Er du vokset op i 1970’erne eller 1980’erne, har du højst sandsynligt glade minder om at hoppe rundt i havevanderens kolde stråler, der plaskede ud over græsplænen, mens solen stod højt på himlen. Havevanderen var nemlig allemandseje for parcelhusejere dengang.
Tyskere opfandt havevandersystem
To tyskere, Werner Kress og Eberhard Kastner, som oprindeligt solgte haveredskaber, opfandt i 1968 et særligt vandkoblingssystem, som forbandt vandhane, haveslange og havevander, så man kunne sprede vandet i stråler.
Havevanderen – og især dette system — spredte sig efterhånden over hele Europa og indtog også Danmark, hvor danskerne var glade for at slippe for vandkanderne.
Kilde: gardena.dk
Efter, at havevanderen blev opfundet i 1960’erne slap husejerne for at slæbe tunge vandkander rundt, når blomsterbede, græs og køkkenhaver skulle holdes friske sommeren igennem. De fleste brugte vippevandere, der lod vandstrålerne køre fra side til side, eller de rød-hvide havevandere, der kørte rundt som en vandret propel.
Spar på vandet-kampagner stoppede havevandere
De sidste 25 år er havevanderne blevet mindre velsete.
- Vi fik stor opmærksomhed på de knappe vandressourcer i starten af 1990’erne, og der kom grønne guider om, hvor vigtigt det var at spare på vandet, og hvordan man kunne gøre det. Det satte gang i en masse ændringer, siger Ann Vikkelsø, energirådgiver i EnergiTjenesten.
Det gennemsnitlige vandforbrug faldt fra 174 liter pr. dag pr. person i 1989 til 101 liter i 2019, viser tal fra DANVA.
- At det bl.a. er havevanding, vi sparer på, bakkes op af andre undersøgelser, der viser, at husejere ikke længere bruger mere vand end lejlighedsejere, tilføjer Ann Vikkelsø.
Ikke stuerent at bruge løs af vand
Vandpriser på 70 kr. per kubikmeter og restriktioner på havevanding har heller ikke hjulpet på havevanderens popularitet. Men danskernes normer har også ændret sig, mener Flemming Møldrup, kreativ direktør i kommunikationsbureauet Grizzly og kendt fra ”Kender du typen?” på DR1.
- Det er ikke længere helt stuerent at give los for vandet, siger han.
Nye havevandere kan spare på vandet
Han mener, at det især er unge, miljøbevidste familier, der flytter fra storbyerne og ud i parcelhuskvartererne, der giver havevanderen kamp til stregen. Ifølge Flemming Møldrup er der dog stadig mange haveejere, der har havevandere. De kommer bare først frem, når solen er gået ned. Folk vander nemlig strategisk og køber vandbesparende havevandere.
Det bekræfter Gardena, der forklarer, at folk vander på en anden måde. Fx stiger salget af systemet Micro-Drip, som kun drypper vand ved roden af planterne. Det samme gør salget af vandingsure, som sættes på vandhanen og indstilles til, at man kun vander, når solen er gået ned.