Da Emma Hovmand blev student for seks år siden, flyttede hun fra sine forældres hus i Valby til en lejlighed på en af Frederiksbergs travle gader. At lejligheden havde en fin, sydvendt altan, var Emma særlig begejstret for, og hun tænkte, at hun ville komme til at bruge den ofte. Det skete dog ikke.

– Jeg brugte faktisk altanen mindre, end jeg havde regnet med, da jeg først flyttede ind. Jeg brugte den for det meste om sommeren, hvor jeg en gang imellem kunne finde på at spise morgenmad herude eller drikke en kop te, hvis jeg havde besøg. Det er måske tilfældet for mange altanejere … det kræver i hvert fald nok en eller anden form for indretning, som inviterer til brug, siger Emma Hovmand. 

Det var ikke, fordi Emma ikke lavede nogen tiltag på altanen, hun fik blandt andet en lille fletsofa ud, og en krukke og nogle plantekasser blev stillet op, men planterne visnede, og altanen fremstod efterhånden i en lidt sørgelig forfatning.

Den grønne overraskelse

Emmas mor, Malene Lei Raben, som blandt andet er forfatter til bogen ”Havemenneske”, fik idéen til at overraske Emma med at gøre hendes altan grøn og hyggelig med planter og blomster.

– Jeg ville overraske Emma ved at indrette altanen som min gave til hende, i anledning af at hun var blevet bachelor. Så mens Emma var til en robot-konkurrence i Slovenien, gik jeg og min veninde Anna i gang med den grønne forvandling på altanen, fortæller Malene Lei Raben.

Ambitionen var at gøre altanen indbydende og blomstrende, og derudover var tanken også at inspirere Emma – og andre unge – til at indrette sig frodigt selv på en lille plads, at skabe sin egen lille ”pocket forest” i bybilledet. Det var også en del af planen at demonstrere, at dette kunne lade sig gøre for meget få penge.

Projektet måtte dog også være overskueligt med et minimum af pasning, så Emma stadig kan bruge sin tid på at passe sit studie og også nyde livet på altanen. Det sidste løste Malene med hjælp fra Emmas far, Søren, med nogle enkle, men smarte vandingssystemer, der sikrer planterne vand, hvis Emma ikke selv er hjemme eller i perioder ikke har tid til at vande dem.

– Det er jo ingen kunst at købe selvvandingspotter til mange tusind kroner pr. styk, men det er også muligt selv at lave dem med simple og billigere tiltag. Jeg brugte blandt andet tomme flasker, hvor der er slået bittesmå huller i skrue­låget, så vandet langsomt siver ud i jorden, fortæller Malene.

Hestepærer og hønsemøg

Det lille økosystem på Emmas altan er lavet af en god blanding af nyt og genbrug. Malene fandt nogle gamle affaldsspande på genbrugspladsen, som kunne forvandles til potter. Emmas gamle krukker kom også i spil igen, og derudover brugte de murerspande, hvor der blev boret drænhuller i.

Til haven skulle der bruges en del jord, og også her blev løsningen at kombinere det eksisterende med lidt indkøbt: Jorden fra de døde potter blev blandet med gamle hestepærer fra en lokal rideskole, lidt græstørv fra forældrenes have, en håndfuld hønsemøg og endelig suppleret med en enkelt ny sæk spagnumfri jord fra planteskolen.

Malene, der selv har anlagt sin egen have med stauder, nyttehave og en vild skovhavesektion, ville tilplante altanen med små træer, krydderurter, forskellige stauder og etårige sommerblomster og på den måde forsøge at gøre det grønne så tæt, varieret og vildt som muligt.

– Jeg vidste, at der skulle være et lille træ, og så ville jeg supplere med klatreplanter til forhåbentlig med tiden at skabe en grøn væg. Derudover var jeg så heldig, at min veninde Anna fra Haven På Taget kom med nogle smukke dahliaknolde og spirer, hun havde lavet hjemme i sin have. Endelig gravede jeg hindbær, løvefod, røllike og hosta op i min egen have og fik plantet i krukkerne, siger Malene.

