En seng, man kan ligge og drømme i. Det var – selvfølgelig – tanken bag drømmesengen, som blev populær fra midten af 1950’erne og især i 1960’erne.
Det skete i takt med, at ferieloven blev indført, og danskerne fik mere fritid. For det gav dem mere tid til at ligge i solen i haven, hvor drømmesengen blev et oplagt yndlingsmøbel. Tid til at tage på telttur eller campingtur, hvor drømmesengen blev en let-transportabel soveplads. Og tid til at have overnattende gæster, hvor drømmesengen fungerede som en praktisk gæsteseng, der var nem at slå ud – og nem at pakke væk igen.
Det fortæller arkitekt maa Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius.
- Arbejderen eller landboarbejderen havde ikke tid til at bruge en drømmeseng. Men da vi begyndte at dyrke og nyde vores fritid og også fik råd til mere end blot de mest nødvendige ting og møbler, passede drømmesengen godt ind. Man undte pludselig sig selv at ligge på sådan en og slikke sol. Så den flyttede ind i parcellerne i 1950’erne, og blev også populær som campingudstyr i 1960’erne, siger hun.
Drømmesengens forløber var en træ-liggestol
Det bekræfter Tommy Boisen, der nu er pensioneret, men i 25 år var salgschef i virksomheden Isabella, der har produceret alt i telte og campingudstyr siden 1957.
- Forløberen for drømmesengen var en træ-liggestol. Men drømmesengen var meget lettere og fyldte minimalt. Så den havde en central placering, når man kigger tilbage på de helt gamle kataloger fra 1961, hvor Isabellas version af drømmesengen blev præsenteret, fortæller han.
Og drømmesengen var populær. Selv om det jo egentlig blot var et stykke lærred, der var spændt ud over en metalramme og sat fast med fjedre. Den havde som regel to eller tre ben under og et hovedgærde, der kunne løftes. Og selv om den kunne klappe sammen, hvis man kom til at sætte sig i den forkerte ende, blev den set som et virkelig smart og praktisk møbel.
- Bare det at du kunne komme fra jorden og op i højden var jo et plus. I dag kræver de fleste endnu mere komfort, men dengang var det altså en luksuriøs nyskabelse. Og det der med at den kunne hives frem og stilles væk på ingen tid, og at du kunne have den med på tagbagagebæreren på en folkevognsboble, gjorde den til allemandseje, siger Tommy Boisen.
Eksplosion af solsenge, dækstole og loungemøbler på terrassen
I Isabellas kataloger fra starten af 1960’erne ligner drømmesengen mest af alt en militær feltseng. Med ensfarvet og meget enkelt betræk. Men op gennem 1970’erne er det drømmesenge i storblomstrede mønstre i gult, orange, rød eller grøn, der dominerer. Og et foto af en, der ligger på sådan en, bliver symbolet på ferie, frihed og afslapning.
Men moden forandrer sig hele tiden, og da der fra 1980’erne og især 1990’erne kom masser af nyt campingudstyr, terrassemøbler og ikke mindst sovesofaer på markedet, blev drømmesengens vilkår lidt trængte.
- Den lille primitive drømmeseng druknede nok i hele den her udvikling, hvor vi fik solsenge, dækstole, loungemøbler til terrassen og begyndte at bruge slå ud-sofaer som gæstesenge eller indrettede regulære gæsteværelser med rigtige senge. Pludselig skulle der være kopholder i dækstolen, og man ville sove med meget mere komfort, end drømmesengen kunne give, siger Kristine Virén.
Drømmeseng – nu med solskærm
Trods et dyk i populariteten i nogle år, overlevede drømmesengen dog. Mange gemte den i skuret eller sommerhuset, så man stadig en gang imellem kan spotte en original, gammeldags drømmeseng i storblomstret, humørfyldt betræk.
Og i 2019 bliver der faktisk stadig produceret og solgt masser af nye modeller af drømmesengen. Det fortæller Tommy Boisen fra Isabella, der nu sælger en del af en enkel, sort model, der er blevet udstyret med en lille solskærm.
Kæder som JYSK, jem & fix og Harald Nyborg sælger også drømmesenge.
Højere og bredere drømmesenge med madrasser
Også hos SK Caravan/Campingudstyr.dk lever drømmesengen i bedste velgående og sælger ganske pænt.
- Men den har selvfølgelig ændret sig. I gamle dage var en drømmeseng ikke mere end 20-25 cm høj. Nu er den omkring 38 cm i højden. Man kan få dem i brede modeller, og man kan også få dem med både tykke og tynde madrasser, så de kan give meget mere komfort, siger Jan Jørgensen, sælger hos SK Caravan og fortsætter:
- Selv om komforten er blevet meget bedre, tror jeg ikke, drømmesengen i lige så høj grad som tidligere bruges i boligen. Det er i højere grad noget, man har i sommerhuset eller tager med sig i campingvognen eller teltet.
Nostalgi og praktik giver drømmesengen liv
Men hvorfor har drømmesengen hæget sig fast i os, selv om udvalget af have- og campingmøbler er eksploderet, og den er røget ud på et sidespor som gæsteseng? Det har Nina Bruun Færch-Jensen, designer, trend- og interiørkonsulent et bud på.
- Vi er jo blevet glade for at kunne efterlade vores havemøbler ude hele året, og det kan man ikke med en drømmeseng, fordi den har et metal-skelet. Men jeg tror, det enkle og pladsbesparende design bare holder. Den er så nem lige at have stående, og den kan have flere funktioner. Der er måske også noget nostalgisk over det. Man har minder fra barndommen om drømmesengen.
- Og så vil jeg sige, at man altså ligger supergodt på en drømmeseng. Mine forældre har fået et par lækre i moderne design, og de giver sig og former sig mere efter en end de meget flotte havemøbler i fx træ eller rattan, siger hun.