Spørg Bolius

Dampspærre i sommerhuse

Til vores gamle hus i Sverige er for ca. 12 år siden foretaget en tilbygning, ca. 2 x 2,5,m med toilet, bad, håndvask og varmtvandsbeholder.

Tilbygningen er som det gamle hus opført i træ. Udvendigt er monteret lodrette beklædningsbrædder, og indvendigt på vægge og loft er monteret profilbrædder, som er lakerede. Gulvet er beton. Isolering i loft og vægge består af 150mm mineraluld. I væggene er monteret dampspærre mod inderbeklædning samt vindpap mod yderbeklædning

Indtrængende vand fra taget afslørede desværre en utæthed i taget (tagbrædder beklædt med tagpap). Vi fik i det sene efterår derfor en lokal tømrer til at renovere / lave nyt tag. Og efter aftale monterede han nye tagbrædder beklædt med trapezplader i stål ("takpanor").

I forbindelse med udskiftningen af næsten alle tagbrædderne og isoleringen i loft rev han også alle profilbrædderne i loftet ned, da disse var temmelig angrebet af mug.

Taget er nu i orden. I loftet er lagt 150mm mineraluld op. Efter aftale med tømreren skal jeg selv opsætte nyt profilloft. På mit spørgsmål om dampspærren svarede tømreren, at det ikke skulle opsættes i et sommerhus!

Så nu kommer det:

Jeg har hørt det før: I sommerhuse skal man ikke opsætte dampspærre! Heller ikke, når man som vi, også bruger huset en del om vinteren - altså med opvarmning med el (også i badeværelset) og brænde? Og hvad med dampspærren i loftet i vores badeværelse, hvor damptrykket af gode grunde nemt bliver stort trods vindue og udluftningsventil?

Hvis jeres svar er, at vi ikke skal opsætte dampspærre i loftet, bør jeg så også fjerne dampspærren i væggene?

Med håbet om et svar.

Da jeg ofte har hørt diskussionen om brugen af dampspærre i sommerhuse, kunne jeg forestille, at mit spørgsmål har stor interesse. Så brug det gerne i bladet.

Med venlig hilsen

Bjørn Sjøgren

Hej Bjørn

Kort svar - sådan som I bruger jeres sommerhus, så skal der etableres en dampspærre.
Det kendte gamle svar at man ikke skal bruge dampspærre i et sommerhus, stammer fra den gang hvor man ikke brugte et sommerhus, om vinteren.

Men når man varmer op til 22 grader indendørs i et hus, og desuden tilføre det en masse fugt fra os selv, (ånde, sved etc.), madlavning, bad etc. så vil denne fugt trænge ud igennem konstruktionen uden dampspærre og danne kondens på den kolde side af isoleringen. Og så er der stor risiko for skimmel, og råd og trænedbrydende svamp.

Omvendt, kan der være problemer med netop dampspærren om sommeren. For der kan der reelt være koldere indenfor end udendørs, og når det er varmt udendørs er der også meget fugt i luften, og denne fugt kan så danne kondens på den anden (udvendige side) af dampspærren.

Sikke et dilemma.

Dog mener jeg at risikoen for kondens er væsentlig mere problematisk om vinteren, end sommeren. Men det kommer så også lidt an på det aktuelle hus.

Håber det gav mening.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden