Spørg Bolius

Fugt og skimmel i endegavl

Hej Bolius,

Vi bor i en gammel ejendom på Vesterbro hvor der konstateret opstigende grundfugt i vores endegavl. Vi bor i stueetage ud mod denne gavl og indvendigt har vi konstateret skimmel og fugtpletter på væggen. Målinger viser 150 digits flere steder både ved gulv og loft.

Spørgsmål. Er det muligt at lufte nok ud (3x10 min) så skimmel og fugtpletter undgås når muren er så opfugtet/våd?

Vh. Jakob

Hej Jakob

Først og fremmest er det meget vigtigt at I bliver ved med at lufte godt og grundigt ud.

Men nej, det er blot symptombehandling, og med den mængde fugt der er i væggen(e) som du viser der med fugtmålingerne, så er der et alvorligt problem som I vil blive ved med at kæmpe imod.

Man kan godt få diverse pudsmaterialer og andet som kan håndtere denne fugt, (bedre end plastikmaling), men I vil aldrig kunne stille nærmest noget som helst op ad væggen, som den står der med fugten.

Man kan også bruge fugtadaptive isoleringsplader oppe foran væggene, men det er sagt med et stort stort forbehold, (fik jeg sagt at det er med et stort forbehold)?!

Den bedste løsning er selvklart, at I får bugt med den opstigende grundfugt. Ofte ser jeg også, at det “blot” er et dårligt murværk, med dårlige fuger og deslige, så regnvandet kommer ind igennem væggene. Facadevandet lander jo i sidste ende nede hos jer…

Mit bedste råd er, at I kontakter en uvildig byggeteknisk rådgiver, som kan hjælpe jer med at finde den rette løsning.

Jeg håber I kan bruge mit svar. Held og lykke med det.   

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden