Da Helle Brun og Mads Granlien så den lidt anonyme tjenestebolig for første gang, var huset pænt, men fersk med hvide vægge, hvidt køkken fra 90’erne med tidstypiske bøgetræskanter samt en uudnyttet 1. sal. Efter aftale fik de før indflytningen indrettet 1.-salen med børneværelser og fællesrum til deres fire sammenbragte børn. Resten af huset malede de i fællesskab.
Boligen kort
Hvem bor her: Helle Brun, 46 år, lærer og specialpædagogisk medarbejder, og Mads Granlien, 46 år, efterskoleforstander. Et af parrets fire sammenbragte børn bor stadig hjemme.
Hvilken slags hus: Tjenestebolig fra 1920 beliggende ved Efterskolen Smededal ved Mørkøv, Vestsjælland.
Hvor mange m2: 200 m2 fordelt på to etager.
Farverige farver og fliser gjorde huset personligt
Og de sparede hverken på farver eller kræfter, da de kastede sig ud i at forandre vægge, gulve og køkkenelementer og sætte mønstrede, franskinspirerede fliser op over køkkenbordet.
– Vi ville gerne forny huset og gøre det personligt, så det passede til netop os og vores smag. Men da vi ikke ejer stedet selv og kun har det til leje, har vi ikke lyst til at få store udgifter.
Boligindretning er og bliver min ventil. Det er hyggeligt og sjovt at ændre på noget med små greb, der giver en øjeblikkelig virkning uden at koste ret meget.
Blå og grønne farver gennemsyrer indretningen
Det farveglade par har især ”noget med hav og blåt”, som Helle Brun udtrykker det. Derfor er både køkkenet og flere andre rum og møbler malet i turkise og andre vandinspirerede toner inden for den blågrønne skala. Og så maler parret ofte om, når inspirationen melder sig. Stod det til Helle Brun, blev samtlige gulve malet over i forskellige toner. For hun og manden kan i princippet lide alle farver. Næsten.
– Vi vælger dog sjældent postkasserød. Farven er fin til tøj, men vi synes bare ikke, den harmonerer med de andre farver, vi har i boligen, siger Helle Brun, som blandt andet har valgt at male entrégulvet mørkegrønt som kontrast til de lyserøde vægge.
Se flere billeder af den flotte indretning
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Økonomi og bæredygtighed driver inspirationen
Ved siden af sit arbejde som lærer trives Helle Brun bedst i en foranderlig bolig. I den leger hun konstant med at udtrykke sig i farver og materialer som papir, stof og metaller. Hun føler det tilfredsstillende at indrette med møbler, hun selv har ombetrukket, med hjemmesyede puder og egne billeder på væggen.
– Boligindretning er og bliver min ventil. Det er hyggeligt og sjovt at ændre på noget med små greb, der giver en øjeblikkelig virkning uden at koste ret meget. På et par store tavler beklædt med stof hænger jeg en blanding af gode idéer, fascinerende billeder, postkort og familiefotos. Alt, der giver mig inspiration, fortæller efterskolelæreren.
Både af økonomiske og bæredygtige grunde investerer hun yderst sjældent i nye møbler. I stedet køber hun genbrug på loppemarkeder og andre steder, ligesom visse møbler er overtaget fra familie og venner. Sommetider renoveres møblerne med maling eller betræk for at opnå et fornyet udtryk. I huset har hun hele tre værksteder til henholdsvis at male, sy og svejse smykker.
Butik med vintagetøj i campingvognen
Uden for huset står en ældre campingvogn malet i en flot, turkisblå farve. Den fungerer nu som en lille genbrugsbutik, hvorfra Helle Brun sælger vintagetøj. Og der kan være åbent både på hverdage og i weekenderne.
– Jeg har altid selv gået i genbrugstøj og boet med genbrugsmøbler, og her slægter min 17-årige søn mig i øvrigt på. Inden for møbler går jeg gerne efter danske designklassikere, fordi det er kvalitet, som holder sig smukt og velfungerende i årevis, slutter den kreative efterskolelærer.
Tjenestebolig: En bolig på lånt tid
Tjenestebolig eller embedsbolig er en bolig, man har ret eller pligt til at bo til leje i i forbindelse med ansættelse ved den nærliggende kirke, skov, skole m.v. Det kan være som præst, skovrider, forstander eller andet. Fænomenet var langt mere udbredt tidligere for blandt andre militærpersoner, hospitalspersonale, ansatte på institutioner, skoler, fængsler og jernbanestationer.
Tjenesteboligen fraflyttes, når ansættelsen ophører, og medarbejderen skifter job eller går på pension.