Spørg Bolius

Er der krav om emhætte i alle lejligheder?

Hej

Jeg er flyttet ind i en lejebolig i Brøndby strand men der er ingen emhætte. Er der ikke krav om der skal være installeret en emhætte i alle boliger?

Hej.

Der har været forskellige krav i Bygningsreglementerne over tid.  Forud for reglementerne var byggelovgivning for København, Frederiksberg, købstæderne, og landet i øvrigt.

I 1961 (det første fælles reglement) var der ikke krav om mekanisk udsugning - heller ikke ved kogenichen og køkkener under 4 m², men dog krav om naturligt aftræk. 

I 1966, 1972 og 1977 var det et krav at der var mekanisk udsugning i udlejningsboliger med kun 1 rum, eksempelvis en kogeniche, mens det ved selvstændige køkkener var tilstrækkeligt med naturlig udsugning med et tværsnit på 150-200 cm² + tilførsel af friskluft.

I 1982 er der beskrevet at "Enhver boligenhed i etageboligbyggeri skal kunne ventileres med et mekanisk ventilationsanlæg, der skal dimensioneres således, at udelufttilførselen ved fuld ydelse mindst svarer til den udsugning, der er angivet i stk 4."

Først i bygningsreglement 1995 (etagebyggeri) er der beskrevet krav om emhætte i køkken. 

Derved kommer det an på hvornår lejligheden er opført (eller gennemrenoveret/ombygget) - og hvornår selve køkkenrummet er etableret (ikke kun årstallet på køkkenindretningen)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden