Gulerødder er en af de nemmeste afgrøder, du kan vælge i en køkkenhave. Gulerødderne kan vokse i næsten al slags jord, og når gulerødderne først er begyndt at vokse, kan det stort set ikke gå galt. Forudsætningen for en god høst er derfor, at du giver gulerødderne de bedste vækstbetingelser fra start.
Hvilken type og sort gulerødder skal du vælge?
Mange forestiller sig nok, at en gulerod er en gulerod, at og at der kun findes en type af gulerødder. Men sådan forholder det sig ikke. Man kan opdele gulerødder i en række forskellige typer og herefter sorter, der har forskellige kvaliteter og særpræg.
De fire hyppigst forekommende typer af gulerødder er:
- Nantes: Den mest almindelige type gulerødder er Nantes-typen. Det er cylindriske ensartede rødder, der er ca. 15 cm. lange og et par cm i diameter.
- Korte og tykke: Her taler vi om gulerødder som fx London Torve‘ og Chantenay Red Cored‘. Gulerødder i denne kategori er ofte saftige efterårsgulerødder med gode lagringsegenskaber.
- Imperator-typen: Rødder af Imperator-typen er tynde og spidse.
- Store gulerødder: Der findes mange store gulerodstyper, herunder fx Geante Rouge og Kämpe. Mange betegner de store gulerødder som fodergulerødder, men for mennesker har mange af dem en god intens smag.
Går man videre fra typerne og kigger på specifikke sorter, er der mange hundrede at vælge imellem. Gulerodssorterne varierer i alt fra størrelse og udseende til smag og konsistens.
Sorterne omfatter bl.a. følgende:
- Flakkeese 2
- Atomic Red
- Nantes
- Nantes 2
- Amsterdam 2
- Dolciva
- Fly Away F1
- Fynn Flakker 2
- James Scarlet
- Intermediate
- Jaune du Dous
- Rund Pariser.
Mange af sorterne kan fås i økologisk kvalitet, og frøene kan købes både hos planteskoler og fra frøforhandlere på nettet. Det kan være en god ide at begynde med en simpel sort af Nantes-typen og arbejde sig frem derfra, hvis du ønsker gulerødder med en anden smagsprofil.
Hvornår skal gulerødder sås – og hvordan gør du?
Gulerødder bør sås i april i en tynd række, og tynd ud i rækkerne, når de spirer frem, så der bliver 5-8 cm afstand mellem hver. Du kan med fordel vande forsigtigt i bunden af rillen, inden frøene sås. Der skal ikke gødes lige før såningen, og for meget næring i jorden kan give dårlig fremspiring og tendens til forgrenede rødder.
Jorden skal være blød og porøs i min. 15 cm dybde. Hvis du dyrker dem i plantekasser, vil det være en god idé at vælge en sort, der giver korte, runde gulerødder.
I starten vil du opleve, at gulerødderne vokser langsomt, og i lang tid vil du kun kunne se en lillebitte kimplante. Men snart er det tid til at tynde ud i rækkerne for at give plads til de voksende rødder.
Pasning af gulerødder
Når gulerødderne bliver lidt større, kan der tilføres hel- eller halvomsat kompost, græsafklip, blade eller halm mellem rækkerne. Det kan være med til at holde på fugtigheden i jorden.
Almindelige udfordringer ved gulerødder
I forbindelse med dyrkning af gulerødder er det ofte de samme problemer, folk støder på. De mest hyppige udfordringer omfatter forgrenede rødder, revnede rødder og såkaldte gulerodsfluer.
Gulerodsfluer
Gulerodsfluen stifter mange bekendtskab med, når de friske nye gulerødder trækkes op fra jorden, og man skal til at spise dem. Pludselig viser det sig, at guleroden har tydelige eller let skjulte gange, hvor gulerodsfluen har været i gang med at spise. Fluen, der på trods af sit navn også går i grøntsager som pastinak, persille, selleri, måler ca. 4-5 mm i størrelse. Den er glinsende grønsort med lysegule ben, og vingerne er gule ved roden.
Der er enkelte ting, du kan gøre for at mindske, at hele din gulerodshøst går i vasken. I perioden fra maj til august er risikoen for angreb fra gulerodsfluen størst. Derfor kan en sen såning eller en tidlig høst forhindre, at gulerodsfluerne får fodfæste og ødelægger for meget. Du kan også vælge en løsning med en fiberdug eller et insektnet, hvor du dækker gulerødderne i sommermånederne.
Problemer med revnede rødder
Du kan komme ud for, at gulerøddernes yderste lag revner på langs. Det skyldes som oftest, at gulerødderne har været udsat for tørke og dernæst en periode med vand. Løsninger kan være at sørge for et jorddække, der holder på vandet. Du kan også vande regelmæssigt for at sikre, at rødderne ikke udtørrer – og hvis tørken alligevel indtræffer, bør du vande med forsigtighed efterfølgende.
For korte gulerødder
Hvis du oplever, at dine gulerødder bliver for korte, skyldes det med al sandsynlighed, at de ikke får næring nok. Tilfør bedet lidt god næringsrig kompost eller jord. Gør det evt. ad flere omgange.
Forgrenede rødder
Forgrenede rødder kan være et tegn på, at jorden ikke er porøs nok, og rødderne derved møder udfordringer når de vokser. Delte eller forgrenede rødder kan også være et tegn på at jorden indeholder for meget næring. Sørg for en god porøs jord, inden du sår, og hold igen med gødningen i vækstsæsonen, hvis der er tendens til forgrenede rødder.
Hvornår kan jeg høste gulerødder – og hvordan skal de opbevares?
De tidlige gulerødder kan høstes allerede knap 2 måneder efter, at de er sået, men nogle sorter er længere tid om at udvikle sig.
Hvis du høster flere gulerødder, end du kan spise, kan gulerødderne opbevares i en kold kælder, frostfri garage eller et udhus. Er der tale om mindre mængder, kan du også opbevare gulerødderne i plastikposer i køleskabet, ligesom du har gjort med gulerødder fra supermarkedet.