Spørg Bolius

Renovering af hus fra 70erne, hvordan med dampspærre - er der risiko for at huset bliver for tæt?

Hej.

Vi har netop købt vores første hus, og der skal laves noget renoveringsarbejde, huset er fra 1974.

Vi vil gerne have skiftet det gips lofte ud, som er i hele huset med, troldtekt og have efter isoleret loftet.

Men hvordan skal jeg lave dampspærren? Jeg har ladet mig fortælle, at den ikke må værer for tæt i sådan et gammelt hus, er det noget?

Hej Jesper

Tillykke med huset.
Først og fremmest når du taler om dampspærre, så formoder jeg, at der er tale om et uudnyttet loft over lofterne. Ellers skal du ikke have en dampspærre.

Når nu du gerne vil efterisolere, så SKAL du have en dampspærre. Tommelfingerreglen er, at er der over 150 mm isolering, så skal der være en dampspærre. Og dampspærre skal sidde på den varme side af isoleringen, eller maks. 1/3 inde i isoleringslaget.

Den med at et gammelt hus godt kan være for tæt, er en sandhed med modifikationer, og den bliver ofte misforstået af gamle håndværkere, svigerforældre, kloge onkler og andet godtfolk.

Huse skal være tætte for at sikre imod træk og kulde. Men, for at opretholde et godt og sundt indeklima skal vi selvsagt have masser af frisk luft ind i huset. Forskellen ligger i, hvordan vi får den friske luft ind. Det skal være os der bestemmer hvor meget frisk luft vi vil have, og hvornår! Hvis huset er utæt, så er det moder natur der bestemmer, og så får vi i et utæt hus masser af frisk og iskold luft ind når der blæser en kold østenvind fra Sibirien ind over landet. Med et tæt hus derimod, kan vi holde denne kulde ude, eller om ikke andet styre den igennem kontrollerede ventilationsåbninger. Er det koldt og blæsende kan vi lukke for ventilationsåbningerne, men vi kan ikke begynde at tætne huset der.

Har du nogensinde fået mad udefra, (diner transportable). Her kommer den varme mad i flamingokasser. Men hvis cateringfirmaet ikke har sørget for tætlukket kasser, så bliver maden kold før den er nået frem. Og det er på trods af, at der er 5-7 cm flamingo omkring maden. Det er det samme med huse. Vi kan have 400 mm isolering i gulve, på loftet og 200 i væggene. Men hvis huset ikke er tæt, så kan det (næsten) være lige meget.
Så lang historie kort, huse må og skal være tætte. Men vi skal ikke bo i tætsluttet plastikposer. Vi skal have masser af frisk luft ind. Og i moderne huse, sørger man for dette ved at have ventilationsanlæg.
Så ja, hvis du pakker hele huset ind og gør det ”for tæt”, men uden at sørge for (nye) ventilationsmuligheder, (friskluftsventiler, eller ventilationsanlæg) så går det galt.
Dampspærrens primære funktion er dog, at holde fugten fra boligen væk fra konstruktionerne i klimaskærmen, som bliver kold. Dette for at hindre, at der dannes kondensvand i isoleringen, på loftet, i ydervæggene mv. Og netop når du efterisolerer som sagt, så skal du lave en dampspærre i loftet, for at hindre at fugten inde fra boligen trænger op på det nu endnu koldere loft, som kan give kondensproblemer på loftet.

Beklager det lange svar, men håber det kan bruges og giver god mening. Og husk altid at lufte ud, med gennemtræk mindst tre gange om dagen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden