Spørg Bolius

Svært at holde varmen i det gamle hus, så efterisolering og ny varmekilde - hvilke tilskud kan vi få?

Hej Bolius

Jeg har et spørgsmål til valg af energikilde.

Jeg har købt et hus fra 77 på 140m2, med et 16 år gammelt gasfyr. Tidligere ejer brugte 9600kr/år til opvarmning. Det har dog været svært at holde varmen i huset i vinter, trods fyretblev skruet op i TP. Tidligere ejer boede alene.

Jeg er ved at få skiftet vinduer og døre og planlagt isolering og vindstop i skunke, da det blæser ind derfra. + ekstra isolering af det vandrette loft på 1. Sal. Ved ikke om det kan betale sig med ekstra isolering af etageadskillelsen, hvor der er 100 mm.

Jeg overvejer at udskifte gasfyret til varmepumpe, men har opdaget at der planlægges at der bygges fjernvarmeværk i området. Opstart byggeri i sept. I år.

Her ser jeg at man skal regne med en udgift på 12600/år til et alm. Parcelhus ved det nye fjernvarme.

Man kan, som jeg forstår, ikke få tilskud til varmepumpe, hvis der er fjernvarme i området.

Jeg havde en ide om at varmeforbruget med luft til vand er omkring. 6800/år

Jeg kan vel søge håndværkerfradrag i stedet?

Hvad vil i råde mig til?

Bedste hilsner fra karen

 

Hej Karen

Der er lidt forskellige spørgsmål, som jeg tager i rækkefølge:

- Der er ingen grund til isolering i etageadskillelsen. Der skulle gerne være ca. lige varmt oppe og nede, så for varmen er det lige meget. Der kan være overvejelser om lydisolering, men så kræver det også mere end alm. isolering. www.bolius.dk/stoejgener-fra-andre-rum-i-din-bolig-18359

- Det kan være svært helt at sammenligne priser. Der er store forskelle på hvad fjernvarmen koster i de forskellige dele af landet. Du skal hellere se på hvad de forventer forbruget er, for så kan du sammenligne med andre opvarmningsformer.

Generelt er varmepumper billigere i drift, men de er også dyrere at etablere og de holder som udgangspunkt knap så længe som en fjernevarmefyr. Derfor vil der være en større afskrivning årligt, som er værd at tænke med ind i beregningen. På følgende side Det koster de forskellige opvarmningsformer - se priserne for opvarmning af din bolig (bolius.dk) kan du se sammenligninger (bemærk igen at priserne kan svinge meget) Men i vores gennemsnit er forbruget til varmepumper det halve af hvad det er for fjernvarme. Men tager du afskrivningerne med, så er prisen næsten den samme over 10 år. Så det er en ret væsentlig faktor.

Der bliver gjort meget for at få danskerne til at vælge en co2 fornuftig opvarmningskilde. Og her har fjernvarmen altså nogle rigtig gode muligheder. Der er anlæg som ikke køre på grøn energi - endnu. Men de er alle ved at skulle omstille sig i en eller anden udgave. Og jo flere der er med på fjernvarmen, jo lettere og billigere bliver det at få priserne og de miljømæssige udfordringer ned. 

Håndværker fradrag dækker lønninger,- så det er lidt i den beskedne ende, hvis det drejer sig om at få installeret en varmepumpe.

Jeg kan ikke komme med det endelig valg, men jeg synes du skal undersøge lidt nærmere, om ikke fjernvarmen på sigt vil være den bedste løsning. Både økonomisk og miljømæssigt. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden