Farvel til våd bagdel, når du skal op på cyklen om morgenen efter en nat med regnvejr. En cykelkæde, der ikke skal smøres så ofte. Og mulighed for at låse cyklen inde, når du skal på ferie.
Der er mange fordele ved at få et cykelskur. Du kan både få et aflåst cykelskur eller et åbent cykelskur, hvis du da ikke vil nøjes med et cykelstativ. Men der er flere ting, du skal overveje, hvad enten du køber et færdigbygget eller bygger et selv.
1. Placering af cykelskuret
De fleste har nok prøvet at slæbe en cykel op og ned ad trapper eller prøvet at trække cyklen baglæns, fordi der ikke var plads til at vende den. Begge dele er ikke særlig praktiske, så tænk over placeringen af dit cykelskur – det skal være nemt at få cykler ud og ind af det, og det skal ikke ligge så langt væk, at du ikke bruger det, fordi du eller børnene synes, det er for besværligt.
Når cyklen skal trækkes ud af skuret, er det vigtigt, at der er plads til at vende den, så du ikke skal trække den baglæns et længere stykke. Undgå at skulle have cyklen op og ned ad trapper eller stejle skråninger. Det gør det også nemmere at få cyklen på plads, hvis du ikke skal transportere den igennem en havelåge eller port.
Se forskellige cykelskure og cykelholdere her
I denne billedserie har vi samlet tre cykelskure, som brugere på vores Instagram-profil har sendt til os, og cykelskure og cykelholdere, du kan købe færdige fra producenter
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
2. Sørg for, at det er nemt at få cyklen ind og ud af skuret
Cykelskurets dør eller låge, hvis der er en sådan, skal kunne holde sig selv. Udstyr evt. skuret med en tophængt skydelåge, hvis du ønsker et aflukket skur, så undgår du at skulle trække cyklen hen over skydelågens skinne. Alternativt kan du udstyre døren med en dørholder – vælg evt. en fodbetjent udgave.
3. Åbent eller lukket cykelskur?
Den mest tilgængelig løsning er at lave en simpel overdækning, hvor cyklerne blot holder i tørvejr. Ulempen er dog, at du ikke kan låse af, når du fx tager på ferie, og det øger risikoen for cykeltyveri.
4. Størrelsen på skuret
Der skal ikke bare være plads til cyklerne – det skal også være nemt at få cyklerne ud og ind. En herrecykel er omkring 170-180 cm lang, hvilket betyder, at du skal påregne, at skuret bør være ca. 2 meter i dybden. Bredden afhænger af, hvor mange cykler, du vil have plads til.
Prøv evt. at stille alle jeres cykler op i en passende afstand fra hinanden og mål op, hvor meget plads de tager. Det giver en god indikation af, hvor stort cykelskuret skal være.
Overvej at investere i et cykelstativ. Det sparer dig for plads, da cyklerne kan holde tættere, uden at de filtrer sig ind i eller ridser hinanden. Et cykelstativ koster typisk 300-1.500 kr., hvor prisen bl.a. afhænger af kvalitet, samt hvor mange cykler, der skal være plads til. De fås også i en væghængt udgave, som gør det muligt at hænge cyklen op på væggen.
Overvej også højden på skuret. Er det bygget med ståhøjde, er det nemmere at få cyklen ud og ind. Sørg for, at størrelsen på skuret ikke overskrider der antal kvadratmeter, du må bygge på din grund.
5. Sæt cyklen på højkant
Det er måske ikke den mest praktiske løsning, hvis skuret også skal kunne benyttes af børn. Men har du begrænset plads på din grund eller gerne vil have så lille et cykelskur som muligt, så overvej lodret parkering.
Der findes forskellige typer af cykelstativer til montering på væggen, der gør det muligt at sætte cykler på højkant.
6. Overvej, om skuret skal rumme andet end cykler
Måske har græsslåmaskinen eller haveredskaber behov for et sted at stå, og her kan det være en idé at få lavet en plads til dem, nu hvor du alligevel er i gang med at opføre et cykelskur.
Hvis cykelskuret skal have flere funktioner, er det især vigtigt at have gennemtænkt hele indretningen og sørge for, at haveredskaber mv. på forhånd har faste pladser, så de er lette at komme til, når skuret er fyldt med cykler, og at cyklerne er nemme at få ind og ud. Overvej også at dele skuret op, så den ene del er forbeholdt haveredskaber mv., og den anden udelukkende er forbeholdt cykler.
7. Cykelskur tæller med i det samlede bebyggede areal på grunden
Selvom det normalt ikke kræver, at du skal søge om byggetilladelse til et cykelskur hos din kommune, så gælder der de samme regler for cykelskure som for almindelige skure. Dvs., at de tæller med i det samlede antal bebyggede kvadratmeter på din grund og samtidig skal overholde samme afstandskrav til nabogrunden som fx almindelige skure og carporte. Ligeledes er der et krav om, at du skal holde vand fra taget på din egen grund.
Reglerne gælder også, selvom der kun er tale om en overdækning med åbne sider.
8. Sørg for, at cykelskuret er udført byggeteknisk korrekt
Selvom der blot er tale om et cykelskur, så sørg for, at skuret er udført i ordentlig kvalitet og efter gældende byggestandarder – så slipper du nemlig for unødvendig vedligeholdelse og reparationer. Ud over, at selve konstruktionerne skal være i orden, og de bærende elementer skal kunne klare vægten af taget, skal du fx sikrer, at der er hældning på taget, og at evt. træværk ikke er i kontakt med jorden, da det forkorter skurets levetid.
Vil du købe en ’færdig’ løsning, skal du typisk gå på jagt i byggemarkeder eller større supermarkedskæder. Sortimentet af skure, der er designet specifikt til cykler, er dog relativt sparsomt, så det kan svare sig at udvide søgningen til varekategorier som fx ”redskabsskur” eller ”skur”. Spørg evt. i dit byggemarked, om de har en god løsning, der matcher dine behov.