Mange gør det selv-folk vælger klikgulv frem for andre typer gulve, når der skal lægges nyt gulv i fx stuen eller soveværelset. Og mange vælger også at købe klikgulvet selv - og i så fald skal du som amatør tænke sig grundigt om, før du køber, så det bliver en god og langvarig løsning, og du får det bedste klikgulv.
Før du køber og lægger et klikgulv af træ eller kunststof, er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken type klikgulv du kan lide. Undergulvet skal være helt plant, og det anbefales ofte, at der lægges filt eller andet mellemlag, så gulvet ikke 'klaprer', når du går på det.
Sæt dig ind i lægningsanvisningen og kravene til undergulv for det gulv, du har valgt, så der ikke senere opstår problemer. Slidstyrke og udseende er i den henseende vigtigere end prisen.
Guide: Sådan køber du det rigtige klikgulv
- Vælg den rette overflade til klikgulvet:
Det øverste lag kan være udført i træ eller kunststof. Vælger du et trægulv, så sørg for, at det øverste lag er så tykt som muligt, så du kan slibe det let ved skader.
Du kan også lakere træoverfladen, så det er nemmere at rengøre, men til gengæld kan du ikke reparere et lakeret gulv for ridser og hakker.
Det samme gør sig gældende for et gulv med kunststof. Det er nemmere at holde, men kan ikke repareres. Det lyder derudover mere plastikagtigt at gå på et gulv med kunststof-overflade.
Tænk også i slidstyrke afhængigt af, hvor gulvet skal lægges i boligen. Er det fx i et rum med meget ’trafik’, eller er der stole, som rykkes rundt mange gange dagligt, kan det anbefales at bruge hårde træsorter som fx ask, bøg og eg. - Vælg, hvordan klikgulvet skal se ud:
Klikgulv kan både ligne brede gulvbrædder, plastiklaminat eller et parketgulv. Vælg den type, der passer bedst til dine behov og boligens udseende og indretning. - Mål op og køb ind:
Mål rummet, hvor klikgulvet skal ligge, så du ved, hvor meget gulv du skal købe. På pakken kan du se, hvor mange kvadratmeter gulvbelægning den indeholder. Køb 5-10 procent ekstra, så du har til fejl, uforudsete udfordringer og generelt spild. Husk altid at følge anvisningen i pakken.
Spørgsmål og svar om klikgulv
Kan man slibe klikgulv?remove
Da et klikgulv af træ typisk kun har et slidlag på få millimeter, kan man ikke give det en ’normal’ slibning som når man fx sliber massivt trægulv.
Dog kan du give det en let, overfladisk slibning til at fjerne mindre mærker efter fx vand fra potteplanter.
Hvis det øverste lag af dit klikgulv er af kunststof, fx laminatgulv, kan det ikke slibes.
Kan man lægge klikgulv oven på gulvtæppe?remove
Nej, det anbefales ikke at lægge klikgulv ovenpå et gulvtæppe.
Klikgulve skal lægges ovenpå et fast undergulv – fx et betongulv, trægulv eller laminatgulv.
Video: Sådan måler du korrekt ud til nyt klikgulv
Sørg for at opmål dit rum, før du køber klikgulvet. Dermed sikrer du, at du ikke ender med et for smalt eller kort gulvbræt. Det er vigtigt samtidig at tage højde for eventuelle forhindringer i rummer, fx vægge og rør.
Se her, hvordan tømrer Henrik Læssøe måler korrekt.
Hvad er et klikgulv?
Klikgulve er normalt bygget op, så hvert bræt består af 3 lag:
- Et bundlag af træ
- Et midterlag (af fx spånplade, krydsfiner, MDF)
- Øverst et trælag på 2,5-5 mm.
Modsat andre typer gulve, skal der ikke bruges lim, skruer eller søm til at lægge et klikgulv. Det er derfor nemmere at lægge et klikgulv for ikke-fagfolk. Gulvet samles ved at klikke brædderne sammen med et låsende fer- og not-system, deraf navnet.
Klikgulve findes i mange forskellige varianter. Fælles er, at selve materialet er meget tyndt og kræver et fast undergulv at lægge det på. Det kan være betongulve (husk i så fald en fugtspærre, så der ikke trænger fugt op fra betonen), eksisterende træ-, laminat-, vinyl- og linoleumsgulve. Er der tale om en ny gulvkonstruktion, kan det også lægges på spån- eller træfiberplader, ligesom et eksisterende ujævnt gulv kan rettes op med tynde spån- og træfiberplader, inden det nye klikgulv lægges.
Klikgulve findes i mange udseender, både i træ, som ligner normale bræddegulve, og andre, som ligner parketgulve eller plastiklaminat.