Som vores forfædre op gennem historien har vi i nyere tid også haft fokus på at effektivisere vores værktøj, så det er blevet endnu lettere at sætte billeder op, slå græsset eller måle op i stuen. Forskellen er blot, at den teknologiske udvikling er gået så rivende stærkt de seneste 10-15 år, at man nærmest kan tale om et før og efter.
– Den store ’revolution’ inden for værktøj til private er kommet med det genopladelige lithium-ion-batteri, som gør meget af hverdagsværktøjet stærkt og ledningsfrit – fx skruemaskine, stiksav, håndrundsav og rystepudser – og dermed meget nemmere og mere fleksibelt at betjene. Bare det at du ikke risikerer at skære ledningen over, er jo en forbedring. For 20 år siden var batterierne også væsentlig større og tungere, og de blev ”sjatladet” af at sidde i opladeren, hvilket sled på levetiden, fortæller Sektionsleder på Teknologisk Institut Lars Jeffers-Hansen og fortsætter:
– I dag har mange af de store værktøjsbrands serier af håndværktøj, hvor de bruger det samme batteri, så du som forbruger kan nøjes med én oplader til mange stykker værktøj. Det er en kæmpe hjælp og forbedring til private gør det selv’ere.
Hos magasinet Gør Det Selv er testredaktør Martin Mogensen enig.
– I dag kan du til private få store, tunge maskiner på batteri med lang driftstid – fx borerundsav, kap-/geringsav eller elhøvl – det kunne du ikke for bare få år siden. Du kan også få plæneklippere, der kan tage det høje, besværlige græs eller nå hele plænen rundt uden at holde pause. Det er relativt dyre maskiner på grund af batteriet, men hvis du bare vælger ét mærke, kan batteriet jo i mange tilfælde passe til alle maskiner, forklarer han.
Skruen blev revolutioneret for 10-15 år siden
Fra venstre mod højre:
- Lige kærv: Simpel kærv, der passer bedst til almindelige, hånddrevne skruetrækkere.
- Stjerneskruen: Det typiske skruehoved i mange år, men er på vej ud, fordi kærven nemt bliver ødelagt.
- Torx: Bruges efterhånden af både private og profesionelle. Svært at skade kærven og virker godt til skruemaskiner.
Har du også stået med en skrue i den ene hånd og en skruetrækker eller skruemaskine i den anden – og så passer de bare ikke sammen? Man kan undre sig over, at der ikke bare findes én type skrue, som passer til alle typer skruemaskiner.
– Der findes mange specialiserede skruer, og der findes også en del kærv-typer. Men det er kun tre af dem, vi for alvor bruger. Den med en lige kærv var meget udbredt tidligere, men bliver stort set ikke brugt mere, fordi den er umulig at skrue i med en skruemaskine. Så er der stjerneskruen, som volder nogle problemer, fordi en stjernebit er spids, så du skal sørge for at holde igen, ellers tvinger du bitten ud af skruen eller ødelægger kærven. Den har man traditionelt set brugt i Danmark, og den er der stadig, fordi folk kender den, og de bits, de har liggende, passer til,” siger testredaktør Martin Mogensen fra magasinet Gør Det Selv og fortsætter:
– Endelig har vi torx, som kom for 10-15 år siden blandt håndværkere. Den bruger alle professionelle i dag, og den bliver mere og mere udbredt blandt private også. Den er flad i enden, så den bliver ikke presset ud af skruen, og der skal meget mere til, før du ødelægger kærven ved torx.
Det er forbi for "legetøjsværktøj"
Ud over en batterirevolution er skellet mellem værktøj til professionelle og private blevet markant mindre de seneste år.
– For 10-15 år siden gik jeg selv rundt på en byggeplads og arbejdede med dyrt og lækkert værktøj til professionelle, mens en del af det værktøj, der var designet til private, var ”legetøjsværktøj”, hvor batterierne var flade efter fire skruer. Sådan er det ikke længere. Nu er der kommet en helt ny kategori af gør det selv-værktøj med samme styrke og performance som fra den professionelle verden, men bare i en mere fornuftig prisklasse, hvor man ikke betaler for den holdbarhed, som håndværkeren har behov for, fortæller Martin Mogensen fra magasinet Gør Det Selv.
En anden mindre revolution inden for gør det selv-værktøj er laserteknologi, der med stor præcision fx kan måle rummet op.
– Du kan få afstandsmålere, der kører på laser, eller nivelleringslasere, hvor du fx nemmere kan sætte paneler op efter streger i rummet. Og prisen er faldet, så også private kan være med. Tidligere rendte du rundt med målebånd og skulle op på en stige, hver gang du skulle måle lofthøjden. Nu kan du med en afstandsmåler måle præcist inden for 2-3 millimeter, og det har altså gjort en kæmpe forskel i fx tidsforbrug, siger sektionsleder Lars Jeffers-Hansen fra Teknologisk Institut.
Intelligent værktøj er her
Med smart homes og internet of things, hvor dine apparater i hjemmet bliver forbundne og intelligente, er det nærliggende at spørge, om det er den næste teknologiske revolution inden for værktøj.
– Intelligent værktøj findes allerede, men det er altså især henvendt til den professionelle håndværker. Det er mere en gadget eller gimmick end en reel hjælp for gør det selv’eren. Du kan fx få batteriværktøj med indbygget Bluetooth, hvor apps kan holde øje med batteriets levetid og performance. Det giver fin mening, hvis du har et firma med 10 håndværkere, 40 stykker batteriværktøj og 200 batterier – men ikke for gør det selv'eren, der knap nok kan nå at slide et batteri op i sin levetid. Du kan også med en app styre hastigheden på din boremaskine, men det kan du også på siden af boremaskinen. Eller du kan forbinde dine afstandsmålere, så de kan huske målingerne, når du står nede i byggemarkedet. Men det kan du jo reelt også skrive op på et stykke papir, siger Martin Mogensen fra magasinet Gør Det Selv og fortsætter:
– Der, hvor digitaliseringen inden for værktøj til private giver mening, er i de tilfælde, hvor du kan styre værktøjet, når du ikke er hjemme. For eksempel robotplæneklipperen, hvor du via en app kan styre ugens klipning efter vejret, og appen fortæller dig, at nu er robotten gået i stå på plænen.