De fleste kan lægge et klikgulv selv. Det kræver dog, at du forbereder dig godt, da du ellers risikerer at lave fejl, som kan resultere i et ujævnt og grimt gulv, eller i at du bliver nødt til at lægge det hele om.
I denne artikel kan du læse og se videoer, hvor tømrer Henrik Læssøe guider dig til, hvordan du forbereder dig og udfører arbejdet, så du får det flotteste klikgulv.
I linket herunder kan du desuden se en trin-for-trin-guide til at lægge dit eget klikgulv.
Undgå fejl, når du lægger klikgulv
For at undgå fejl, er der en række ting, du skal være opmærksom på:
- Det er især vigtigt at planlægge og måle rigtigt op.
- Underlaget skal være jævnt.
- Sørg for, at gulvet ikke giver nogen lyde fra sig.
- Husk, at der skal være luft mellem væg og gulv.
- Klik brædderne helt sammen.
SE VIDEO: Klikgulv: Undgå disse 5 fejl
Tjek underlaget for ujævnheder
Bare nogle få millimeter ujævnheder på betongulvet eller et underliggende trægulv kan skabe store problemer, når du lægger et klikgulv af træ ovenpå. Derfor bør du først tjekke og udbedre ujævnheder.
Du kan læse i instruktionen til dit klikgulv, hvor store ujævnhederne på underlaget må være. Typisk må der være ca. 2 mm niveauforskel på 2 meter.
Sådan får du gulvet plant
Ret små ujævnheder på et betongulv til. Slib mindre buler på gulvet væk med fx en slibesten som vist i videoen. Læg lidt gulvpap mellem dit trindæmpende underlag og klikgulvet, hvis der er en mindre fordybning.
Ved større ujævnheder kan du ikke lægge et klikgulv. Dog kan underlaget gøres plant med fx en selvnivellerende spartelmasse.
SE VIDEO: Sådan tjekker du klikgulvet for ujævnheder
Dette værktøj skal du bruge
Når du skal lægge et klikgulv af træ, skal du bruge forskelligt værktøj og remedier. Ifølge tømrer Henrik Læssøe bør du have følgende:
- Afstandsklodser i den rette bredde
- Slagjern
- Slagklods
- Stiksav med en god stiksavsklinge
- Knæbeskyttere/knæpuder.
Alle de nævnte ting kan købes i byggemarkeder eller i webshops. Køb afstandsklodser eller skær dem selv ud af en fx en MDF-plade i den rette tykkelse.
SE VIDEO: Dette værktøj skal du bruge til at lægge klikgulv
Sådan måler du ud til dit klikgulv af træ
Ved at opmåle dit rum, inden du går i gang, sikrer du, at du ikke ender op med et gulvbræt, der er for smalt til at lægge. Samtidig kan du tage højde for forhindringer i rummet som fx en væg, der går ud i rummet, eller rør, der stikker op af gulvet.
SE VIDEO: Mål korrekt ud til klikgulv
Trindæmpende underlag til dit klikgulv
Der skal altid være et trindæmpende underlag under dit klikgulv, så gulvet ikke klaprer. Underlaget er lavet i et blødt materiale, så det optager lyd og ujævnheder.
- Klikgulv ovenpå betongulv: Brug en såkaldt foam med fugtspærre.
- Klikgulv ovenpå et trægulv: Brug en foam uden fugtspærre.
Vil du have ekstra lyddæmpning, fx, hvis du lægger et klikgulv på en 1. sal og ikke vil høre skridt nedenunder, kan du få specielle lyddæmpende plader i et tykkere materiale.
Læg et almindeligt stykke plastik/folie 10 cm op ad væggen og mindst 20 mm ud på gulvet.
Læg en bane foam ad gangen.
SE VIDEO: Sådan gør du klikgulvet trindæmpende
Sådan starter du dit klikgulv af træ
Det er vigtigt, at du får startet dit klikgulv rigtigt, så du har den korrekte afstand til væggene og ikke ender op med et lille hjørnestykke.
Tjek i instruktionen til dit klikgulv, hvad afstanden mellem gulvet og væg skal være. Typisk skal der være 1 mm luft pr. meter gulv. Dog minimum 6 mm.
Afstanden holdes nemmest ved at købe eller lave nogle afstandsklodser i den ønskede tykkelse. Brug ca. 4 afstandsklodser på et gulvbræt i fuld længde.
SE VIDEO: Lægge klikgulv: Sådan starter du
Læg et stabilt klikgulv uden spild
Tænk over, hvordan dine gulvbrædder kommer til at ligge i forhold til hinanden, når du lægger klikgulvet. Der skal være minimum 60 cm mellem samlingerne fra række til række for at lave gulvet stabilt.
I videoen her kan du se, hvordan du sikrer det, samtidig med, at du minimerer spild ved at bruge afskæringer fra en række som starten på den næste række.
SE VIDEO: Lægge klikgulv: Sådan bliver det stabilt
Sådan gør du ved forhindringer
Grundlaget for, at du kan få et pænt resultat ved forhindringer i rummet, er at du har planlagt det fra start.
I denne video viser tømrer Henrik Læssøe, hvordan du måler op og skærer korrekt gulvbrædderne til, og hvordan du nemmest fører dit klikgulv rundt om en væg, eller andet, der stikker ud i rummet, så du får et pænt resultat.
SE VIDEO: Sådan løser du forhindringer, når du lægger klikgulv
2 metoder til rør i gulvet
Har du et rør, der skal gå op igennem dit klikgulv til fx en radiator, er der 2 mulige løsninger for et pænt resultat.
Den første metode er den nemmeste, men kræver, at der kun er ét rør i gulvet, og at du passer det til, så du får en samling mellem 2 brædder lige ved røret. Husk at regne med 6 mm luft omkring radiatorrøret.
Den anden metode er lidt sværere og kræver, at du skærer en kile i dit gulvbræt. Har du flere radiatorrør i forbindelse med hinanden, er det denne metode, du skal benytte. Her skal du bl.a. bruge en vinkelmåler til at skære en kile ud fra centrum af hullet i brættet – brug en vinkel på 30-45 grader. Lim kilen fast med trælim.
Ved begge metoder skal du bruge et kopbor. Sæt de 2 brædder, du skal bruge, sammen, og bor med kopboret i samlingen.
SE VIDEO: 2 metoder til rør i klikgulvet
Sådan afslutter du dit klikgulv
Et par rækker inden, du når til afslutningen af dit klikgulv, skal du planlægge det, så det bliver pænt, og du ikke ender med en lille stump i hjørnet.
Brug et slagjern til at slå de sidste gulvbrædder sammen.
Lim enderne af gulvbrædderne sammen, Hvis det sidste stykke gulv ind mod væggen bliver smalt.