Spørg Bolius

Gulvvarme 70'er hus - tyndt pladesystem eller skal betongulv brækkes op?

Hej Bolius

Vi har købt et etplanshus fra 1978 med energimærke C. 150 kvm. Ingen krybekælder. Vi ønsker gulvvarme, måske hele huset da vinduerne skal udskiftet til energivenlige typer. Skal vi vælge at brække betongulvet op og installere gulvvarme, eller skal vi bruge det nyere systemet med gulvvarmeplader, fx Uponer uden at brække gulvet op?

Er i tvivl?

Tak på forhånd.

Hej Nafel

Jeg er generelt ikke fan af de smalle og tynde løsninger. Udover det energimæssige som jeg lige vender tilbage til, så har jeg relativt ofte oplevet problemer med disse gulve som knirker og brager.

Dertil kommer, at der kan være nogle fugtmæssige problemer som skal håndteres korrekt, for at undgå problemer med skimmel og deslige mellem det gamle betongulv og pladerne oven på.

Nogle 60-70’er huse har ganske store udfordringer med opfugtede betongulve, og her nytter det ikke noget, bare at lægge noget ukritisk oven på.

Så er der det energimæssige. I nogle huse er der okay plads til at få lagt ca. 200 mm isolering, og vælger man så en ekstra god isolering, så er det fint nok – rent energimæssigt. Men andre nøjes med 50-70 mm isolering, og det mener jeg og andre ikke er nok. Gulvvarme er rigtig godt, men det øger også energiforbruget en smule faktisk, ca. 10 % (det er lidt komplekst, og handler også meget om varmekilden og det øvrige varmeanlæg). Men gulvkonstruktionen som det ligger i, ikke er godt isoleret så øges varmeforbruget yderligere (!)

Jf. Bygningsreglementet §277 skal man ved nye bygningsdele eller installationer leve op til de nyeste mindstekrav til isolering. Der kommer så en regel ind der gradbøjer det lidt, da det skal være rentabelt. Men denne mener jeg ikke tager højde for det forhold der handler om, at gulvvarme rent faktisk øger varmeforbruget. Og her kan man henvise tilbage til §276, som beskriver at hvis man øger varmeforbruget et sted, (eksempelvis et nyt ovenlysvindue eller gulvvarme, som skal man kompensere for dette et andet sted i huset – altså skal isoleringen øges et andet sted.

Mit bedste råd er derfor at hyre en uvildig byggesagkyndig og/eller energikonsulent som kan se lidt holistisk på jeres hus og gulv, og derfra komme med argumenter og anbefalinger for den ene og den anden løsning, ud fra husets konkrete forhold.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden