Uge efter uge pibler ukrudtet frem mellem fliserne, på terrassen eller i køkkenhaven. Det er et sjældent ønsket syn og mange haveejere fjerner derfor ukrudtet.
Det er for miljøets skyld klart bedst at bruge andre metoder mod ukrudt end sprøjtemidler, men orker du ikke endnu en tur med lugejernet, kan du bruge et ukrudtsmiddel.
39 % bruger bekæmpelsesmiddel mod ukrudt, viser en undersøgelse om danskernes forhold til haven, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius i 2017. 41 % svarer, at de ikke benytter bekæmpelsesmidler i haven.
Tal fra Miljøstyrelsen viser, at der i 2016 blev solgt 20 tons sprøjtemidler til private, deraf 18 tons til ukrudtsbekæmpelse, 2 tons til mos og lidt under et ton til skadedyr. Tallet er generelt faldende - undtagen brugen af Roundup.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Alger og mos på terrassen
29 % bruger bekæmpelsesmidler mod alger og mos, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius. Alger og mos trives bl.a. i fugt og skygge på de store, populære fliseterrasser, og det vil de blive ved med, lyder det fra havekspert, Jesper Carl Corfitzen.
– Det vil altid være en ulige kamp. Vi kan bekæmpe det fra nu af og til evighed og bruge endnu mere af bekæmpelsesmidlerne, eller vi kan lære at leve med noget af det eller gøre terrasserne mindre, siger han.
Men hvis du gerne vil fjerne algerne på terrassen, kan du udover et algemiddel også prøve at ’slibe’ terrassen med fugesand og en kost, eller du kan bruge en terrassevasker, som er en højtryksrenser særligt beregnet til terrasser.
Hvilket sprøjtemiddel skal du vælge?
Vælger du at bruge ukrudtsmiddel, bør du følge en række forholdsregler, så du minimerer sprøjtemidlernes skade på miljøet, samt risikoen for selv at komme i kontakt med sprøjtemidlerne, der kan være sundhedsskadeligt.
Miljøstyrelsen anbefaler, at du først forsøger at forebygge og bekæmpe ukrudt med alternative metoder, før du anvender kemiske sprøjtemidler i haven. Ukrudtsmidler er dog lovlige at bruge i private haver, men der er en række ting, du ifølge Miljøstyrelsen skal være opmærksom på, når du vælger et ukrudtsmiddel.
- Køb kun produkter godkendt til private.
- Køb kun produkter godkendt i Danmark.
- Få råd og vejledning fra personalet, når du køber sprøjtemiddel.
Miljøstyrelsen anbefaler, at du vælger de produkter, der er klar til brug. Private kan både købe koncentrerede og klar til brug-sprøjtemidler i Danmark, og hvis du vælger et koncentreret middel, kan du i videoen øverst se, hvordan du anvender det korrekt.
Det skal du huske, når du sprøjter mod ukrudt
- Læs etiketten, og sprøjt efter instrukserne.
- Brug den mængde, der er angivet – hverken mere eller mindre.
- Undgå at sprøjte, hvis det blæser meget, da ukrudtsmidlet kan blive blæst over i planter og blomster i nærheden.
- Undgå at sprøjte, hvis der ser ud til at være regn på vej, for så bliver ukrudtsmidlet skyllet væk og mister sin virkning.
- Det optimale er at sprøjte dagen efter, det har regnet, hvor jorden er fugtig, og planterne optager væske optimalt.
- Det er bedre at pletsprøjte på de planter, du gerne vil af med, i stedet for at sprøjte ud over det hele, for så minimerer du brugen af ukrudtsmiddel.
Mindre ukrudtsmiddel fremover?
I Region Hovedstaden er der flere – nemlig 54 % - som fravælger bekæmpelsesmidler i forhold til 41 % på landsplan. Det kan være udtryk for en tendens, at flere vil gå samme vej, siger Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker hos Future Navigator.
– Det passer godt med, at de i Region Hovedstaden går mere op i økologi. Og det er typisk, at holdninger udspringer fra hovedstaden og spreder sig til resten af landet, så det kunne sagtens være, at der om nogle år vil være flere, der vil være imod ukrudtsbekæmpelse.
Salget af sprøjtemidler til de danske haveejere er faldet de seneste år. Læs mere her.