De fleste kender ham iført lycra og cykelhjelm. Oftest forrest i cykelfeltet med cirka 300 meter til mål, når sprinteretaperne skal afgøres i Tour de France eller andre store cykelløb.
Men når Michael Mørkøv i sommeren 2022 ikke lige udfører sin metier på landevejen til den danske Tour de France-start 1. juli eller på cykelbanen, er han familiemand og ikke mindst husejer. Det er dog svært at få alle drømmene opfyldt i huset hjemme i Rødovre, når tilværelsen som professionel cykelrytter betyder, at han oftere overnatter i hotelsenge verden over end i sin egen.
– Min største hobby er at være husejer
Cykelrytteren har ellers kundskaberne i orden med en baggrund som udlært tømrer, før han slog igennem med cykelskoene spændt på fødderne.
– Min største hobby er at være husejer. Det er måske svært at kalde det en hobby, men jeg bruger mange timer på at tænke over husprojekter, når jeg træner. Og jeg er ofte inde på Rødovre Kommunes hjemmeside for at tjekke op på regler inden for byggeri, fortæller Michael Mørkøv, da vi besøger ham i 2022.
– Jeg har altid et nyt projekt i gang, og jeg skal virkelig begrænse mig. Derfor bliver projekterne meget nøje udvalgt, siger Michael Mørkøv.
Tid til boligprojekter når cykelsæsonen slutter
Men det er ikke nemt at være en passioneret håndværker i fritiden, når erhvervskarrieren betyder 200 rejsedage om året væk fra matriklen.
– Jeg har faktisk kun rigtig tid til mine projekter i november, når sæsonen slutter. Så snart der er pause i cykelsæsonen, hopper jeg i tømrertøjet. Det er et frirum for mig og minder mig om dengang, jeg arbejdede som tømrer. Det er min form for mentaltræning.
Kort om cykelrytteren
- Michael Mørkøv, født 30. april 1985 i Kokkedal.
- Bor i Rødovre i et hus fra 1928 på 136 m2 med sin kone, Trine, og parrets tre børn, Alberte, Frederik og Victor.
- Professionel cykelrytter hos Team GLS, Saxo Bank, Katusha, Quick-Step og Astana Qazaqstan Team (flere af holdene har haft forskellige navne).
- De største sejre på landevejen tæller DM-sejre i 2013, 2018 og 2019 i linjeløb samt sejr på 6. etape i Vuelta a España 2013.
- Har som banerytter vundet adskillige medaljer ved EM, VM og OL, bl.a.: EM-guld i parløb i 2019, VM-guld i 4.000 meter holdforfølgelsesløb i 2009, VM-guld i parløb 2009, 2020 og 2021 og OL-guld i parløb i Tokyo 2021.
Byggede overdækket terrasse under corona
Netop mentaltræningen fik han i massevis, da corona i 2020 ryddede cykelkalenderen for løb. Således var han og raceren – bortset fra træningsturene – permanent parkeret i kælderen i Rødovre. I stedet gik han i gang med et større byggeri i baghaven: en overdækket terrasse, der med tre lukkede sider giver muligheden for at forlænge udesæsonen både i for- og efterår. Michael Mørkøv kalder det selv sit svendeprojekt, som hele familien havde drømt om i flere år.
– Jeg er god til at få solgt projekterne til fruen. Hun kan godt se, vi sparer penge på, at jeg selv udfører det. Men det er stramt med fritid, når man har tre børn, siger han.
Familien drømmer om en større ombygning af køkken-alrummet, mens Michael Mørkøv også ønsker at tilføje en større entré til husets ydre. Alt sammen projekter, der selv for en med svendebrevet i orden tager mere end et par timer i arbejdstøjet. Derfor må det nok vente, til karrieren er slut, eller opgaven sendes i armene på fuldtidshåndværkere.
Familien droppede Italien og flyttede til Danmark
I dag er det ikke ualmindeligt at være professionel cykelrytter med et rødbederødt pas og stadig bo inden for landets grænser. Men sådan har det ikke altid været. Derfor har Michael Mørkøv, ligesom de fleste andre ryttere fra sin generation, været bosat i toscanske Lucca, hvor det italienske klima, bjergene og knap så befærdede veje som omkring Storkøbenhavn er ideelle forhold for en, der lever af at tilbagebelægge kilometervis af cykeltråd. Alligevel valgte han og hustruen Trine endda i karrierens bedste år, at cykelforholdene ikke var det vigtigste.
Der blev ikke set positivt på, at en dansk professionel cykelrytter ønskede at bo i det kolde, flade land mod nord. Cykelryttere skulle bo under varme himmelstrøg, gerne med bjerge lige uden for døren.
Derfor var Michael Mørkøv også indstillet på, at adresseskiftet kunne betyde, at cykelkarrieren måtte rykkes ned på lavere niveau.
– Det er ikke optimalt som cykelrytter at bo i Danmark. Men det var en pris, jeg var klar til at betale, for at min familie havde det godt, siger Michael Mørkøv.
