Et ældre hus ligger i skoven i skyggen fra et gigantisk egetræ. Egentlig var Sara Popp-Madsen og Martin Klitgaard Meincke på udkig efter en landejendom, for de ville gerne tæt på naturen, men da de besøgte huset i skoven i Allerød, blev de mod deres egen forventning øjeblikkeligt forelskede. 

Og det selvom der er en del ting ved huset, som måske ville skræmme nogle købere væk. Fx at huset opvarmes med elradiatorer og en gammel, stor brændeovn. 

– Der er tale om en totalrenovering. Det er vi helt klar over, men huset ligger helt unikt, og der er en fantastisk ro i skoven, som jeg ved, at vi vil elske, siger Sara Popp-Madsen.

Hun fortæller, at en totalrenovering blandet andet betyder, at der skal installeres en helt ny varmekilde i huset, og derfor besøger Bolius det unge par sammen med energikonsulenten Martin Håkonsson fra konsulentfirmaet Botjek for at høre, om deres planer om jordvarme er en fornuftig løsning.

Dyr og billig elvarme

Det lykkedes parret at forhandle prisen på huset en del ned, og det er væsentligt, for de ved, at de står foran en gennemgribende renovering af huset, der både omfatter nedrivning af vægge i huset, etablering af en ny grundplan, bedre isolering og ikke mindst en helt ny varmekilde.

Netop når man går efter jordvarme, er gulvvarme den klart mest fordelagtige måde at fordele varmen jævnt på i hele huset.
Martin Klitgaard Meincke

Den tidligere ejer fortalte, at opvarmningen med elradiatorer om vinteren kunne koste ca. 8.000 kroner om måneden, og at der det sidste år var brugt ca. 100.000 kroner på at opvarme huset. I energirapporten er udgiften til opvarmning af huset anslået til 80.000 kroner om året.

– Vi har aldrig været i tvivl om, at huset skal have en ny varmekilde, og vi har fra starten tænkt, at vi gerne ville have en varmepumpe med jordvarme, siger Martin Klitgaard Meincke.

Valgte fred og ro

En af grundene til, at parret har valgt netop dette hus, er, at det ligger midt i skoven, og at de gerne vil nyde freden og roen i skoven. 

– Selvom moderne luft til vand-varmepumper ikke larmer så meget, så vil vi stadig kunne høre den. Vi kan høre naboens varmepumpe, og vores egen vil jo komme til at være meget tættere på, tilføjer Sara Popp-Madsen. 

Energikonsulenten Martin Håkonsson er enig med parret i, at jordvarme er den bedste løsning, men at der også er tale om en dyr løsning.

– Fordelen ved jordvarmen er, at den ikke har en udedel, der støjer som en luft til vand-varmepumpe har. Det giver også den fordel, at jordvarmen har en længere levetid. Udedelen på en varmepumpe har en levetid på op til 20 år, mens jordvarmen holder over 50 år, siger Martin Håkonsson.

Valgte lodret jordvarme trods prisen

Som overslag har Sara Popp-Madsen og Martin Klitgaard Meincke fået en pris på 270.000 kroner for at få installeret lodret jordvarme til huset med et tilhørende anlæg, der kan varme huset med kælder op.

– Vi ved godt, at det kunne gøres meget billigere ved for eksempel at installere nogle luft til luft-varmepumper og beholde elradiatorerne, men ud over støjen fra varmepumperne er vi også interesserede i at få den rigtige og ikke mindst den mest bæredygtige løsning fra starten. Fjernvarme er ikke en mulighed for os, og så er jordvarmen den bedste løsning for os, siger Sara Popp-Madsen.

Parret har haft besøg af en jordvarmekonsulent, som forklarede dem en løsning med spiraler i jorden, der går fire-seks meter ned. Deres have egner sig nemlig ikke til at lægge horisontal jordvarme, så derfor skal der tænkes i at anlægge en vertikal løsning.

Handler også om isolering

Martin Håkonsson siger, at det langtfra kun handler om at kigge på varmekilden, når det kommer til opvarmning af boligen og en løsning, der både giver bedre økonomisk mening, men som samtidig også er en grønnere og fremtidssikret opvarmning.

– Det første, en energikonsulent kigger på er klimaskærmen – altså hvor godt er huset til at holde på varmen med den nuværende isolering. Huset her er af gasbeton og derfor ikke særlig godt isoleret. At isolere huset indvendigt vil betyde, at beboelsesarealet bliver mindre, siger Martin Håkonsson og kigger så ud ad vinduet og op mod taget.

