Lugten af ristet brød eller nybagte vafler … er faktisk et dårligt tegn. For selvom lugten måske er rar, så er den et tegn på, at dit indeklima i køkkenet er forurenet. Og måske har du glemt at tænde emhætten, som fjerner både lugt og de skadelige partikler fra madlavningen?

Kun 5 procent af danskerne tænder altid for emhætten, når de bruger brødrister, airfryer eller lignende. Derimod er der 42 procent, som aldrig gør det. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Videncentret Bolius. 

Og det er dårligt nyt, lyder det fra Tue Patursson, fagekspert i indeklima hos Videncentret Bolius. 

– Vi producerer ikke kun partikler, når baconen sprutter på stegepanden. Når mad forarbejdes med en form for stegning eller bagning, så kommer der partikler, som skal fjernes med en tændt emhætte eller via udluftning med gennemtræk. Alternativet er, at partiklerne bliver i indeklimaet, og påvirker os der er i boligen. 

Øget partikeldannelse

Mens mange flere danskere bruger emhætten, når de laver mad på komfuret, så er der altså flere, der springer emhætten over, både når det kommer til madlavning i ovnen eller i andre elektriske apparater. 

En tidligere YouGov-undersøgelse fra 2023 viser, at kun 6 procent af danskerne aldrig eller sjældent tænder emhætten, når de bliver spurgt generelt til madlavning. Men når de bliver spurgt specifikt til brug af brødrister, airfryer eller lignende, er det altså 42 procent. 

Men det er stadig nødvendigt at bruge emhætten, understreger Torben Sigsgaard, der er læge og professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet. 

– Vi ved, at når vi bruger brødristeren, så fører det til øget partikeldannelse. Partikler fra madlavningen generer luftvejene, og de er både med til at belaste folk med kroniske sygdomme som fx kol, astma og hjerte-kar-sygdomme, men kan også være med til at fremkalde nye sygdomme relateret til afbrænding, forklarer Torben Sigsgaard. 

Og det gælder ikke kun brødristeren, men også når vi bruger fx airfryer, toastmaskine, vaffeljern og lignende. 

– Når vi varmer mad op, så sker der en vis afbrænding, og det er i forbindelse med denne afbrænding, at der bliver dannet partikler, som fylder rummet, hvis du ikke har et system til at fjerne det, siger Torben Sigsgaard. 

Ingen undskyldninger

Og der er faktisk ikke nogen vej uden om at bruge emhætten, når vi rister brød eller steger pomfritter i aifryeren. Det mener Kåre Press-Kristensen, der er sekretariatsleder i Rådet for Godt Indeklima, som netop har offentliggjort et nyt studie, der har undersøgt brugen af emhætter i både parcelhuse og lejligheder via interview og målinger. 

– Der er ikke rigtig nogen undskyldning. Brødristeren er mobil, og den er lige til at flytte hen under emhætten. Når vi ikke gør det, skyldes det ene og alene vores vaner. Vi tænker simpelthen ikke over det i en travl hverdag, siger Kåre Press-Kristensen. 

– Men heldigvis kan vi vænne os til meget. I min barndom røg gæsterne typisk indenfor. Nu går alle rygere, jeg kender, udenfor og ryger. Det har rygerne vænnet sig til. Og vi kan også vænne os til at flytte brødristeren, aifryeren, vaffeljernet og toastmaskinen hen på komfuret og tænde for emhætten, når vi bruger dem. Præcis ligesom vi alle har vænnet os til at børste tænder om aftenen, siger han.