Spørg Bolius

Lugt af skimmel i renoveret hus uden fugtproblemer - er ventilation løsningen?

Hej Bolius

Vi har i december overtaget et hus, der er bygget i 1970. Det er i et plan og det er renoveret med nyt tag og nye vinduer samt badeværelser tilbage i 200-2008. Der er endvidere lagt et klikgulv ovenpå eksisterende trægulv. Huset er bygget op på terrændæk (ingen krybekælder). I januar måned begyndte vi at opleve lugtgener a la sommerhuslugt/ jordslået i noget af vores tøj, hår mv. Vi opdagede noget skimmel i vores bryggers på en ydervæg, hvor der var sat et skab klods op af. Det fik vi ordnet og skabet er væk og der er ingen ny skimmelvækst. Vi lufter jævnligt ud i alle rum og bader kun med åbent vindue. Lugten er aftaget men kommer stadig snigende både i rummene og indimellem i fx et håndklæde. Vi har så opdaget, at lugten kommer fra gulvene. Når man lugter mellem dørsamlinger, ved radiatorrør mv lugter det uden tvivl af indelukket kælder. Vi har haft en fugtekspert ude og borer huller forskellige steder i gulvet og konkluderer, at der er tørt og ingen fugt. Han mener, det er den gamle Rockwool, der måske har fået kondens og derfor lugter. Hans råd er, at vi får sat et ventilationssystem op, der kan hjælpe med at forny luften i huset, så vi slipper for lugtgener og evt laver nogle spjæld i soklen. Vi er dog lidt nervøse over, at der er sådan en lugt og vi kan ikke finde ud af, om vi skal smide penge i sådan et ventilationsanlæg, hvis det viser sig, at vi faktisk bør skifte isoleringen under gulvet istedet. Har I gode råd til, hvad man kan gøre med et hus fra den tid?

Kære Betina

Tak for dit spørgsmål, som desværre bliver mere og mere relevant for mange parcelhusejere med huse fra 1950-1970’erne.

Jeg har haft mange “lugtesager” igennem tiden, og jeg oplever desværre en stigende tendens til, at der opstår fugtproblemer med netop de gamle betongulve, eller klaplag som de også kaldes under trægulvene.

Der findes lidt forskellige løsninger igennem tidsperioden. Men nogle er bare bedre sikret imod opstigende grundfugt end andre, (det vender jeg lige tilbage til), men derudover er der desværre nogle huse, eller rettere grunde som er mere plaget af fugt end andre.

Prøv at gå ind på hjemmesiden DinGeo.dk og slå din adresse op. Her kan du læse om de gennemsnitlige vandstande i og omkring jeres grund og hus, ligesom I kan læse om, hvorvidt der er risiko for overfladevand, (oversvømmelser) på jeres grund. For begge dele vil selvsagt fugtpåvirke jeres gulv. Og så er vi slet ikke begyndt at tale om klimaforandringer endnu...

Op igennem tiden er kravene til fugtsikring/-fugtisolering blevet skærpet. Et hus fra 1970’erne bør have en okay fugtsikring, med tykt beton og et kapillarbrydende lag. Men vi ser det jo desværre en gang imellem, at der springes over hvor gærdet er lavest.

Andre gange sikres gulvene med en tynd plastfolie der ligger mellem jorden og betonen. Men denne tynde plastfolie har nu ligget i jorden i 50 år, hvilket ikke gør underværker for denne. 

Sidst men ikke mindst kan der jo være utætheder på jeres vandinstallationer, (varmerør og vandrør). 

Men alt dette begynder jo at runge lidt hult, når nu I har haft en byggesagkyndig ude for og måle, og han siger at der er tørt. At bore huller er fint, men nogle gange er man nødt til at åbne mere, herunder for at komme ned for at udtage nogle prøver til analyse.

 

I kan også overveje at udtage en DNA-test af støvet i huset, for at kunne spore om der skulle være belastning af indeklimaet fra skimmelvækst.

 

Jordbakterier kan også lugte. Og det er ikke uset, at der er vækst af bakterier nede på de der fugtige klaplag. Men det kan man også teste for.

 

I må jo desværre nok gå videre med det. Få evt. en second opinion, eller bed den forrige rådgiver om at gå hårdere til værks.

 

Mht. løsninger, så kan jeg henvise til disse skriv fra Videncenteret for Energibesparelser:

www.byggeriogenergi.dk/energiloesninger/enfamiliehuse-klimaskaerm/gulv-kaelder-og-sokkel/terraendaek-gulv-og-daek-over-krybekaelder/

 

Held og lykke med det!

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden