
Der bliver dannet skadelige partikler under madlavningen, som emhætten kan fjerne – hvis den er tændt. Foto: Bigstockphoto
Pastaen koger i gryden, grøntsagerne syder på panden, og kartoflerne er i ovnen. Og emhætten? Den har måske været tændt et kort øjeblik, men for at slippe for støjen er den slukket igen.
Hver femte dansker svarer, at når de en gang imellem undlader at bruge emhætten, så er forklaringen, at emhætten larmer. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.
Larm er den tredje hyppigste årsag til at droppe emhætten under madlavningen.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Det overrasker ikke Tue Patursson, fagekspert i indeklima hos Videncentret Bolius.
– Vi mennesker er nogle bekvemmelighedsdyr. Vi går ofte efter de nemme og behagelige løsninger. Og hvis man ikke kan se partiklerne, men høre larmen fra emhætten, så vil det være den nemme og bekvemme løsning at slukke for den, siger Tue Patursson.
Et støjende monster
Tendensen bliver bekræftet af et helt nyt studie, der er udført af Rådet for Godt Indeklima med støtte fra Realdania.
– Vi kender alle sammen oplevelsen af, at emhætten er det her støjende monster i køkkenet. Den sidder ofte 60 cm over komfuret – næsten i samme højde som vores ører. Og når børnene så prøver at fortælle noget, så skruer man ned, siger Kåre Press-Kristensen, som er sekretariatsleder i Rådet for Godt Indeklima og ansvarlig for studiet, der har undersøgt bruge af emhætter i både parcelhuse og lejligheder via interview og målinger.
I studiet svarer 16 ud af 20 familier, at de synes, at emhætten støjer, hvilket oftest angives som årsag at droppe brug af emhætten, at bruge emhætten i kortere tid eller at skrue den ned på et lavt eller middel trin. Problemet er, at nogle emhætter godt kan fjerne partikelforureningen, selvom de ikke står på højeste trin – mens andre ikke kan.
– Jeg kan godt forstå, at støjen fra emhætten er et irritationsmoment. Men hvis du fravælger at bruge den, er konsekvensen, at du fylder køkkenet med sundhedsskadelige partikler. Og hvis der yderligere ikke er en lukket dør til køkkenet, så spreder det sig til hele boligen, og du indånder de skadelige partikler i meget lang tid, siger Kåre Press-Kristensen.
Emhætten er et nødvendigt onde
Flere undersøgelser har nemlig vist, at hvis døren til køkkenet står åben under madlavningen, og emhætten ikke er tændt, så spreder de skadelige partikler sig til resten af boligen.
– Og det handler ikke kun om skadelige partikler. Der er også tale om fedtstoffer, så boligen snasker stille og roligt til, siger Kåre Press-Kristensen.
Derfor er der ingen vej uden om at tænde for en effektiv emhætte med godt sug og aftræk til det fri.
– Det er en af de lidt sure ting ved at lave mad, at man skal stå med støjkilde ind i hovedet. Men min klare opfordring er: Bid i det sure æble, og brug emhætten på et højt trin, særligt når du steger og bager, for så bliver der dannet mange partikler. Emhætten er der af en grund. Den er et nødvendigt onde, der støjer, ligesom en hårtørrer, støvsuger eller småbørn. Ja, nogle gange støjer de, og det er irriterende, men sådan er det, siger Kåre Press-Kristensen.
Han bliver bakket op af Tue Patursson fra Videncentret Bolius.
– Hvis folk vidste, hvor mange partikler der kan måles, når der er lavet mad, uden at emhætten har været tændt, ville de fleste nok overveje en ekstra gang, om de ikke kunne leve med den ekstra larm. Så min opfordring er, at emhætten skal i brug, og den må meget gerne blive suppleret med en grundig udluftning med gennemtræk efter madlavningen, siger Tue Patursson.
Pris og design fylder mere en støjniveau
Selvom støj fra emhætten er årsagen til, at mange slukker for den, så er støjniveauet sjældent i tankerne, når vi køber ny emhætte.
Kun i en enkelt ud af 16 boliger valgte familien emhætten, fordi den var støjsvag, viser studiet fra Rådet for Godt Indeklima.
– De fleste køber emhætte efter pris og design. Vi vil gerne have en pæn emhætte, og den skal være billig. Men vi glemmer, at vi skal lytte til den dagligt og leve med den i måske 15-20 år. Så det kan godt betale sig at gå lidt på kompromis med pris og i stedet overveje, om man ikke hellere vil leve med mindre støj fra den emhætte, man vælger, siger Kåre Press-Kristensen.
Og der er gode muligheder for at finde en støjsvag emhætte, hvis blot du er opmærksom.
– Der er et meget stort marked med emhætter. Hvis man er opmærksom på støjniveauerne, så er der en kæmpe forskel på de bedste og dårligste på markedet. Den oplevede støj er op til fire gange værre på de dårligste i forhold til de mest lydsvage. Og får man en emhætte med ekstern motor, som fx er placeret på loftet, vil man kunne få en endnu mere lydsvag udgave.