Håndværkerfradraget bliver genindført i 2025-2027. Det fremgår af den nye aftale om finansloven, som regeringen – Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre – har indgået sammen med SF og Radikale Venstre.
I finansloven for 2025 er et af punkterne en forbedring af BoligJobordningen, der består af et grønt håndværkerfradrag og servicefradrag, med en årlig pulje på 400 millioner kr. fra 2025-2027.
De 300 millioner kr. skal gå til at genoplive håndværkerfradraget, der blev afskaffet i 2022.
Samtidig skal servicefradraget forhøjes med 100 millioner kr. om året. Servicefradraget kommer til at omfatte flere opgaver, og som noget nyt bliver det også muligt at få fradrag for reparation af hårde hvidevarer.
Nyt håndværkerfradrag i 2025 skal give mere klimasikring og grønne løsninger
Det nye grønne håndværkerfradrag bliver målrettet "grøn istandsættelse" af hjemmet eller fritidsboligen. Det kan fx være energibesparende forbedringer, energiforsyning og klimasikring.
Listen over, hvilke ting det bliver muligt at få fradfrag for, er endnu ikke udarbejdet, men det kunne fx betyde, at der kan komme håndværkerfradrag for omfangsdræn eller højvandslukke. Lovforslaget forventes at blive vedtaget i slutningen af januar 2025 med tilbagevirkende kraft.
I 2025 kan man trække op til 8.600 kr. fra i skat pr. person til løn til håndværkere, der laver opgaver i dit hjem, der er dækket af håndværkerfradraget.
– Et håndværkerfradrag med fokus på energirenovering og klimatilpasning kan forhåbentlig være med til at få flere skubbet i gang med projekter, som kan gøre danskernes boliger mere bæredygtige og sikret mod fremtidens ekstreme vejr, siger Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius.
Håndværkerfradrag er blevet afskaffet og genindført flere gange
Håndværkerfradraget – eller BoligJobordningen, som er en fælles betegnelse for håndværker- og servicefradrag – har levet en lidt omtumlet tilværelse, siden det kom til verden under den daværende VK-regering i 2011. Fradraget er flere gange blevet afskaffet for siden at blive genindført med tilbagevirkende kraft, og der har været forskel på, hvor mange penge man har kunnet få i fradrag.
I de senere år har håndværkerfradraget især haft fokus på grønne tiltag som isolering, udskiftning af ruder og vinduer og udskiftning og installation af varmeanlæg, og det kunne tænkes, at der blev fradrag for en del af disse ting igen.
Håndværkerfradraget blev afskaffet pr. 1. april 2022, mens servicefradraget fortsatte.
Flere penge til servicefradrag
Mens håndværkerfradraget har været afskaffet, har servicefradraget levet videre. I 2025 bliver beløbet hævet, så du kan få servicefradrag for 17.500 kroner, hvorimod det i 2024 var 11.900 kroner pr. person.
Med servicefradraget kan du få fradrag for:
- Almindelig rengøring
- Vinduespudsning
- Almindeligt havearbejde
- Børnepasning.
Udvidelsen af fradraget betyder også, at der fremover vil være flere opgaver, som er omfattet. Det gælder fx træfældning, bortskaffelse af væltede træer, anlæg af ny græsplæne, rensning af tagrender samt installation af tyverialarm. Det viser aftalen om finansloven 2025.
Endelig kommer ordningen som noget nyt til at omfatte fradrag for reparation af hårde hvidevarer.
Lovforslaget forventes at blive vedtaget i slutningen af januar 2025 med tilbagevirkende kraft.
Håndværkerfradragets historie
Kilder: Finansministeriet, Skatteministeriet, Altinget, Finans, Berlingske Business, dr.dk, regeringen.dk og Dansk Industri