Når et barn melder sin ankomst, betyder det ofte store forandringer for forældrene. Men Joachim Blicher og Maja Enggaard Christensen blev med én scanning en del forandringstanker rigere. I forvejen har parret sønnen William på 5 år, og huset i Holbæk passer perfekt til forestillingen om en klassisk børnefamilie med far, mor og to børn. Men de to streger på graviditetstesten har fået en ny betydning for den snart store familie.
Maja bærer netop nu rundt på tvillingedrenge, der har meldt deres ankomst i august. Og med dobbelt så meget lykke på vej fik de travlt.
– Vi har igennem nogle år tænkt tanken, at vi gerne ville bygge om, men da vi finder ud af, at Maja er gravid med tvillinger, tænker vi straks, at nu skal der ske noget, siger Joachim Blicher.
Huset, de har boet i siden 2015, har tre værelser i den ene ende af de 136 m2, mens der i den anden ende af huset var en klassisk 70’er-løsning med vinkelstue og et lukket køkken. En løsning, de har været træt af længe. Og selvom graviditeten ikke ligefrem har givet – især Maja – mere energi, gjorde fremtiden med tre drenge de mangeårige tanker til konkrete planer i januar.
– Vi er klar over, at børn ikke nødvendigvis behøver at have hvert sit værelse, og at vi sagtens kunne klare os med det, vi havde, nogle år frem. Men vi må også være realistiske. Med tvillinger på vej bliver der næppe tid til at lave omrokeringer de kommende år, siger Maja Enggaard Christensen om det nye værelse, der indtil videre er et arbejdsværelse og børnefri zone, men med tiden kan ændre funktion.
Drømme, realisme og corona-udfordringer
Parret startede ud med at snakke om deres drømme – skulle de lave den helt store ombygning og lægge gulvvarme samt nyt gulv i hele huset? Det blev de dog hurtigt enige om var en for stor mundfuld med to små, der kan melde deres ankomst når som helst.
Selvom familieforøgelsen er årsagen til ombygningen, har familien ikke haft meget tid til at tænke på graviditeten. Aftenerne er gået med at søge efter byggematerialer, hvilket i årets første måneder ikke blev gjort nemmere af coronanedlukningen. Derfor har de været tvunget til eksempelvis at gætte sig lidt til, om farven på linoleumsgulvet nu også i virkeligheden var, som den så ud på computerskærmen.
Materialevalget lykkedes, og byggeløsningen blev at åbne køkkenet
ind til stuen, hvorimod den oprindelige vinkelstue fik skåret vinklen af. Den nye væg, beklædt med akustikpaneler på begge sidder, har fået et lille knæk for at få projektet til at gå op, da det skulle passe med vinduet i det nye værelse, der starter som arbejdsværelse og senere kan blive børne- eller legeværelse.
Køkkenet fik nye låger og en ny bordplade. Samtidig er der blevet lagt et nyt, matchende gulv i hele køkken-alrummet og det nye værelse.
– Da vi som det første havde væltet væggen mellem køkkenet og stuen, tænkte vi straks, hvorfor vi ikke havde gjort det fra starten af, siger Maja Enggaard Christensen.
Fleksibilitet i både løsning og byggefase
Fleksibiliteten har også været en nødvendighed undervejs i projektet. De har begge et fuldtidsjob og en femårig, der også kræver opmærksomhed.
Derfor har de ikke haft tid til intensivt at hive en uge ud af kalenderen og gennemføre projektet. De har i stedet brugt én dag om ugen på byggeriet, mens byggepladsen ugens øvrige seks dage har skullet fungere som et familiehjem.
– Vi havde stort fokus på, at det skulle være en fleksibel løsning, så vi eller fremtidige ejere af huset nemt kan lave det om og genskabe stuen, siger Joachim Blicher og fortsætter:
– Vi skulle også lave en løsning, vi kunne bygge, mens vi boede i huset. Vi kunne fx ikke undvære køkkenet i mange uger, så ud fra praktik, pris og bæredygtighed valgte vi at beholde de gamle elementer og kun få nye låger.
