Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Sidste vinter sad 40-årige Søren Gang, 42-årige Ximena Caro og deres to børn på 10 og 15 år og frøs i deres parcelhus i Albertslund. Og det var selv om der var fyret helt op for både radiatorer og brændeovn, og familien havde iført sig varme sweatre og hjemmesko.
Nu sidder de i korte ærmer foran en kold brændeovn.
- Vi har fået et helt nyt hus. Før klagede vores gæster altid over, at her var koldt. Nu klager de næsten over, at her er for varmt, fortæller Ximena Caro og griner.
Spar på elregningen
Øjnene lyser op hos parret, når de fortæller om den gennemgribende energirenovering, deres hus netop har været igennem. For de er vildt begejstrede for resultatet og er fascineret af, hvordan de med rimeligt enkle løsninger kan spare på regningen, miljøet og samtidig opleve mere velvære i hverdagen.
- Vi flyttede fra et rækkehus og ud i dette parcelhus fra 1966 for 6 år siden. Det var et dødsbo, og vi vidste, der skulle gøres meget kosmetisk ved det. Men vi blev chokerede over, hvor iskoldt der var. Vi fandt hurtigt ud af, at huset var meget ringe isoleret, fortæller Søren Gang, da Videncentret Bolius talte med ham i 2013.
Fjernvarmeregningen for familien sneg sig op på 29.000 kr. om året, hvilket også omfatter de mange tusinde kroner brugt på brænde til brændeovnen.
Men intet kunne varme huset ordentligt op. Og luften var ofte klam og fugtig.
Energiråd fra kommunen
De besluttede sig derfor for at skifte de gamle vinduer ud med lavenergivinduer.
- Det hjalp lidt, men slet ikke nok. Derfor kontaktede jeg Albertslund Kommune, fordi man her kunne få gratis energirådgivning, forklarer Søren Gang.
Det viste sig, at kommunen var på jagt efter et tidstypisk parcelhus fra 1960'erne eller 1970'erne, som de kunne bruge som eksempel på, hvad man kan opnå med bedre isolering, altså et bedre indeklima og samtidigt et moderne udseende.
Projektet kostede mange timer og tanker
Søren Gang og Ximena Caros hus blev dermed en del af Albertslundkonceptet, der et projekt, Albertslund Kommune har udviklet på baggrund af ekspertviden fra Teknologisk Institut og med økonomisk støtte fra den statslige fond EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) og en række private sponsorer som Danfoss, Velux og Rockwool.
Parret måtte dog også selv lægge både tid og penge i projektet, men de var meget begejstrede for at være en del af det. Der gik cirka et år med at planlægge projektet, tegne forbedringerne og samle sponsorer. Hertil gik en stor del af forår, sommer og efterår 2012 gået med selve byggeriet.
Så mange besparelser giver energirenovering
Ifølge beregninger fra Teknologisk Institut vil Søren Gang og Ximena Caros energiudgifter blive reduceret fra ca. 29.000 kr./årligt (el, fjernevarme og brænde) til 9.650 kr./årligt.
Huset blev pakket ind i isolering
Udvendigt blev der konstrueret et tykt lag isolering udenpå de gamle mursten. De nye lavenergivinduer blev flyttet ud, fordi murene nu blev så meget tykkere. Direkte uden på isoleringen blev der pudset en ny, hvid væg op.
Det gamle eternittag blev skiftet ud med et tag i naturskifer, og der blev samtidig lagt solceller, som blev integreret i taget.
Derudover blev der lagt et tykt lag granulat hen over hele loftet. Der blev også installeret et helt nyt varme- og ventilationssystem og nye termostater til alle radiatorerne.
- Vi var spændte på, om vores gamle enstrengede varmesystem kunne klare de nye systemer. Men det er gået fint. Der er bare blevet sat nye termostater på de gamle radiatorer, og så kan vi styre temperaturen i alle rum med én fjernbetjening. Vi kan nu helt præcist regulere det, så vi har lidt over 20 grader i alle rum, fortæller Ximena Caro.
Vi sparer 20.000 om året
Søren Gang og Ximena Caro lægger ikke skjul på, at byggeprocessen har været lang, fordi alt tager lidt længere tid, når der er tale om et projekt med mange parter. Men de har kunnet få det til at fungere, fordi han arbejder med helikoptersikkerhed på en boreplatform og dermed er hjemme i flere uger af gangen, og hun er stewardesse på deltid.
- Så selv om der har været meget arbejde i det, har det været det hele værd. Vi nyder, at luften føles så behagelig og at der er god varme i huset, fordi isolering og ventilationssystem spiller så godt sammen. Og så glæder vi os selvfølgelig til at se vores første varmeregning efter renoveringen. Efter Teknologisk Instituts beregninger, kommer vi til at spare ca. 20.000 kr. om året på udgifter til el, fjernvarme og brænde, så vi er spændte på at se, om det holder, siger Søren Gang.
Albertslundkonceptet
Albertslund Kommune har udviklet Albertslundkonceptet, dergår ud på at udvikle metoder og konkrete tekniske løsninger, der gør energirenovering billigere og rentabel at gennemføre.
En vigtig del af konceptet er også at renovere boligerne, så de bliver tidssvarende. Det betyder fx, at der også bliver tilført mere dagslys og et bedre indeklima i boligerne. Forhold som ikke har meget med energi og CO2-reduktion at gøre, men som har afgørende betydning for at opnå gode og moderne boliger.
Albertslundkonceptet har i perioden 2008 2012 gennemført pilotprojekter på i alt 9 boliger beliggende forskellige steder i Albertslund. 7 af dem er almennyttige lejeboliger i et boligselskab, og to af dem er private boliger. Erfaringerne fra de 9 prøveboliger skal bruges til den videre renovering af byens boliger.
Albertslundkonceptet er foregået i et tæt samarbejde mellem både offentlige og private parter og sponsorer.
Energirenoveringen af parcelhuset i Albertslund:
- Nye lavenergi-vinduer
- 200 mm facadeisolering med puds (Rockwool Ecorock Facadesystem)
- Varme genanvending og ventilation (Danfoss Air Systems)
- Danfoss Living Connect radiator styring og nyt lavenergifyr
- Integrerede solceller (5kWh) i nyt naturskifertag (Cafersa) med undertag
- Dampspærre i loft, samt 600 mm granulat på loftet
- Ovenlysvinduer i stue med automatisk styring af persienner (Velux)
- Intelligent styring af lys ved hjælp af bevægelsessensorer og sluk af standbyfunktioner (Lauritz Knudsen)
- Installering af LED-spots
Arkitekterne bag energirenoveringen
Martin Rubow og Carl Galsters Tegnestue