Et lille lysegult æble putter sig under en gren, men Birgitte Svennevig får øje på det alligevel.

- Se lige et smukt æble!

Hun napper æblet af grenen og lægger det i sin hånd, som var det den dyrebareste skat. Æblet er sorten Transparente Blanche og en af hendes absolutte favoritter. Hun tager en bid af det og udbryder straks et ”’mmmm”.

11 forskellige æblesorter i haven i Troense på Tåsinge

Hendes grønne gummistøvler er solidt plantet i det lange græs mellem de mange æbletræer i den store frugthave. Den strækker sig langt ned i området bag Birgittes gule bindingsværkshus i landsbyidyllen Troense på Tåsinge. Antallet af træer har hun ikke styr på, men æblesorterne har hun talt. Der er 11 forskellige sorter. 

- Jeg elsker den der sortsvariation. Nogle af dem er kun gode i ganske få dage, så der kan jeg godt spise 10 æbler af den samme slags. Så skifter det, og en ny slags bliver moden. Og kikser den ene sort ét år, bliver en anden som regel god, fortæller den 51-årige kvinde, der kun har oplevet ét sandt katastrofeår rent æblemæssigt. Det var i 2017, hvor frosten satte ind, efter at æbletræerne havde blomstret.

Dårlig høst af æbler

- Det var skrækkeligt. Høsten blev virkelig dårlig, ikke engang Belle de Boskoop klarede den. Jeg har aldrig oplevet, at den sort ikke bærer, husker hun og pluk-ker endnu et æble, der hænger foran hende og byder sig til med et spændstigt ydre og saftigt indre. 

Birgittes tre æbleyndlingssorter

Transparente Blanche

Æblet er hvidgult i farven og saftigt og mildt i smagen. Næsten som at spise sorbet. Det er et æble med noget luksuriøst over sig, fordi det er modent i ganske få dage. 

Belle de Boskoop

Et æble med god smag, og som aldrig svigter. Det giver nogle meget store frugter. I begyndelsen er det lysegrønt, men sidst på sæsonen bliver det helt rødt. Det er meget velegnet til madlavning.

Pigeon

Et lille æble, som er raffineret og nærmest parfumeret i smagen. De bliver helt ildrøde i farven. De er så små, at de er svære at kerne ud og bruge til mad. Men som spiseæble og som pynt på et udendørs juletræ er det helt perfekt.

Baronens frugter på Valdemar Slot

Frugthaven bag huset i Grønnegade i Troense er en del af en særlig historie. For få kilometer derfra ligger Valdemar Slot, hvor baronen i 1800-tallet beordrede arbejderne til at avle frugt og sælge den, så han kunne få indtjeningen og leve godt af den. 

Birgittes Svennevigs forfædre var fæstebønder, og selv er hun sjette generation på stedet. I sin barndom hjalp hun sin farmor med at plukke frugt i store kasser.

- Jeg syntes, det var røvsygt. Jeg ville hellere over til mine veninder end plukke frugt, griner hun med en skraldlatter, der får katten til at vippe med ørerne. 

En hel dag til æblemost

Det var da heller ikke en del af hendes livsplan, at hun skulle overtage huset og haven, men sådan gik det alligevel. For da hendes far døde pludseligt i 1998, valgte hun og hendes daværende mand at flytte ind. 

Jeg er pissesur på de dyr. Når jeg kommer hjem fra arbejde, kan der godt stå 16 af dem og grine ad mig i indkørslen.
Birgitte Svennevig om dådyr

- I lange perioder gik her heste og får, som åd den nedfaldne frugt. Men jeg var fra begyndelsen optaget af, at frugthaven skulle bruges til noget. Jeg interesserer mig for dyrkning, mad og fødevarer fortæller Birgitte, der arbejder som journalist, men også har en fortid som kok.

Hun bruger æblerne til råkost, chutney, kager, most og meget mere. Sammen med naboen har hun en æblemostmaskine, og hvert efterår afsætter de en hel dag til mosteriet.

- Vi kan sagtens lave 100 liter på sådan en eftermiddag.

Om efteråret plukker hun de æbler, hun ikke har nået at spise eller forære væk, i store kasser. Så har hun til hele året og kan altid hente sig en portion æbler til madlavning.

- Æbler er en perfekt nytteafgrøde, som hun siger.

Birgittes bedste råd til nybegynderen

Kast dig ud i det: Æbledyrkning er ikke raketvidenskab. Du behøver ikke læse en masse tykke bøger for at komme i gang. Du kan sagtens købe et æbletræ i supermarkedet og plante det ud i din have.

Vælg træstørrelse: Gør op med dig selv, hvor stort dit træ, skal blive. Skal det være et lille træ i køkkenhaven, hvor du nemt kan nå æblerne? Eller skal det være et stort træ med en kæmpe krone, der giver skygge? De store kan blive meget skulpturelle og smukke at se på.

Læs indlægssedlen på træet, når du køber det. Der vil det fremgå, om det bliver stort eller lille.

Beskær, selv om det gør ondt: Unge æbletræer skal skæres hårdt tilbage hvert år, selv om det gør ondt i hjertet. Alle de nye skud skal afkortes med en tredjedel. Vælg 3-4 vandrette grene, som skal forme træets krone og fjern de lodrette grene i kronens midte, da træet ellers bliver for tæt og æblerne vil rådne. Et gammelt gartnerråd siger, at du skal kunne kaste en hat op mellem grenene - så er du sikker på, at der er luft nok imellem.

Æbletræer beskæres i februar

Hos Birgitte Svennevig begynder æbleåret allerede i februar, hvor hun beskærer træerne. 

- Jeg er af den gamle skole, der beskærer om vinteren. Og så kan vi diskutere udi det uendelige, om det er rigtigt, siger hun og peger på et træ, hun ikke nåede at beskære. Æblerne er bittesmå og flere af dem er rådne.

- Det er skrækeksemplet på, hvordan æblerne bliver, hvis man ikke beskærer. Men har jeg lært noget gennem årene er det ikke at gå i panik. Jeg når det, jeg når, og så går det hele nok alligevel, siger hun og puffer til en gren, der rager ud i hendes øjenhøjde.

Dådyr kan være en plage

I forårsmånederne bruger hun tid på at holde øje med, om frosten tager blomsterne og at planlægge, hvor gangene mellem træerne skal være. Hun har en havetraktor til at klippe græsset effektivt med. Hun spadserer også rundt og inspicerer, hvilke træer der skal tyndes ud.

En stor del af tiden i æblehaven går med at holde plage nummer ét væk: Dådyrene. Hun indhegner træerne og lapper dem igen, når dådyrene har været for hårde ved dem.

- Jeg er pissesur på de dyr. Når jeg kommer hjem fra arbejde, kan der godt stå 16 af dem og grine ad mig i indkørslen, fortæller hun.

Det første sommeræble høstes i juli

I slutningen af juli bærer arbejdet bogstavelig talt frugt, for her høster hun det første sommeræble.

- De der sommeræbler er så flygtige, så jeg spiser løs. Det kan være slut om fire dage, siger hun og sætter tænderne i endnu en syrligsød vitaminbombe.