Når du ejer dit eget hus, enten helt eller som andel, kan du træffe en række bæredygtige valg. Du kan selv bestemme – evt. sammen med din andelsforening – hvilken energikilde der skal opvarme dit hus, ligesom du selv kan vedligeholde og passe på huset, så fx det udvendige træværk holder mange år.
Spar på energiforbruget ved at sætte en sensor eller timer på din udendørs belysning, så den kun lyser, når der er brug for det. Derudover kan sensorstyret lys forstyrre mulige indbrudstyve og dermed modvirke indbrud.
Du kan høste dine egne afgrøder, der er dyrket uden kemi, og samtidig vil være smukke at se på i haven. Træer optager CO2, og frugttræer er også til gavn for dyrelivet.
Øg biodiversiteten med en mere vild have. Det vil hjælpe insekterne og småfuglene, og måske kan du endda være med til at reducere CO2-udledningen?..Vis mere
En vild have kan være med til at reducere CO2-udledningen på flere måder.
De producerer både gødning og æg - og kan måske endda blive til suppe en dag. Og så kan de holde skadedyr nede.
Det kan spare klimaet for op mod ½ ton CO2, hvis du tænder dit fjernvarmeanlæg langsomt, efter at det har været sommerlukket.
Vi kan spare en masse energi og opnå en bedre komfort i vores boliger, hvis vi energirenoverer. Mange af vores boliger er opført med begrænsede mængder isolering...Vis mere
Overvej at bruge andre isoleringmaterialer end mineraluld. Fx er træfiberisolering og papiruld mindre belastende for miljøet og CO2-regnskabet, og det er bedre for håndværkerne at arbejde med og for dig at leve i.
Du kan spare på energien ved at efterisolere udvendigt. Har du fx et gasbetonhus, kan det formentlig betale sig at efterisolere den massive ydervæg.
En varmepumpe belaster miljøet mindre end et gammelt gasfyr eller oliefyr, og du sparer samtidig på varmeregningen. Har du ikke råd til at købe en varmepumpe, så køb varme på abonnement fra en varmepumpe.
Det koster mange ressourcer at bygge nyt, og derfor er det bæredygtigt at renovere det eksisterende i stedet for at rive ned og bygge nyt...Vis mere
Med lidt teknisk snilde og hårdt arbejde kan du måske få det, du drømmer om ved at renovere. Desuden er det ofte lettere at bevare den originale stil, når du renoverer fremfor at bygge nyt helt fra bunden.
En recirkulationsbruser sparer energi, og du får en lavere vandregning. Så skal du renovere dit gamle badeværelse, kan du med fordel købe en recirkulations-bruser.
Det sikrer materialerne en lang levetid. Det lyder enkelt og ligetil, men vi er en del, som først vedligeholder, når det næsten er for sent i stedet for at være på forkant, og det kan føre til en endnu større regning og mere frustration, end hvis du holder din bolig vedlige undervejs.
Hvis du kan skaffe certificerede materialer til dit byggeprojekt, sikrer det, at der er taget hensyn til alle led i fødekæden, og der er tænkt over miljøhensyn...Vis mere
Kig fx efter:
Vi bruger meget strøm i vores bolig til underholdning og “ting og sager”. Bliv bekendt med, hvor meget du egentlig bruger, og hvad du måske kan spare.
Det kan være, du kan opnå de ønskede funktioner i de eksisterende kvadratmeter i stedet for at bygge ud eller nyt. Vi sparer ressourcer og energi for hver en kvadratmeter, vi ikke bygger.
Vi behøver ikke alle sammen eje vores egen boremaskine. En boremaskine bliver i sin levetid i gennemsnit brugt 12 minutter...Vis mere
Lån en af din nabo i stedet for at købe en ny. Eller være gavmild med selv at låne din boremaskine til andre. Så får du endda en god anledning til at snakke med dine naboer.
Hvis de ikke fejler noget, sparer du også penge i byggemarkedet...Vis mere
Derudover kan gamle, klassiske beslag og hængsler være smukkere udført end nye.
Du får mindre vandforbrug, sparer penge og får færre problemer med kalk ved at bruge regnvand. Vil du gerne genbruge regnvand i større omfang, kan du investere i et regnvandsanlæg med en stor tank, som evt. graves ned i jorden.
Du sparer på naturens ressourcer og råstoffer ved at reparere fremfor at købe nyt. Selvom det nogle gange kan virke billigere at købe en ny ting i stedet for at reparere, er det bæredygtigt at reparere, da det forlænger levetiden af det, vi allerede har.
Alle i hele landet skal sortere 10 slags affald ifølge nye regler. Støt op om sorteringsordningerne, da det giver mulighed for at genanvende store dele af vores affald...Vis mere
Fra 1. juli 2021 er der nye regler for sortering af affald. En lang række kommuner har fået dispensation til at overskride tidsfristen.
Affald skal sorteres i følgende:
Der bruges mange ressourcer på fremstillingen og udbringningen – især hvis du alligevel ikke læser dem.
Vi sparer på energien, og tøjet holder længere ved at vaske ved lavere temperaturer, og meget af vores tøj kan sagtens blive rent i koldere vand. Husk det rigtige vaskemiddel.
Vores strømforbrug er højt, fordi vi har mange ting, der bruger strøm. Vær bevidst om, hvad du bruger, og sluk helt, når ikke du bruger dine apparater. Så reducerer du klimabelastningen, samtidig med at du sparer penge på elregningen...Vis mere
Du kan spare både energi og penge på at skrue et par grader ned for varmen i hele eller dele af boligen...Vis mere
For hver grad du sænker temperaturen i boligen, kan du spare ca. 5 procent på varmeregningen. Så sænker du 2 grader, sparer du ca. 10 procent. Der bør minimum være 17-18 grader i alle i alle rum.
Spar på ressourcerne, så overvej en ekstra gang, om du har brug for at købe nye ting.
Det er ikke en garanti, at din håndværker tænker bæredygtighed, når der bygges. Ved at stille spørgsmål og krav er du med til at flytte flere led i en mere bæredygtig retning.
Vælg en grøn el-leverandør. Nogle selskaber leverer strøm fra vedvarende energikilder som sol og vind, mens nogle selskaber ydermere støtter udviklingen af grøn energi...Vis mere