Der findes et hav af værktøj, der bruges til mange forskellige formål.
Det kan dog være svært at kende forskel på dem, og da mange værktøj har sjove navne såsom fugepistol eller skævbider, bliver det ikke altid lettere.
Her kan du se navnet, udseendet og funktionen på 30 centrale værktøj. Dermed bliver det forhåbentligt mere overskuligt for dig at komme i gang med dit næste byggeprojekt.
Bits
Bits er de små "ståldimser", du sætter i skruemaskinen med forskellige kærv typer og størrelser, så du kan skrue forskellige skruer i. Det er godt med et udvalg på 10-20 stykker med ligekærv, krydskærv og torx.
Diverse bor
Det er altid godt med lidt "blandede bolsjer", hvad angår bor. Fra venstre alm. træbor, sneglebor, træbor med borespids, murbor til slagboremaskine, spadebor, alm. murbor, jernbor, jernbor, spadebor, konisk bor og forsænker.
Elhøvl
Elhøvlen er rigtig god, når du eksempelvis skal høvle lidt af et gammelt vindue, der går på i bunden. En elhøvl kan indstilles i forskellige høvledybder. Husk altid at bruge sikkerhedsbriller og høreværn.
Fugepistol
Fugepistolen bruges, når du anvender akryl- eller silikone-fugemasser, som kommer i patroner. Patronerne sættes ind i fugepistolen, og så kan du få fugemassen ud ved at klemme på det lille håndtag nederst.
Fukssvans
En fukssvans er faktisk bare en ganske almindelig sav, som kan bruges til de fleste opgaver i hus og have.
Kløftehammer
Den klassiske kløftehammer er en rigtig god allround hammer, da den klarer de fleste opgaver. Det kløftede bagparti på hammeren kan bruges til at trække søm ud med.
Høvl
Håndhøvlen finder du frem, når nogle brædder eller lister lige skal justeres, så de passer. Husk at høvle, før du sliber med sandpapir og ikke omvendt. Sandkornene fra sandpapiret gør høvlejernet sløvt.
Rundsav
Håndrundsaven er praktisk, når der skal skæres noget over, især på langs. En rundsav er enormt effektiv til at skære spånplader og krydsfinerplader over. Spænd et bræt på pladen og brug det som retskinne, så du saver lige.
Knibtang
Brug knibtangen til at fjerne gamle søm eller skruer. Lad kæben gribe fast om sømhovedet og træk ned.
Koben
Et koben bruges især til nedrivningsarbejde. Det er især godt til at trække noget fra hinanden og udtrække store søm og skruer. Koben kaldes bl.a. også brydestang og brækjern - det sidste måske fordi forbrydere ofte bruger det til at bryde ind med.
Mejsel
En mejsel kan bruges til at hugge stykker af sten eller beton væk/af. Denne model med sikringskappe er især god, da den beskytter hånden godt, når du slår på mejslen med en muggert.
Nedstryger
Nedstrygeren kan bruges til at skære stål over. Du kan udskifte klingen på de fleste modeller, og det er vigtigt, da den bliver relativt hurtigt slidt.
Overfræseren
Overfræseren er lidt et blæreværktøj, idet du nemt relativt hurtigt kan forsyne alle dine lister, plader og brædder med specielle og afrundede profiler og former. Kræver erfaring og brug altid sikkerhedsbriller og høreværn.
Papegøjetang
Papegøjetangen, som har fået sit navn fordi kæberne ligner et papegøjenæb, er i virkeligheden en rørtang. Den kan justeres i hovedet, så den kan gribe om forskellige størrelser rør. Den kan bruges til at løsne og stramme bolte og møtrikker.
Rystepudser
Rystepudseren er rigtig god, når du skal pudse større flader og områder - fx en bordplade. Sandpapiret skiftes på maskinens "sål" - der sidder 2 klemmer, så du nemt kan sætte sandpapiret på. Husk altid at slibe med træet åreretning, da du ellers laver grimme "ar".
