For lidt over et år siden stod vi i en situation, hvor energipriser var højere, end vi havde været vant til i flere år.
Jeg var på omkring samme tid flyttet i et nyt hus, som modsat det, jeg kom fra, ikke havde en varmepumpe, men i stedet et fire-fem år gammelt naturgasfyr. Fjernvarmen var dog på vej, så jeg var fortrøstningsfuld.
Da jeg er stor tilhænger af og fortaler for den grønne omstilling, så jeg den kommende fjernvarme som boligens fremtidige varmekilde, selvom jeg var bekendt med de mulige alternativer.
For selvom mere end 60 procent af de danske boliger allerede har fjernvarme, og flere skal på, og selvom det er en kollektiv varmeforsyning, der egner sig bedst i tæt bebyggede områder, som jeg bor i, så var en varmepumpe også en billig og oplagt mulighed.
Men så invaderede Rusland Ukraine, og energipriserne begyndte at stige yderligere. Jeg kunne se gasregningen stige støt kvartal for kvartal. Så hvor jeg tidligere havde været ret sikker på, at jeg skulle vente på fjernvarmen, kom jeg nu i tvivl og undersøgte derfor alternativerne.
En luft til vand-varmepumpe var det bedste alternativ, for den kunne kobles til husets centralvarmeanlæg med radiator og gulvvarme, og jeg kunne placere udedelen op ad huset, hvor den ikke ville støje og genere hverken mig eller min nabo. Og min erfaring med varmepumpe fra mit gamle hus gjorde beslutningen nemmere.
Da jeg havde boet i huset et år, havde jeg nu kendskab til mit årsforbrug, og det var muligt at regne på, hvad det ville koste, hvis jeg blev på naturgassen, skiftede til varmepumpe eller valgte fjernvarme. Jeg var nødt til at forholde mig til de aktuelle priser, men ud over selve forbruget var det også nødvendigt at se på investeringen.
Resultatet blev, at jeg bevarer naturgassen og kobler mit hus på fjernvarmen, når den kommer. Årsagen er, at det ville være dyrere at investere i en luft til vand-varmepumpe. Selve udgiften til varmepumpen på omkring 100.000 kr. ville ikke blive tjent hjem i besparelsen på den dyrere gas, da prisen på el også var høj.
Og når fjernvarmen kommer, skal jeg ikke koble mig på den, men i stedet beholde varmepumpen i sin fulde levetid. Og hvad vil det så koste at komme på fjernvarmen der? El- og gaspriserne vil sandsynligvis falde på et tidspunkt, men hvornår er et godt spørgsmål.
Konklusionen er, at energi er blevet dyr og vil forblive dyr i en lang periode. Det er meget svært at sige, hvilke valg der er bedst. Og dem, der er de bedste for mig, er måske ikke de bedste for dig. Der må derfor spares, hvor der spares kan, og ellers kun træffes velovervejede beslutninger.