– Og når vi byggede på væggen til det nye værelse, skubbede vi sofaen og de andre møbler frem, og når vi var færdige, blev de skubbet tilbage på plads. Og det har fungeret fint.
Det er i dag muligt at lave rumdeling med mange ting, der ikke er en solid væg af træ – det kan være møbler såsom parrets hjørnesofa, reoler eller skabe. Men selvom det ville have betydet endnu mere fleksibilitet og større mulighed for at holde øje med børnene hele tiden, så var det ikke en løsning, de overvejede.
– For os ville en væg af fx skabe have været en halvløsning uden lydisolering, og derfor kom det ikke på tale, siger Joachim Blicher.
Væggen står oven på det nye gulv. På den måde kan den fjernes igen, uden at det betyder, der mangler gulv nedenunder – igen for at øge fleksibiliteten.
– Vi føler ikke, at det er en lappeløsning, vi har valgt, og vi er rigtig glade for resultatet, siger Joachim Blicher.
Opgaven har de primært selv udført uden hjælp fra håndværkere bortset fra Joachims far og hans bror, der er uddannet bygningsingeniør. De overvejede, om de skulle have hjælp fra en arkitekt til at finde den rigtige løsning. Men med en uddannelse som designer har Joachim selv stået for den del.
– Jeg har lavet seks-syv forskellige plantegninger af de ændringer, vi overvejede. Dermed kunne vi tale det igennem og overveje, hvordan de forskellige løsninger ville påvirke livet i huset. Det har været rigtig vigtigt for os, at flowet i huset fungerede bedst muligt, siger Joachim Blicher, der arbejder som senior user experience-designer hos Videncentret Bolius og derfor er vant til at arbejde med digitale løsninger.
Ombygningen rækker langt ind i fremtiden
Inden de nåede frem til løsningen, der passede til dem, blev der rokeret rundt. Møblerne blev sat i de nye positioner, de var tiltænkt efter ombygningen, for at finde ud af, om de mange digitale planer rent faktisk fungerede i praksis.
Den største fejl, der begås ved ændringer i hjemmet, er nogle gange at handle på, hvad man mangler her og nu uden at tænke fem eller ti år frem. Med små børn kan man nemt komme til at handle ud fra deres behov netop nu. Men det har Joachim og Maja taget højde for i deres nye løsning.
– Det har været vigtigt for os, at vi ikke ødelagde husets muligheder. Vi tænker, at vi i fremtiden bruger de tre gamle værelser som børneafdeling, og så kan vi have soveværelse i det nye værelse, siger Maja Enggaard Christensen.
Selve ombygningen har kostet 130.000 kroner, som dækker udgiften til væg, gulv, nye køkkenlåger og bordplader samt en ny vinduesfacade mod haven, der med dobbeltdøre åbner huset mere op mod udearealerne. Den nye vurdering af huset har vist, at ændringerne har tjent sig selv hjem og lidt til.
– Det har været vigtigt for os, at pengene ikke er spildt. Vi tager sikre beslutninger og er fornuftige med vores penge. Og vi er glade for, at vi har boet her i fem år, før vi gik i gang med ombygningen. Derved har vi haft mulighed for at finde ud af, hvad det er, vi har manglet i hverdagen, siger Joachim Blicher og fremhæver, at erfaringerne har gjort, at de blandt andet har prioriteret skabsplads i entréen som en del af projektet.
Selvom familien endnu mangler at få monteret det nye vinduesparti plus et par andre småting, så er de allerede nu blevet glade for den løsning, de har valgt.
Den har skabt større sammenhæng i huset. Og når de sidste ting er ordnet, kan de slappe af et par måneder, før huset bliver omdannet til en legeplads for en familie på fem.