Sværere at bo i Danmark som professionel cykelrytter
Hver morgen skal han cykle en halv time ud af byen, før han rigtig kan starte træningen. Og det samme gør sig gældende efter endt træningspas.
– Da vi tog beslutningen om at rykke hjem, kunne det sandsynligvis være enden på min karriere. Jeg tænkte, at der var en risiko for, at jeg ikke kunne opretholde samme høje niveau på grund af dårligere træningsforhold. Men jeg tror, der var noget ærgerrighed i mig, som gjorde, at jeg skulle bevise over for mig selv, at jeg godt kan være cykelrytter, selvom solen ikke skinner hver dag, og der ikke er bjerge at træne i. Jeg gik mod strømmen dengang, for det var uset, at en dansk cykelrytter boede i Danmark.
Verdens bedste leadout-rytter
Men nogle af karrierens største sejre er kommet, efter at familien er rykket hjem til Rødovre. Her har han føjet personlige sejre på banen med guld til VM, EM og OL i parløb til sit palmarès – cykelsportens udgave af et cv. Og han er af flere i cykelmiljøet blevet udpeget som verdens bedste leadout-rytter – en rytter, der skal levere sprinteren den bedst mulige position kort før mål.
– De sidste fire år har uden sammenligning været de bedste i min karriere. Og jeg tror, at fra jeg var professionel cykelrytter og gav mig 100 procent i Lucca, har jeg givet mig 110 procent, efter vi er flyttet hjem, for at bevise over for mig selv, at det kunne jeg godt. Det er træningsmæssigt, men man må langtfra undervurdere, hvad det betyder, at familien har det godt. Trine har sine bekendtskaber tæt på, og børnene trives i skole og børnehave. Som familiefar er det førsteprioritet for mig, at familien har det godt.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Masser af boligdrømme
I dag er familiens base et hus i Rødovre, hvor de har bosat sig tæt på Trines familie. Men faktisk var det lidt en tilfældighed, at de endte med at købe den røde murstensvilla fra 1928.
For da familien i 2015 var hjemme på besøg i Danmark, var der – heldigvis – åbent hus på villaen, og kort tid derefter var underskriften sat. Familien flyttede hjem til Danmark i oktober samme år og har dermed haft en del år til at sætte deres præg på boligen, hvor det især er udearealerne, der har ændret form.
Legehuset, som Michael har samlet en del gange og flyttet med hjem fra Italien, skuret og den overdækkede terrasse toner frem ved et kig i haven. Vinduerne er blevet skiftet, og toilettet i stueetagen er blevet moderniseret.
Elsker at have gang i projekter
– Vi havde talt om, at vi skulle have en lækker lejlighed, hvor alt var i god stand, så vi havde tid til børnene og os selv. Men jeg elsker at have hus og gang i projekter. Jeg ser det som et privilegium at kunne drømme om, hvad vi kan gøre med vores hus.
– Jeg er lidt rastløs, hvis jeg ikke har gang i et projekt. Jeg er ikke typen, der sætter sig ned og ser tv. Jeg vil hellere udføre noget praktisk, siger Michael Mørkøv, der ikke kun tænker på egne ønsker og behov, når projekter skal sættes i gang.
– Trine er den primære med børnene herhjemme, og derfor vil jeg også gerne opfylde hendes ønsker. Men det er mere småting som at hænge et billede op eller nogle knager ved puslebordet, siger Michael Mørkøv.
Kælder med cykler og udstyr
I familiens køkken-alrum er tegnene på Michael Mørkøvs profession ikke mange. Kun et par enkelte pokaler har sneget sig ind på reolerne. Og i stuen ligger en enkelt cykelbog ved sofaen, som er blevet brugt til den sidste research og inspiration til Michael Mørkøvs egen selvbiografi, der netop er udkommet.
Men i kælderen kan det ikke gemmes væk, at det ikke bare er en cykelmotionist, der holder til på matriklen.
Mest tydeligt med det store billede af Michael selv iført dannebrogs-trikot, der med hævede arme og et jubelbrøl kører over stregen til karrierens største sejr på landevejen: 6. etape af Vuelta a España i 2013.
Ud over vægpynten er værkstedet fyldt med hans arbejdsredskab: cykler. Værktøjet til at udføre reparationer er også på plads, og i det tilstødende rum er der endnu flere cykler – landevejs-, bane- og crosscykler står nærmest i en bunke, der er udstyr til styrketræning, hylder med cykeldele, og masser af hjulsæt ligger også til opbevaring.
Er forsigtig med byggearbejde
I sportens verden findes der alverdens regler for, hvad udøvere må og ikke må i deres fritid. Eksempelvis er et forbud mod at stå på ski velkendt i fodboldens verden. Men Michael Mørkøv er ikke blevet bedt om at passe på med sine byggeprojekter, selvom det potentielt kan have stor påvirkning på både krop og karriere, hvis han kommer i nærkontakt med en sav eller vinkel-sliber.
