1. Riv græsplænen igennem
Fjern gamle blade og grene, når plænen er tør. Brug en løvrive til at rive græsplænen godt igennem.
2. Strø granuleret kalk på græsplænen
Græs vokser bedst, når pH-værdien er omkring 7, dvs. neutral. Fra november til marts kan du udstrø kalk, hvis du ønsker at hæve pH-værdien.
Inden du giver kalk, skal du måle pH-værdien med lakmuspapir eller et pH-meter, der kan købes i byggemarkedet. Giv kun kalk hvis plænen har brug for det.
Hvor meget kalk du skal bruge, afhænger af hvilket produkt du bruger. Strø ikke mere kalk end angivet på produktet, giver du for meget kalk, kan det være svært at sænke pH-værdien igen. Er kalk i foråret ikke nok til at hæve pH-værdien til det ønskede, kan du give halv dosis igen i løbet af sommeren.
Video: Sådan spreder du kalk på græsplænen
3. Store træer og buske giver skygge
Mere sol og vind giver også mindre fugtighed og dermed mindre sandsynlighed for mos. Store træer og buske kan give skygge til plænen, og derved give mosset bedre betingelser. Ønsker du ikke at tynde ud i træer og buske, kan du overveje anden beplantning end græs, der bedre tåler de skyggefulde omgivelser.
4. Fjern mos fra plænen
Riv mosset væk med en mosrive, eller kør din plæne igennem med en elektrisk mosfjerner eller vertikalskærer. Dette giver lys og luft til græsset, så det bedre kan brede sig og konkurrere mod mosset.
Se haveekspert Jesper Carl Corfitzens tips til at kickstarte græsplænen
5. Brug en topdressing ved ujævnheder
En topdressing er god til at udligne ujævnheder, og giver græsset mulighed for at få fat de steder, hvor det er gået ud. En topdressing kan beståraf en tredjedel god omsat kompost og to tredjedele sand/grus. Læg topdressingen i tynde lag på op til ca. 2 cm ved små ujævnheder.
Hvis der er behov for et tykkere lag, eller græsset er gået helt ud, kan du blande lidt græsfrø i blandingen. Græsfrøene vil så spire senere på foråret.
6. Fjern sneskimmel fra græsplænen
Symptomer på angreb af sneskimmel er visne eller helt døde græspartier. Slimede hvide belægninger på græsstråene er også et tegn på sneskimmel. De visne partier fjernes med en græsrive. Hullerne kan dækkes med en topdressing iblandet græsfrø.
7. Vent lidt med græsslåningen
Brug først plæneklipperen, når græsplænen er helt tør, frostfri og i god vækst. I praksis betyder det, at græsset er begyndt at vokse, er ca. 6-8 cm langt, og jordtemperaturen 7-8 grader. Riv græsset efter første slåning.
8. Giv gødning
En klassisk prydplæne kan have brug for gødning flere gange i løbet af året. Mængden af gødning afhænger af det produkt, du køber. Men med en typisk NPK-14-3-15 plænegødning skal plænen i løbet af en sæson have ca. 6 kg gødning pr. 100 m2. Begynd med at give 3 kilo NPK-gødning i april og fortsæt med 1 kilo pr. 100 m2 græsplæne om måneden i maj, juni, juli og august. Det får græsset til at vokse på bekostning af mos. Følg altid doseringsvejledningen på produktet.
Video: Skal du gøde din græsplæne?
Podcast: Mig og min have
Episode 2: Græsplænen
I denne episode besøger vi greenkeeper Martin Nilsson hos Københavns Golfklub i Dyrehaven og hører hvordan de får golfbanen til at stå smukt. Vi får også tips til græsplæner med andre formål end en VM-kvalificering fra Jesper Corfitzen, haveekspert i Videncentret Bolius.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit