Vi danskere, vi elsker vores bolig. Vi ombygger og indretter boligen i en sådan grad, at vores bolig tydeligt fortæller omverdenen, hvem vi er. Derfor er vi også et af de folkefærd i verden, der lægger mest tid, ressourcer og økonomi i vores bolig.
Boligen er vores livsprojekt, som vi bygger om og renoverer i takt med behov, tendenser og trends. Nuvel – det er drøjt at stå midt i et byggeprojekt, men det er projekter, vi elsker at drømme om, fordybe os i og ikke mindst stolt vise frem til både naboer, familie og venner, for derefter at gå i gang med nye projekter.
Men hvad med alt det ind imellem? Altså den løbende vedligeholdelse. Danskerne har altid haft ry for at være glade for gør det selv, men det er, som om at vi er væsentlig mere optaget af nye projekter frem for de gentagne pligtopgaver år efter år.
Jeg skal være den første til at gå til bekendelse. Vores hus er heldigvis godt, gammelt og gedigent håndværk, men desværre finder vi ofte først værktøjet frem, når det er nødvendigt, og småskaderne allerede er på vej.
I Videncentret Bolius og Realdanias årlige undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø” svarer vi, at vedligeholdelse af boligen er det, der optager os danske boligejere allermest. Samtidig svarer vi også i undersøgelsen, at det er gamle ejendomme med mere end 100 år bag sig, der står vores hjerte nærmest, så vi sætter altså stor pris på huse, vi har passet på og vedligeholdt i mange år.
Jeg har netop været på optagelser med DR og Hammerslag og haft den store fornøjelse at blive inviteret inden døre i et fantastisk fredet gavlhus fra 1675 i Tønder. Det er nok det ældste hus, vi har haft med i udsendelserne, og det opfylder heller ikke alle vores nutidige boligdrømme. Men der er noget helt fantastisk ved at se de imponerende store fliser lagt i dielen (entréen), se det centimetertykke kalklag på væggene og de tydelige mærker fra værktøj og strøg fra malerpensler på døre, karme og bjælker – og at opleve, hvordan et så gammelt hus er blevet vedligeholdt gennem årene.
Så lad os fatte hammeren, svinge malerkosten og gøre en dyd ud af hverdagens vedligeholdelse af boligen. Og sørg endelig for at give din gode viden videre til dine børn, så de tør kaste sig ud i vedligeholdelsen af deres fremtidige boliger. Det er vores alles bidrag til vores fælles bolighistorie og gavner både klimaet og pengepungen.
På Instagram kan du følge med i mit hus, og som altid er du velkommen til at dele din historie med os.
God læselyst!
Kristine Virén, formidlingschef