, opdagede jeg Vadehavet, og jeg kom i kontakt med en inspirerende naturvejleder, som fortalte mig om det unikke dyreliv, og hvordan naturen herude adskiller sig fra noget andet i verden. Vi elsker at bo herude midt i den unikke natur, og samtidig kan vi give andre mulighed for at opleve stedet og dets historie, siger Morten Riis.