Bier og biodiversitet

Pasningen af haven i højden klarer Emma selv, og selvom den er anlagt, så den ikke kræver meget grønne fingre, står hendes mor klar på sidelinjen med gode råd. 

– Jeg er heldig, at jeg kan få en masse praktisk hjælp og tips med på vejen. Min mor er det vildeste havemenneske, og det er fedt, at vi har denne her hobby sammen. Jeg sender løbende billeder til min mor, hvis en plante er vokset ekstra meget, eller jeg har plukket nye hindbær. Og især første gang, jeg opdagede en bi på altanen, måtte jeg bare dele begejstringen med hende!
Med alle krukkerne og det nye grønne liv fulgte nemlig også et hyggeligt dyreliv, som er noget nyt på altanen for Emma.

– Jeg havde virkelig ikke forventet, at der ville komme bier op til min altan midt inde i byen, men min mor har forklaret, at det er de blå, spiselige hjulkroner, som har tiltrukket en rigtig bi til min altan. Jeg kalder den min husbi, den kommer dagligt, og jeg bliver så glad for at se den hver gang. Der kommer også en pjusket humlebi forbi, for den er helt vild med dahliaerne.

– Jeg synes, det er enormt sjovt at følge med i, hvordan det hele forandrer sig og bliver vildere og vildere. Det har også været en oplevelse at kunne plukke mine egne hindbær, der gav langt flere bær, end jeg havde turdet håbe på. Grenene blev så tunge af bær, at jeg måtte binde dem op med støttende bambuspinde.

Fremover vil Emma gerne have endnu flere danske planter ind på altanen. De mange sommerblomster i altankasserne kan hjælpe med at understøtte de danske insekter, og Emma har et budskab:

– Samtidig med klimakrisen står vi også i en biodiversitetskrise, og hvis man derfor planter flere hjemmehørende planter og lader naturen gro vildt, kan man virkelig hjælpe de danske insekter. Ud over det åbenlyse smukke og dejlige ved vildtvoksende natur, så kan man hjælpe biodiversiteten ved at have langt flere blomstrende planter, og hvis man har hus måske lidt mindre græs. Det ville være alletiders, hvis flere gjorde mere for at tilplante deres altan. Det ville skabe et utrolig smukt bybillede og hjælpe naturen lidt på vej i en presset tid.

– Mit største håb er, at flere forældre vil gøre det samme for deres børn, som min mor gjorde for mig. Man tror måske, at vi unge ikke har grønne fingre, men vi skal bare hjælpes lidt i gang, og så holder glæden ved naturen sig forhåbentlig hele livet. Og det har været vildt at opdage, at en altan ikke er en hindring for at skabe et stykke natur - også midt i byen.

Se mere til Malene og Annas haver her: Instagram@maleneraben @havenpaataget

Tips til en grøn altan

  • Husk at gøde – og vande. Især når det er rigtig varmt i flere dage, og der ikke kommer regn.
  • Hvis det regner meget, kan det være nødvendigt at tage altankasserne ind, så planterne ikke drukner.
  • Plant et eller flere små træer. Hvis du kan have plads til et pæretræ, kan du måske få en buket blomstrende pæregrene fra et andet træ, du kan sætte på altanen, så du får bestøvet dit træ. Der skal nemlig to til at danse tango.
  • Hæng en fuglekasse op, og fodr fuglene hele året.
  • Husk vand til smådyrene.
  • Alt muligt kan bruges som krukker, hvis man bare sørger for at bore et drænhul.
  • Det er ikke nødvendigt kun at bruge ny jord. Man kan sagtens genbruge lidt af den gamle, hvis man giver den et skud næring eller blander med fx hestepærer eller anden organisk gødning.
  • Pris: Ca. 1.300 kr. inklusive tre klatreplanter, jord, murerspand, pæretræ og blomsterfrø.

Disse planter gror på altanen:

Et pæretræ, dahlia i mange farver, løvefod, røllike, salvie, blå spiselig hjulkrone, stolt kavaler, hosta, slyngplanter (alm. efeu, kaprifolie), tallerkensmækker, hindbær, japansk lygte, rosmarin og prydtobak.