Han fortæller, at det vil være langt mere oplagt at give huset en ydre isolering, for taget har et så stort udhæng, at det ikke vil være noget, man vil bemærke rent visuelt.  

Meget udskiftning forude

Huset har et distinkt udseende, fordi en stor del af fundamentet er muret op af kampesten, men det er ikke et udseende, som parret ønsker at bevare.

– Det vil passe os fint at få en ny ydermur på huset i forbindelse med at etablere isolering. Som sagt er vi forberedte på at lave en del om, siger Sara Popp-Madsen.

Parret taler med energikonsulenten om, at en del af varmetabet også sker gennem de eksisterende døre, samt at det vil være oplagt at skifte vinduerne, samtidig med at man giver huset en ny ydervæg med mere isolering.

Ellers kan man risikere, at husets arkitektoniske udtryk bliver lidt uheldigt, fordi murtykkelsen øges og lysningen – afstanden mellem muren og vinduerne – bliver uforholdsmæssigt stor, hvilket kan komme til at se mærkeligt ud.

Vil etablere gulvvarme

Martin Klitgaard Meincke siger, at de har tænkt sig at etablere gulvvarme i huset. Huset har intet centralvarmesystem og ingen vandbårne radiatorer, og parret er ikke interesseret i at skulle etablere radiatorer i huset, hvilket energikonsulenten bifalder.

– Netop når man går efter jordvarme, er gulvvarme den klart mest fordelagtige måde at fordele varmen jævnt på i hele huset. Gulvvarme betyder også, at fremløbstemperaturen på vandet kan være så lav som mulig og stadig opvarme huset om vinteren, hvilket giver klart den bedste økonomi i forhold til energiforbruget, siger Martin Håkonsson.

Parret og energikonsulenten er enige om, at det vil være synd for husets indvendige arkitektur at skulle sætte en masse radiatorer op, og det rent æstetiske er derfor en anden fordel ved gulvvarmen, som er både lydløs og usynlig.

Skrotter brændeovn

Martin Klitgaard Meincke fortæller, at de i forbindelse med etablering af nyt varmesystem desuden har planer om at skrotte den store brændeovn, der optager meget plads i stuen. Brændeovnen er muret op og fungerer nærmest som en masseovn, og de vurderer, at de vil kunne få otte kvadratmeter mere plads i stuen ved at fjerne den gamle brændeovn.

– Og når vi får jordvarme og gulvvarme, har vi ikke brug for brændeovnen, selvom vi må sige, at vi har været glade for den i vinter, siger han.

Fra 80.000 til 26.000 kroner

Martin Håkonsson siger, at det er vigtigt, at varmepumpen bliver dimensioneret til det varmetab, huset får på den lange bane.

– Hvis man installerede en varmepumpe til huset, som det er lige nu, ville man få en unødig stor og dyr varmepumpe i forhold til det fremtidige behov, når huset er efterisoleret og har fået nye vinduer og døre. På den anden side er det vigtigt at lave helt korrekte beregninger, så man ikke ender med en varmepumpe, der ikke kan varme huset ordentligt op, siger han.

Martin Håkonssons umiddelbare beregninger siger, at opvarmning med ren gulvvarme fra en varmepumpe vil betyde et årligt forbrug på cirka 12.000 kWh. Den præcise udgift afhænger af prisen på el, men har man varmepumpe, vil elprisen være lavere, fordi man ikke skal betale elafgift, der udgør cirka 95 øre pr. kWh. Sætter man prisen pr. kWh til to kroner, hvilet er relativt højt, vil det betyde en årlig varmeudgift på omkring 26.000 kr.

Mange afhængigheder i projektet

Sara Popp-Madsen og Martin Klitgaard Meincke er klar over, at det ikke bliver lige nu og her, de kan sætte gang i det hele, for før de etablerer gulvvarmen fra varmepumpen, skal de have helt styr på grundplanen.

– Der er mange ting, der skal hænge helt sammen, og vi mangler at have den endelige plan, men vi er ikke i tvivl om, at vi går efter jordvarme, for selvom det er en smule dyrere end en almindelig luft til vand-varmepumpe, vil det være den bedste varmeløsning herude i skoven, siger Sara Popp-Madsen.