Spørg Bolius
Gulvvarme i 70'er huset - er det nødvendigt et bryde betonlag op eller er der en enklere løsning?
Hej Bolius'
Jeg har et spørgsmål omkring gulvvarme.
Vi har købt et hus fra 1976. Det er et 2-plans villa, med 90m2 i stueetagen, hvor vi gerne vil have gulvvarme. Vi kan dog ikke helt finde ud af, hvorvidt vi skal:
1) bryde betonlaget op, for at ligge de anbefalede 300mm isolering, og herefter støbe gulvvarmen i det nye betonlag.
2) montere varmeplader og isolere så godt som vi kan ned til betonlaget. Vi har ca 100mm mellemrum fra gulvplade til betonlaget.
Hvad vil I anbefale? Hvad er det mest energimæssige korrekte?
Venlig hilsen Magnus E
Hej Magnus E
Der er ingen tvivl om at den korrekte måde er at lave et helt nyt terrændæk. Det koster dog også en pæn sjat mere, end udgaven hvor der lægges 50-70 mm isolering og så varmefordelingsplader.
Ulempen ved at springe over hvor gærdet er lavest er at man kan få en udfordring med at I ikke vil få nok varme ud af gulvarmen. En del vil gå ned i den kolde konstruktion. Ligeledes er husets generelle isoleringstilstand vigtig for at I vil få nok effekt af gulvvarmen. det hjælper at I har en 1. sal, da I så ikke har et koldt loft lige over de rum, hvor gulvvarmen skal virke. Men vinduer og ydervægge skal helst også være i en rimelig isoleringsmæssig stand. Men med et hus fra ´76, så skulle ydervæggene nok kunne klare at holde på tilpas meget af varmen.
Hvad jeg vil anbefale...? Hvis I har muligheden for at bryde det gamle gulv op og få lavet det ordentligt, så er det absolut den bedste løsning på den lange bane. I vil få et lavere varmeforbrug, komforten vil formentlig være større, og I vil få et hus der på et tidspunkt er nemmere at sælge, når det ikke er lappeløsninger der er foretaget.
Desværre ka jeg ikke se hvilken slags hus I har. Men får I opgraderet på gulvkonstruktion, ydervægge, lofter og vinduer, så vil I langsomt begynde at få et godt isoleret hus, som samlet set vil øge komforten og sænke varmeudgifterne.
Med venlig hilsen