Boligen kort
Hvem bor her: Birgitte Rasmussen, 57 år, anæstesi-sygeplejerske og kunstmaler i sin fritid. Egon Rasmussen, 63 år, selvstændig designer og fritidshåndværker. Parret har tilsammen seks børn.
Hvilken slags hus: Byhus tegnet af kongelig bygningsinspektør Knud Lehn Petersen. Politistation fra 1919 til 1930, rådhus for Otterup Sogneråd 1930-1974 og Otterup Børnetandpleje fra 1974 til 2016.
Hvor mange m2: 249 m2 beboelse plus kælder. Grund på 500 m2.
Lyset står gavmildt ind ad vinduerne i værelset, hvor Birgitte Rasmussen har indrettet et atelier. Her ligger pensler og tuber med akrylmaling i fin orden og venter på sin kunstner.
Men billederne på staffelierne er ikke det eneste særlige ved rummet. For lige her stod der engang en tandlægestol, hvor Birgitte som barn blev bedt om at lægge nakken tilbage og åbne munden til et tandtjek. Otterup Børnetandpleje holdt nemlig dengang til i det store hus midt i den lille nordfynske by.
– Jeg husker tydeligt, hvordan her så ud dengang. Der var farvede striber på linoleumsgulvet, som førte ind til de forskellige undersøgelsesrum. Og så lugtede der lidt af fluor, mindes hun.
11 meter langt tæppe i hallen
I dag lugter der af alt andet end fluor. Birgitte Rasmussen har bagt citronmåne, som får en dejlig kageduft til at brede sig i det store hus, mens hun viser os rundt.
Fra atelieret går vi op til stuen på 1. sal, som er indrettet med en blanding af klassiske møbler, gamle arvesager og mønstrede, løse tæpper på de brede, lyse trægulve.
I stueetagen er hallen med et 11 meter langt, løst tæppe på gulvet det centrale bindeled mellem alle husets rum. Herfra finder vi også det stemningsfulde køkken, hvor en sennepsgul sofa indbyder til at sætte sig og kigge rundt og bare nyde.
Birgitte og Egon Rasmussen slog til, da tidligere politistation og rådhus blev sat til salg
Birgitte og Egon Rasmussen boede tidligere i Nislev lidt uden for Otterup og havde lagt mærke til, at kommunen i 2016 satte bygningen i Jernbanegade til salg. Det statelige hus er centralt placeret i byen og er kendt af samtlige borgere i området, fordi det tidligere har huset både politistation, rådhus og som nævnt børnetandplejen.
Egon Rasmussen har tidligere renoveret både huse og lejligheder, så hans plan var at købe huset i Jernbanegade og indrette et par lejligheder der. Men noget tid efter kunne han og Birgitte mærke, at huset havde potentiale til at blive et hjem til dem selv.
– I takt med at jeg gik og ryddede op, kunne jeg mærke, at det kunne blive rigtig lækkert og et sted, vi selv ville bo, fortæller Egon Rasmussen.
Han havde heller ikke svært ved at overtale sin hustru. Ingen af dem havde betænkeligheder ved at købe et hus, der ligger ud til en parkeringsplads og stort set ikke har nogen have omkring. De vil nemlig bruge deres tid på andet end at slå græs og luge ukrudt – fx tage på tur i den nyindkøbte autocamper.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Jernbanegade 5 i Otterup blev renoveret i halvandet år
Renoveringen stod på i halvandet år, og Egon Rasmussen har selv lavet alt det, han må lave. Flere gange undervejs opstod der momenter med stor lykkefølelse. Som dengang han fjernede det sænkede loft i hallen og et flot stukloft kom til syne.
– Det var bare lykken, siger Egon Rasmussen og strækker begge arme i vejret.
Birgitte Rasmussen ler. Hun husker også tydeligt, hvor fedt det føltes, når noget bare spillede, og de kunne mærke deres nye hjem tage form for alvor.
Ros fra indbyggere i Otterup
Men der har også været en særlig glæde ved at mærke interessen fra byens borgere. En interesse, som mestendels har været af den positive og konstruktive slags. Mange er gået forbi og har rost parrets arbejde med at forskønne og bevare huset, og flere ældre har nævnt, at det betyder noget for dem, at bygningen ikke går til.
– Mange i byen har et forhold til huset, så det var hyggeligt, når de fulgte med i renoveringen. Og det er hyggeligt, når folk stadig stopper op udenfor og kommenterer huset. Folk føler, at det også er deres sted, og den interesse gør mig glad. På den måde har vi det, som om huset er blevet allemandseje, siger Birgitte Rasmussen, mens hendes mand nikker.
Ramt af den gode atmosfære
Egon Rasmussen er typen, der elsker at gå i gang med nye husprojekter, så han vil ikke afvise, at Jernbanegade 5 ikke bliver hans sidste hjem. Men hans hustru er så forelsket i huset, at hun ikke lige umiddelbart bliver til at rykke.
– Jeg kan lide stemningen i huset, farverne og detaljerne. Det er summen af det hele, der gør mig glad, siger hun.
Sidste efterår boede parret i Grønland i ni uger, og da de kom retur, blev de slået af en særlig følelse, da de trådte ind i huset.
– Vi blev ramt af, at her er skønt og en god atmosfære, siger Birgitte Rasmussen med et smil.
Lækrog og terrasse på vej
Uden for huset er nogle spinkle buske ved at vokse op, så det på et tidspunkt bliver muligt at finde en ugenert lækrog, og så har parret fået kommunal tilladelse til at bygge en høj terrasse på sydsiden.
– Vi har været i tvivl, om en terrasse ville gå an til sådan et gammelt, historisk hus. Men vi tror nok, at det skal blive pænt, så vi glæder os bare til, at den er færdig.
Sådan blev Jernbanegade 5 i Otterup renoveret
Udvendig:
Huset er oppudset med gammeldags, hydraulisk kalkmørtel, der ikke indeholder cement. Derefter er det kalket fem gange. Fremgangsmåden er valgt for at eliminere de mange svindrevner, som er opstået på grund af cementbaseret pudsning i 1919.
Nye gesimser er trukket på gammeldags facon – det vil sige også med kalkmørtel. I gavlen mod byen er seks gamle vinduer reetableret. De blev tilmuret i 1930 for at etablere et brandsikkert arkivrum.
Indvendig:
- Der er fjernet tre tons linoleum fra gulvene – op til fire lag nogle steder.
- 600 kilo bly fra røntgenrummet blev fjernet og solgt.
- 950 m2 spånplader er fjernet fra diverse klinikrum.
- Alle døre, vinduesfalse, vindues- og dørkarme er blevet fjernet.
- Ventilationskanaler, installationer fra tandlægestole og vaske er fjernet.
- Der er sat nye gipslofter med stuk op overalt.
- Alle vægge er blevet pudset op.