Helt tilbage i antikken – i det gamle Grækenland og Romerriget – udviklede man en form for vægte. Men det var i middelalderen og renæssancen, man fik mere præcise balancevægte, hvor man havde en skål på en metalarm, der bevægede sig op og ned alt efter, hvor mange lodder man satte på i den anden ende. Når armen var i balance, kunne man så udregne vægten på de ingredienser, man havde i skålen.
Væghængt EVA Gepo køkkenvægt blev ikonisk
I 1700-tallet fik man mekaniske vægte med fjedervægte, men man fortsatte dog også med balancevægte med lodder helt op i 1800-tallet i Danmark. Det var først i 1950’erne, køkkenvægten kom op at hænge på væggen i Danmark – og blev udbredt i flere nye materialer.
– Den meget kendte væghængte køkkenvægt EVA Gepo (produceret af det danske designfirma Eva Solo, red.) blev lanceret i 1957. Den er stadig ikonisk, og man kan stadig købe den antikvarisk, forklarer Susanne Krogh Jensen, samlingsinspektør ved Danmarks Tekniske Museum og fortsætter:
Væghængt vægt gav mere plads på køkkenbordet
– At vægten kom op på væggen på det tidspunkt, hænger nok sammen med, at man i 1950’erne ikke havde ret meget køkkenbordplads. Køkkenerne var meget mindre i de danske huse på det tidspunkt, end vi kender dem i dag. Så man ville gerne spare plads på både køkkenbordet og i skabene. Og så handlede det også om hygiejne. Man ville gerne have vægten væk fra alt det, man stod og fedtede med på køkkenbordet.
Etnolog Stefanie Høy Brink underbygger dette.
– Den væghængte køkkenvægt talte ind i funktionalismen i 1950’erne, som var central især for arbejderklassen, der boede på ganske lidt plads. Så alt handlede om at optimere pladsen, fortæller hun.
Derfor var det heller ikke kun køkkenvægten, der kom op på væggen. Også stanniolrullen og køkkenrullen kom – for at spare bordplads - op at hænge de fleste steder.
Design på væghængt vægt var nyt – mekanikken var gammel
EVA Gepo – med sine runde form og flotte farver, der kan slås ud med en enkel metalarm – var en pendulvægt med kuglelejesystem.
– Det er egentlig den samme mekanik, man var vant til at bruge. Det hele handler om, at man med vægten påvirker en fjeder, der kan strække sig og pege på en vægtskala. De væghængte vægte kom efterhånden i flere forskellige udgaver fra forskellige producenter, og hvor nogle af dem brugte en fjeder som EVA-vægten, var der også nogle, der fungerede mere som de gammeldags brevvægte med et pendul. Begge dele kunne dog indstilles bagpå, så man også kunne nulstille dem, selv om man havde lagt nogle ingredienser i vægtskålen, forklarer Susanne Krogh Jensen.
Ud over at de væghængte vægte fylder meget mindre end de vægte, man havde haft stående på køkkenbordet med vægtskåle i begge sider, blev de også markedsført som et nybrud, fordi de var lavet af plastic i stedet for af støbejern eller metaller.
– I 1950’erne og 1960’erne blev plastic markedsført som et meget rent materiale. I dag ved vi, at plastic også kan afgive nogle uheldige stoffer, men dengang var det et nyt og utrolig praktisk materiale, som også gjorde, at man kunne lege meget mere med design og farver, fortæller Susanne Krogh Jensen.
Vidste du, at…
Køkkenvægte – også af den vægthængte slags – er et samlerobjekt. Derfor findes der også folk, der har specialiseret sig i at reparere, restaurere og vedligeholde gamle køkkenvægte.
Den væghængte vægt lever – retro og digitalt
I takt med at danskerne fik større køkkener, krøb den væghængte køkkenvægt ned fra flere vægge. Men hvor væghængte køkkenrulle- og stanniolrulle-holdere nu er et sjældent syn, lever den væghængte køkkenvægt stadig i bedste velgående i mange hjem.
– Man kan stadig få dem i mange forskellige udgaver, og ligesom alt andet er de nu blevet digitaliserede og kan styres med en app. Jeg fornemmer dog også, at der stadig er et enormt marked for de gamle vægte som den originale EVA, fordi de er blevet retro og passer godt i stilen, hvis man indretter sig med genbrug og loppefund eller bor i hus eller lejlighed fra 1950’erne, 1960’erne eller 1970’erne, siger Susanne Krogh Jensen.
Stefanie Høy Brink er helt enig.
– At gøre køkkenvægten synlig igen og have den på væggen, kan også være et statement i vores tid, fordi det tydeligt viser, at her vejer vi selv tingene af og laver mad fra bunden frem for at købe præfremstillede måltider, siger hun.