– Jeg passer meget på, når jeg bruger maskiner. Jeg har godt nok en håndværkeruddannelse, men jeg har stor respekt for maskinerne, fordi jeg er uerfaren, da jeg ikke arbejder med det til hverdag. Det er mit ansvar, at jeg kan dyrke min sport og udføre mit arbejde, for jeg skal ofte også træne i de perioder, hvor jeg udfører mine projekter.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Uddannelse før cykling
Det med håndværk har altid ligget i Mørkøv-generne. Michaels farfar og far reparerede radioer i egen butik i Birkerød. Og som knægt var det værksted hans andet hjem, hvor han også hjalp til efter skole. Det er også herfra, at gør det selv-interessen stammer.
– Min far har selv bygget og ændret alt ved det hus i Kokkedal, jeg er vokset op i, og som min mor stadig bor i. For mig er det et miljø, jeg er vokset op i og har taget med mig, siger Michael Mørkøv.
I lære som tømrer
Som 16-årig startede han i lære som tømrer, hvor han blev udlært i 2005. Og det er en tid, han husker tilbage på med glæde, selvom han dengang gerne havde været læretiden foruden.
– Min far og mor pålagde mig at tage en uddannelse, da jeg var færdig med folkeskolen. Hvis det stod til mig, havde jeg bare cyklet, ligesom mange andre på min alder fik lov til. Der var det nærliggende for mig at tage en håndværkeruddannelse, og jeg følte, det passede godt med cyklingen, siger Michael Mørkøv og fortsætter:
– Til daglig som cykelrytter kan jeg ikke bruge viden om en stiksav eller opsætning af gipspladser fra de fire år, jeg har stået i lære som tømrer. Men man lærer mange andre ting ved at stå i lære. Det er for eksempel at møde til tiden, indgå i et samarbejde på en byggeplads, og at andre er afhængige af dit arbejde for at kunne komme videre med deres arbejde.
– Det har jeg meget med mig i dag. Jeg kan se på mange af mine kolleger, der aldrig har haft et almindeligt arbejde og har skullet møde ind et sted hver dag, at de kan have svært ved at forholde sig til, hvis de ikke kan få vasket tøj til dagen efter. De erfaringer, jeg har fået med mig ind i cykelsporten, har været meget givende, siger Michael Mørkøv.
Glad for sin tømrer-uddannelse
I sportens verden bliver talenterne i dag kastet ud på verdensscenen i en meget tidlig alder. Nogle er endda ikke meget ældre, end at de kunne tage plads i en dansk gymnasieklasse i stedet for i et professionelt cykelfelt. Men når Michael Mørkøv ser tilbage, vil han ikke have været foruden tiden som tømrer.
– Når du står som cykelrytter, er det virkelig på egne ben. Jeg forestiller mig, at når man er fodbold- eller håndboldspiller, møder man ind på stadion eller i hallen med de andre og træner som et hold. Men at være cykelrytter er enormt selvstændigt. Der står ikke nogen her om morgenen og ringer på for at sige, at nu skal du cykle afsted. Det står jeg selv for. Og der er det vigtigt at have lært nogle af de her redskaber.
Michael Mørkøv slutter karrieren i 2024
Michael Mørkøv tog i 2023 hul på sin 15. sæson på World Tour. Derfor er det sandsynligt, at et karrierestop begynder at nærme sig, og 2024-sæsonen med OL i Paris nævner han også som et muligt punktum, da Videncentret Bolius mødte ham i 2022.
Og det har i sommeren 2024 annonceret. Han er udtaget til OL på både landevej og bane, skal køre VM på bane i Ballerup i oktober, og han håber, at det traditionsrige nytårsstævne i Ballerup 28. december, bliver det sidste løb, han deltager i – gerne som en del af par nummer 7.
Lycra eller lægtehammer?
Men trods glæden ved at bruge hænderne, forventer Michael Mørkøv ikke, at det er i en varevogn med brædder og maskiner, at hverdagen ligger, når cykelkarrieren slutter.
– Jeg har ikke noget imod tømrerfaget, men jeg tænker, at jeg vil være en lidt rusten tømrer at få sendt ud på nuværende tidspunkt. Endnu har jeg ikke tanker om, hvad jeg vil lave, når karrieren er slut. Men jeg fornemmer, jeg har muligheder inden for cykelsporten. Selvom jeg har den tømrermæssige baggrund, vil det give mere mening at fortsætte i cykelsporten. Men det er helt klart min prioritet at finde et job, hvor jeg kan få nedbragt antallet af rejsedage.
Indtil han parkerer cyklen i kælderen hjemme i Rødovre for sidste gang som professionel, vil han med sikker hånd forsøge at levere Quick-Step Alpha Vinyls sprintere til sejre. Hvis alt går vel for ham og holdet, har Michael Mørkøv en afgørende rolle på anden etape i årets Tour de France fra Roskilde-Nyborg samt tredje etape fra Vejle-Sønderborg. Og mon ikke den så står på afslapning iført tømrertøj og husprojekter efter tre uger i sadlen på de danske og franske landeveje.