Spørg Bolius

Bygger træhus med stålfacade - skal vi have dampspærre eller dampbremse?

Hej Bolius

Dampbremse kontra dampspærre i vores nybyggede træhus med stålfacade?

Vi kan simpelthen ikke blive kloge på det.

Det giver ingen mening for os at pakke huset ind i plastik - men vil hvad er alternativet?

Mvh Carina

Hej Carina

Jeg håber I har professionelle folk på byggeriets projektering, som kan råde og vejlede jer, samt ikke mindst sætte tingene rigtigt sammen – og dermed burde du kunne få et mere grundigt svar fra dem, end fra mig.

Men med det sagt, så er de overordnet forskel, at en dampspærre holder al fugt tilbage*, hvorimod en dampbremse lader noget af fugten trænge igennem. Begge dele bruger man til lave husets såkaldte tæthedsplan.

Den vigtigste funktion for både en dampbremse og en dampspærre er, at der ikke sker konvektion.

Diffusion er den mængde af fugt som altid går igennem en givent materiale. Ved en dampspærre er det næsten ingenting der går igennem selve materialet. For en dampbremse er der mere fugt som går igennem selve materialet. Den vender vi lige tilbage til.

Men konvektion er selve luftstrømmen igennem ”hullerne” i membranerne, hvor den varme og fugtige luft kan gå direkte igennem. Af samme grund er man meget opmærksom på huller i tæthedsplanet, hvorfor man klister og taper tingene sammen.

Huller i tæthedsplanet, (både dampspærre og dampbremse) er også med til at sikre huset imod trækgener. Det er derfor vigtigt at forstå, at uanset om man vælger det ene eller andet, så skal huset være lufttæt! Og det er ikke det samme, som at det skal være damptæt.

Mange er enige om at mene, at det selvfølgelig så er sundere, at have et hus som kan ånde og komme af med fugten. Og det er bestemt ikke forkert. Men man skal 1) stadigvæk sikre at huset tilføres ny og frisk luft, for der er meget mere i luften end bare fugt.

Og 2) vælger man at bruge en dampbremse, som tillader større mængder fugt at trænge igennem, så skal man have en klimaskærm, (det yderste af huset) som kan håndtere denne fugt indefra. Eksempelvis skal vindspærren ude i den lette facade og undertaget være 50 gange mere diffusionsåben end dampbremsen indvendigt, for ellers kan man ”fange” fugten mellem disse to lag af membraner.

Dampbremser kan arbejdsmæssigt være nemmere at arbejde med end en klassisk plastikfolie, (PE-folie), og derfor er det ofte nemmere at lave et mere tæt tæthedsplan med disse produkter, (som så også typisk er lidt dyrere end plasten).

Så langt svar kort, det kommer an på jeres hus øvrige konstruktioner og løsninger. Men lad jer ikke bilde ind, at I med en dampbremse hverken behøver ventilation af bygningsdelene eller selve huset. Det er blot forskellige måder at håndtere fugten på. Dampspærren vil holde mere på fugten inde i huset, som I så skal ventilere jer fra med jeres ventilationsanlæg. Dampbremsen vil give et bedre indeklima med mindre fugt, men stille større krav til jeres klimaskærm.

Jeg håber I kan bruge svaret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden