Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Fakta om huset
- Arkitekt: Karina Søgaard, Novaform Arkitekterne.
- Byggepris: 2.600.000 kr., heraf arkitekthonorar på 120.000 kr., der dækkede skitseforslag, myndighedsgodkendelse og projektering. Totalentreprise ved byggefirmaet Future House.
Beliggenhed. Beliggenhed. Beliggenhed. Det var i første omgang trækplasteret, da Sofie og Peter Thrane-Nielsen købte en udstykket grund direkte ned til Hornbæk Sø.
Senere fik de kontakt til et byggefirma og arkitekt Karina Søgaard MAA partner i Novaform Arkitekterne, der begge har specialiseret sig i at bygge og tegne lavenergi- og passivhuse.
Passivhus betyder, at du ikke tilfører energi til huset, men bruger den varme, som du selv producerer via fx kropsvarme, madlavning og brusebade. Varmen genbruges ved hjælp af et såkaldt varmegenvindingsanlæg, der recirkulerer luften i huset og sikrer en konstant, jævn temperatur.
Det er derfor heller ikke nødvendigt at åbne døre og vinduer for at få luftet ud. Passivhuset er nemlig så godt isoleret, at det kan sammenlignes med en termokande, hvor genvindingsanlægget hele tiden sørger for at regulere luften optimalt.
Æstetisk, grønt og økonomisk
Med hjælp fra arkitekten fik Sofie og Peter tegnet et hus på 165 m² med dynamisk vrid i arkitekturen og fokus på naturlige, langtidsholdbare og vedligeholdelsesfrie materialer. Passivhuset i Hornbæk har udover de åbenlyse arkitektoniske kvaliteter en enorm besparelse i driftsomkostningerne til varmt vand, varme og el. Penge, der i stedet bliver brugt til afdrag på lån i huset hver måned.
Med til første møde med arkitekten havde Sofie og Peter en liste over krav til deres kommende bolig. De ville blandt andet gerne have en overdækket terrasse integreret i huset, så den ikke skulle ligne noget, der var klistret på arkitekturen til sidst.
– Vi er havemennesker, og når vi ikke arbejder i bedene, sidder vi og nyder blomster og buske. Derfor er gode uderum lige så vigtige i vores optik som rummene indenfor, siger Peter, da han taler med Videncentret Bolius i 2016.
Helt overordnet er huset udformet som to forskudte kasser, der danner nogle gode uderum, som ligger i naturlig og tæt forbindelse med opholdsrummene indenfor.
Minimalt forbrug = flere penge at bygge for
Familiens samlede forbrug til varme og varmt vand er på knap 3.000 kr. årligt, hvilket er en besparelse på ca. 20.000 kr. årligt i forhold til, hvad en familie i et tilsvarende hus bruger. Solceller sørger endvidere for, at det årlige forbrug kun ligger på 3.000 kr.
– Og dét gør faktisk, at man kan låne en million mere til at bygge for. Når man genbruger vand og varme og har isoleret optimalt, så kommer man med andre ord til at bo for sine penge frem for at hælde dem i kloakken, fortæller Karina Søgaard.
Gennemtænkt ned til mindste detalje
Det bedste ved at bo i huset er ifølge Peter komforten:
– Det er mit femte hus, og hver gang har der været større og mindre ting, der har irriteret mig. Her er et optimalt flow i huset, hvor alt bare kører og er lige præcis der, hvor det skal være. Alt er med andre ord gennemtænkt ned til mindste detalje, og det er en fornøjelse af bo i sådan et hus.
Se alle billederne fra huset i Hornbæk her.