Maya Krone har sammen med sin mand sidste sommer købt et hus på Amager. Parret har i de forgangne 20 år boet i lejligheder i København sammen med deres to børn, som nu er henholdsvis 16 og 12 år, og huset på Amager er deres første hus – og ikke mindst deres første have. Noget, som især Maya Krone har set meget frem til.
– Jeg har ønsket mig en have i mange år. Vi har i et par år haft en lille kolonihave, men det bliver noget helt nyt med en have lige uden for døren, siger hun.
Forhave med højbede
Huset har en større baghave, hvor der er forskellige frugttræer, en lille dam, og så er der en mindre forhave, og det er her, Maya Krone har tanker om at anlægge højbede.
Hun fortæller, at købet af huset var lige ved at gå i vasken, fordi der blev konstateret forurening i netop forhaven på grund af en nedgravet olietank. Det endte med, at sælger måtte fjerne mange kubikmeter jord fra forhaven, før købet af huset kunne gennemføres.
– Så jorden i forhaven er altså ikke forurenet, men det med forureningen fik os til at tænke på muligheden for at anlægge højbede – og nu er det noget, vi har fået lyst til at prøve, siger Maya Krone.
Drømmer om køkkenhave
Berit Rørbøl er haveekspert hos Videncentret Bolius og har lagt turen forbi Maya Krone for at tale med hende om muligheden for at etablere højbede i forhaven. Det første, hun spørger til, er, hvad Maya Krone gerne vil have i sine højbede.
– Vi vil gerne have forskellige afgrøder i højbedene. Det handler både om, at vi synes, at det kunne være lækkert at have vores egne krydderurter, grøntsager og rodfrugter lige ude i haven, og så er det også, fordi jeg altid har haft lyst til at have en rigtig køkkenhave. Det er ikke så meget, fordi vi tænker, at vi kommer til at spare penge på det. Det er for fornøjelsens skyld, siger Maya Krone.
Hendes mand, Svend Ask Larsen, tilføjer, at der dog nok vil være lidt at spare på ikke at skulle købe dyre krydderurter i supermarkedet om sommeren.
Kræver meget sol
Berit Rørbøl fortæller, at der gerne skal være sol på højbedene omkring otte timer om dagen om sommeren, så jorden bliver varm.
– Før man begynder at plante for eksempel kartofler, skal jorden gerne være otte grader. Og netop med kartofler er det jo sjovt at være tidligt ude, så man kan høste sine første kartofler tidligt, og det kan lade sig gøre med et højbed, hvor der er sol, som varmer jorden, forklarer Berit Rørbøl.
Der er nogle hække og en høj hasselbusk i forhaven, som Maya Krone og Svend Ask Larsen med fordel kan klippe ned, så de ikke kommer til at skygge for højbedene, men ellers vender forhaven fornuftigt, og huset kommer ikke til at skygge for solen. Der er også afgrøder, som kan klare sig med mindre sol, og som ligefrem også kan klare sig, når det bliver vinter, tilføjer Berit Rørbøl.
– Kål er for eksempel meget hårdfør, og kål kan godt blive stående, selv når frosten falder. Væksten i kålen går i stå om vinteren, men man kan høste af den kål, der er, gennem vinteren.
Gerne fire eller fem højbede
Berit Rørbøls vurdering er, at forhaven egner sig udmærket til at anlægge højbede i. Maya Krone og Svend Ask Larsen taler om, at de ikke rigtig kan se noget andet formål med forhaven.
– Det er jo altså ikke her, man har lyst til at sidde lige ud til vejen, så det giver ikke rigtig mening at anlægge en terrasse eller noget i den stil, siger Svend Ask Larsen.
Berit Rørbøl fortæller, at når man gerne vil dyrke afgrøder, skal der gerne være mindst fire højbede, og det vil være bedre, hvis man har fem selvstændige højbede.
– Det handler simpelthen om, at man skal skifte, hvilke typer afgrøder man har i hvilket bed hvert år. Afgrøder påvirker jorden forskelligt, og når man skifter afgrøder, undgår man, at jorden udpines, og man forhindrer også, at forskellige skadedyr får mulighed for at få godt fodfæste i jorden, siger Berit Rørbøl og tilføjer, at sædskifte er en ældgammel erfaring, som de tidligste bønder gjorde sig.