Høreværn
Har du en bolig, har du brug for meget forskelligt værktøj - se her, hvordan værktøjet ser ud, og hvad du kan bruge det til. Før du går i gang med at bruge værktøj, der larmer, så tag et par høreværn på - de sænker støjen. Det er også en god idé at bruge sikkerhedsbriller ved samme lejlighed.
Skævbider
Skævbideren er god, når du skal "bide" mindre stykker af metal over eller fjerne den yderste del af ledninger m.m.
Akku skruemaskine/boremaskine
Den batteridrevne skrue-boremaskine er uundværlig, hvis du har et hus. Den er super handy, har ingen ledning og kan bruges til rigtig mange opgaver. Skrue-boremaskinen kan både bruges til at skrue skruer i, men også til at bore diverse huller.
Skruetvingen
Skruetvingen bruges, når noget skal holdes fast. Den kan fungere som en ekstra hånd og dermed være en god hjælp, hvis du arbejder alene. Du kan også bruge den til at holde presset, hvis du fx har limet en skuffe sammen.
Slagboremaskine
Slagboremaskinen bruges, når der skal bores i hård beton eller mursten. Den er kraftigere og har et specielt luftkammer, som "pumper/slår" boret ind i det hårde materiale. Den kræver specialbor, som har en speciel ende, der kan kobles ind i kammeret.
Snedkerhammer
Snedkerhammeren er en lidt mindre type hammer, der kan være rigtig god ved finere snedkerarbejder som fastgørelse af diverse lister med små søm (dykkere).
Sømpistol
Sømpistolen er lidt af en "macho gun", og er særdeles god, når mange brædder skal sømmes op. Kan fås i 2 modeller: En der kører på trykluft, og en model der kører på gas - begge er uhyre effektive. Sømmene sidder i et kammer eller i en skinne, og når koblingen på pistolens munding bliver trykket ind, kan du nu affyre søm i brættet.
Stanleykniv
Stanleykniven, eller hobbykniven, som den også hedder, er også en vigtig del af værktøjssamlingen. Du kan fx bruge den til at skære emballage op med. Men pas på, den er skarp og ligger på top 3-listen over værktøj, der giver flest gør det selv-skader.
Stemmejern
De skarpe stemmejern kan bruges til forskellige forarbejdninger af træ. De findes i mange bredder og kan bruges til mange ting udover at spidse blyanten - bl.a. hvis du skal tilpasse det sidste bræt, når du lægger gulv.
Stiksav
Stiksaven med det sjove øgenavn "kaninpik" er særdeles handy ved stort set alle træarbejder. En stiksav er især god til at skære huller og buede snit, grundet den lille klinge. Skal du skære lange lige snit, så brug altid rundsaven med retskinne og ikke en stiksav, der skærer groft og ikke ret lige.
Svensknøgle
Skiftenøglen med det besynderlige navn - svensknøgle- kan bruges til at spænde eller løsne mange forskellige størrelser møtrikker, da hovedet kan justeres.
Unbrakonøgler
Unbrakonøgler (som nogle kalder umbraconøgler) er specielle 6-kantede nøgler, der passer til unbrakoskruer. Det er godt at have et lille sæt, så du altid har den rigtige størrelse.
Vaterpas - loddebrædt
Vaterpas/loddebræt bruges når du skal tjekke, om noget er i lod (90 grader lodret) eller i vatter (helt vandret). Fås i forskellige længder, og det kan være rart med et kort til mindre opgaver som ophængning af hylder og billeder og et langt til større opgaver som ny terrasse eller skur.
Bænkvinkel eller vinkelmåler
Bænkvinklen kan du bruge, når du skal strege rette vinkeler op på emner, der skal skæres lige over. Den kan også bruges til at tjekke om fx hjørner er helt i vinkel.
Vinkelsliber
Vinkelsliberen bruges især til at skære sten eller fliser over. Men pas på, vinkelsliberen er skyld i mange gør det selv-ulykker. Brug altid sikkerhedskappen på vinkelsliberen, sikkerhedsbriller, arbejdshandsker og høreværn.