Vil du bekæmpe ukrudt mellem fliserne på din terrasse eller i gruset i din indkørsel, er det fra 1. januar 2024 forbudt at gøre det med midler som varianter af Roundup.
Et flertal i Folketinget har vedtaget en lovændring, der gør det forbudt at bruge svært nedbrydelige sprøjtemidler med fx glyphosat (aktivstoffet i Roundup) på en række offentlige og private arealer.
Disse sprøjtemidler bliver forbudt at bruge fra 2024
Følgende midler med glyphosat og iodosulfuron-methyl + diflufenican, er omfattet af de nye regler for befæstede eller stærkt permeable arealer, og må således ikke bruges på bl.a. private grunde fra 1. januar 2024:
- ATR Glyphosat 480
- Barbarian Super 360
- Barclay Gallup Hi-Aktiv
- Barclay Gallup Super 360
- Bronco
- Clinic Up
- Glyphomax Classic 360
- Glyphomax HL
- Glypper
- Monosate G
- Roundup Bio
- Roundup Flex
- Roundup Flick til professionel brug
- Roundup PowerMax
- Roundup WeedX Spray
- Roundup WeedX Terrasse
- Roundup WeedX Extra
- Ronstar Expert (tidl. Valdor)
- Taifun 360 SL
Kilde: Miljøstyrelsen
Forbud mod glyphosat på terrasser, indkørsler, stier og fortove
Forbuddet dækker arealer som terrasser, indkørsler, stier, fortove og grus, fordi det øverste jordlag under disse arealer er gravet væk, og der derfor er større risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet.
- Nu forbyder vi svært nedbrydelige sprøjtemidler de steder, hvor der er en særlig risiko for, at det ender i vores grundvand. I Danmark har vi noget af det bedste drikkevand i verden, og det skal vores børn og børnebørn også have. Sprøjteforbuddet er et godt skridt på vejen til en bedre beskyttelse af grundvandet, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.
Alternative sprøjtemidler er fortsat lovlige
I forbuddet bliver der taget højde for relevante undtagelser i forhold til fx sikkerhedsmæssige hensyn og bekæmpelse af invasive arter. Derudover er sprøjtemidler, som er let nedbrydelige, og derfor ikke vil gå i grundvandet, ikke omfattet af forbuddet.
Det er derfor fortsat tilladt at anvende godkendte produkter med fx pelargonsyre og eddikesyre til bekæmpelse af ukrudt på arealer, hvor glyphosat bliver forbudt. Du kan se, hvilke produkter, der er godkendte på Miljøstyrelsens liste.
Glyphosat er dog fortsat godkendt til havebrug, hvis du bruger et produkt, der står på Miljøstyrelsens liste af godkendte sprøjtemidler i Danmark - og du bruger det korrekt
Ifølge haveekspert i Videncentret Bolius Berit Rørbøl er det positivt, at der med forbuddet er udsigt til mindre svært nedbrydelig kemi i jorden på de arealer, der er omfattet.
- Sprøjtemidler bør altid være sidste udvej, når det handler om at bekæmpe ukrudt såvel som skadedyr. Og så er det vigtigt altid at følge doserings- og brugsvejledningen på produktet. Det virker ikke bedre, fordi du bruger mere end anbefalet, tværtimod risikerer du at gøre mere skade end gavn, siger hun.
Forbuddet træder i kraft 1. juli 2022 med den virkning, at det er forbudt at sælge de omtalte sprøjtemidler til de nævnte arealer fra 2023. Fra 2024 bliver det forbudt at sprøjte på de nævnte arealer.
Allerede strammere regler for brug af sprøjtemidler i haven
I forvejen er reglerne blevet strammet for at bruge sprøjtemidler i haven. 1. juli 2020 blev det således ulovligt for private haveejere at købe pesticider i koncentreret form, fx produkter med glyphosat. Det betyder, at du kun kan købe produkter, der er klar til brug med det samme, og ikke midler, du selv skal blande op.