Derfor er det også vigtigt at lave en plan over, hvad man har dyrket i hvilket bede hvornår, for med flere højbede og en del forskellige afgrøder kan det være svært lige at huske, hvad man havde i bed nummer to for tre år siden.
Sten, træ eller metal
Maya Krones oprindelige plan var at bygge højbede af sten, men når der skal være plads til fire-fem højbede, kan hun godt se, at idéen ikke holder.
– Der er simpelthen ikke plads nok. Højbede af sten vil jo komme til at fylde ret meget, og de kommer nok til at stå for tæt, siger Maya Krone.
– I skal også tænke på, at det er en rigtig god idé at anlægge bedene, så det er muligt at få en trillebør ind mellem dem. I kommer til at skulle have frisk jord på bedene, og så er det en stor fordel at kunne komme rundt med en trillebør, siger Berit Rørbøl.
Svend Ask Larsen ser lidt spørgende ud, da Berit Rørbøl fortæller om tilførslen af jord, og hun uddyber:
– Jorden falder sammen, og fordi der er tale om muld med mange plantedele, så formulder de også og bliver spist af både dyr og mikroorganismer, så derfor skal der hvert år tilføjes ny muld eller kompost, som giver næring til den eksisterende jord.
Vær opmærksom på skadelige stoffer
I stedet for sten tænker Maya Krone, at højbedene skal bygges af cortenstål, der er en type stål, der ruster hurtigt i overfladen, men som gennemtæres langsomt, men hun har læst, at stål indeholder blandt andet nikkel og tungmetaller.
– Der er desværre ikke lavet meget forskning på området, men der er ikke noget, der tyder på, at planter optager store mængder skadelige stoffer gennem rødderne. Skadelige stoffer kan sidde på afgrødens overflade på frugt og grøntsager, som vokser i jorden og i jordoverfladen – fx gulerødder, kartofler og jordbær. Risikoen ved stofferne kan reduceres ved at skylle og skrælle frugten og grøntsagerne grundigt, inden du spiser dem, siger Berit Rørbøl.
En mulighed er også at beklæde det indvendige af et højbed med et sikkert materiale, så jorden i meget begrænset grad kommer i kontakt med højbedet, siger Berit Rørbøl.
Generelt bør du være opmærksom på, hvad du bygger dine højbede af. Træ kan også indeholde problematiske stoffer.
– For eksempel indeholder gamle træsveller fra jernbaner kreosot, og de bør ikke anvendes til højbede.
Lidt dyrere end forventet
Med lidt hurtig hovedregning kan Maya Krone og Svend Ask Larsen godt se, at fire højbede af cortenstål, som er cirka 100 x 200 cm med jord hurtigt kommer over 10.000 kr., og det er dyrere end de højbede af sten, som de oprindeligt havde tænkt på.
– Det vil være noget billigere at lave dem af træ, men jeg er ikke specielt vild efter højbede af træ. Det rustrøde stål vil stå meget pænere til vores gule murstenshus end træ, siger Maya Krone.
Hun overvejer muligheden for at starte med et eller to bede for at se, om det er noget, som hun får glæde af, for det første år er der jo ikke noget behov for at kunne skifte mellem afgrøder, og så risikerer hun ikke at brænde inde med fire-fem dyre højbede af cortenstål, som hun alligevel ikke får brugt.
Besøget fra Berit Rørbøl har bekræftet Maya Krone og Svend Ask Larsen i, at det er en rigtig disponering at anlægge højbede i forhaven. De har andre planer med baghaven, hvor de blandt andet vil etablere en dør fra soveværelset ud til haven, hvor de vil bygge en terrasse, så der er nok af projekter for familien at give sig i kast med.
– Selve haven trænger også til lidt kærlighed, og nu er jeg egentlig bare rigtig spændt på at se, hvad der springer frem her til foråret, for det er jo vores første forår her i huset, så vi ved ikke rigtig, hvad der er, og så må vi se, hvordan vi går frem i forhold til højbedene og vores grøntsagshave.